Tryk "Enter" for at gå til indhold

Ikke alt behøver ske i efteråret

Til spørgsmålet “Hvornår tager man frø fra tagetes” vil de fleste nok mene i efteråret – som det gælder høst af frø fra de fleste blomster. Jeg vender dog til efter frosten. Engang i december…

Selvforsyning med høst af frø

Der er frø vi køber på ny år efter år. Der bliver dog flere og flere frø, som vi høster fra haven. Høst af tagetes frø er klart en af de nemme blomster at høste frø fra.

En ting er at frø egentlig er ganske dyre. Noget andet er, at det nu også er ganske tilfredstillende at være selvforsynende med frø.

Læs nærmere om høst fra frø her

Hvornår tager man frø fra tagetes?

Temmelig unormalt – spørger man de fleste – så venter jeg med høst af tagetes frø indtil december. Rettere sagt, jeg venter indtil vi har fået frost. Sådan gør jeg nu faktisk med mange sommerblomster. Specielt, hvis vi har et vådt efterår.

Og ja, det bliver jo mere og mere normalt at vi nærmest drukner i nedbør henover efteråret. Det gør det nærmest umuligt at få lov at høste frø af ens planter, hvor de er tørret tilstrækkelig på planten. Der skal gerne 3-5 dage med tørvejr til for at frøstanden er tør og klar til høst – svært at få i efteråret.

Når først vinteren kommer, så plejer vi at få lange periode med tørvejr. Det gør det langt nemmere at høste frø, som er tørret korrekt på planten. Hvilket er afgørende for at få en ordentlig fremspiring ved såning til foråret.

Mange vil måske frygte at frøene ikke tåler frost. Det er dog en KÆMPE misforståelse! Langt de fleste frø trives faktisk bedst ved opbevaring på frost. Det er da også sådan man gør i diverse frødepoter – altså fryser frø ned.

Mange blomster kræver ligefrem frost førend de rigtigt vil spire. Lad mig blot nævne solhat, kongekommen, nigella. Tagetes behøver ikke frost fro at spire, men er ganske tilfreds med det.

høst tagetes frø dyrkning formering frøhøst

Høst af frø i frostvejr er faktisk også meget nemmere. Man kan tydelig de, hvilke frøstande der er klar til høst – hvilket vil være dem, som sidder på planten endnu. De, som ikke dur, vil allerede være faldet ned. Smart ik? Plus man behøver ikke lede efter frøstandende, de sidder som flotte “spyd” på planten.

Frøstandende kommer jeg i en plastbøtte. Dernæst rykker jeg i værkstedet og får delt frø fra frøstanden – denne lørdag blev det imens Ingrid tog sin middagslur. Herligt at stå i varmen i værkstedet og nusselidt med frø. Det er lige til at få det til at skrible i fingrene for snart at måtte så igen. Nu varer det heldigvis heller ikke længe.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *