Tryk "Enter" for at gå til indhold

Årets høst af frø er tørret, mærket og klar til næste år

Gode billige frø til køkkenhaven er snart svært at finde – til en god pris. Der er med andre ord mange penge at spare ved dyrkning af egne frø. Vigtigt er blot korrekt opbevaring af frø henover vinteren.

Høst af frø og tørring af frø

Sæsonen til høst af frø er ovre for i år. Dette blogindlæg skal nu heller ikke handle om høst af frø – ej heller dyrkning af egne frø. Det skal handle om korrekt opbevaring af frø.

Dette gælder faktisk både frø af egen avl, såvel om man har overskydende frø fra dette år.

Når man har brugt tid på at høste frø – og sørget for at få tørret sine frø ordentligt – så er det bare super ærgerligt om man til næste dyrkningsæson oplever at ens frø ikke vil spire. Forklaringen er oftest at opbevaring af frø er sket forkert.

Læs om høst af frø

Opbevaring af frø

Vil man gemme frø fra år til år, så er der tre fokus punkter: tørt, mørkt og koldt.

Og faktisk er det så nemt, at ingen af punkterne kan overdrives. Tørt og mørkt ved det fleste, men mange glemmer det sidste: koldt.

En lukket kasse i et – naturligvis tørt – gæsteværelse, hvor temperaturen er langt nede. Det vil være en fin løsning. Køleskabet vil også være super. Bedst vil det dog være at gemme frø i fryseren.

Det er sådan, at frø mister spireevnen ved for høje temperaturer. Det siges at spireevnen halvveres for hver 5 grader over minus. Et køleskab på 5 grader vil altså allerede forringen spireevnen med 50% – det er temmelig meget, medmindre man har høstet ENORMT mange frø.

Endnu en fordel ved opbevaring i fryseren er at her er helt mørkt. En fryser med automatisk afrimer søger desuden for at der ikke bliver fugtigt i fryseren – og det har vist de fleste frysere idag, ellers er det nok værd at skifte (for også at spare på elregningen).

Er der tale om små mængder af frø, så er et kaffefilter ideelt til at gemme frø i. Større mængder er dog nemmest at have i en bøtte. Jeg har nogle gamle krydderbøtter i metal, som er geniale. De helt store mængder af frø gemmer jeg dog i nogle gamle apoteker flasker – mest fordi jeg endnu ikke har fundet bedre alternativ.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *