Tryk "Enter" for at gå til indhold

Travlhed før frosten

Efter et efterår med ualmindeligt høje temperaturer, så melder weekenden frost og snevejr. Dermed tid til vinteropbevaring af blomster i krukker. Vigtigst er de frostfølsomme planter.

Vinteropbevaring af frostfølsomme planter

Fredag var dejligt solskin, men lørdag var kold og haven dækket af frost. Natten fredag til lørdag var temperaturerne så langt nede, at vores havedam er dækket af 3-4 cm tyk lag is.

Nu er vinteren kommet!

Derfor også herligt at jeg allerede fredag fik de sidste frostfølsomme planter ind til vinteropbevaring.

En stor del var allerede taget ind for uger tilbage – her gælder både liljer, pelargonier og canna. Altså planter, som bare slet ikke tåler frost – herunder naturligvis også dahlia, som er opgravet tilbage i oktober. Læs om vinteropbevaring af dahlia knolde her

Fredag fulgte krysantemum, artiskok, laurbær o.l. frostfølsomme planter, som dog tåler let frost.

Disse frostfølsomme planter, som ikke tåler frost – og de, som ikke tåler længerevarende frost – gemmer vi til foråret i et aflukket lille lokale i værkstedet. Her er godt nok ikke varme på, men det er her vi har vores frysere stående

Yes, vi har flere frysere – det er nødvendigt, til at gemme alt vores produktion fra året i køkkenhaven, såvel kød fra vores slagtede dyr… Vi er forholdsvis selvforsynende – og meget er jo sæsonvarer, som f.eks. jordbær. Nå ja, og når der slagtes, så kræver det fryseplads.

Varmen fra fryserne sørger for at lokalet er forholdsvis frostfri. Fungerer super!

Vinteropbevaring af blomster i krukker

vinteropbevaring staude krysantemum blomster i krukker chrysantemum frostfølsomme planter

Det er ingen hemmelighed, at jeg har mange krukker. Fortiden fylder næsten 200 krukker med tulipanløg i stalden. Fredag fik jeg også sat de mange krukker med krysantemum og krukker med stauder ind i stalden.

Vinteropbevaring af blomster i krukker behøver ikke ske indenfor, men man bør overdække ens krukker. De færreste blomster – herunder krysantemum – tåler den megen nedbør, som vinteren udsætter krukke for.

Misforstå mig ikke. Planter i haven tåler fint vand. Problemet er at disse planter står i krukker, hvor vand har sværere ved at komme væk. Derfor skal vinterdækkes – eller som jeg gør, krukkerne tages med indenfor til vinteropbevaring af blomster i krukker.

Jeg kunne godt have ventet lidt med at tage krysantemum ind til vinteropbevaring af disse blomster. Krysantemum tåler fint flere dage i træk med frost. Nogle krysantemum er da også fint i blomst endnu, men som det ses af ovenstående to fotos, så er flere planter også ved at være færdige. Og kulden i vejret de sidste dage er begyndt at sætte sine spor på de nye knopper. Derfor tager jeg alle mine krysantemum ind, så de kan få en pause indtil næste år – og igen få lov at blomstre og pynte i haven fra september.

juleroser vinter planter vinterplanter blomster om vinteren

Også kun dejligt at få efterårskrukkerne væk, så jeg snart kan få sat alle vinterkrukker frem. Juleroserne er allerede så småt begyndt at blomstre. Nu skal jeg lige have fat i et par juletræer, til at supplere opsætningen – så er jeg klar til opsætning af krukker med blomster til jul.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *