Tryk "Enter" for at gå til indhold

Hvorfor vente til foråret?

November er PERFEKT tidspunkt til plantning af stauder. Vi er igang med anlæg af nyt staudebed – plantning af stauder i vores hvide have.

Hvornår er det bedst at plante stauder?

Det hurtige svar er, at stauder kan plantes hele året. Nogle tidspunkter på året sætter dog sine begrænsninger, da det ganske enkelt er umuligt at komme i jorden.

Det samme gælder faktisk for træer, buske, roser og andre planter – vel at mærke, når det er pottede planter. Barrodsplanter har kun en begrænset periode til plantning, som er specifik for hver plante.

En ting er dog at kunne plante stauder hele året. Noget andet er hvornår det er bedst at plante stauder. Hertil vil jeg sige forår og efterår.

Foråret har den gevinst, at planterne får hele foråret, sommeren og efteråret til at etablere sig – før vinteren. Min erfaring er, at det giver en noget større overlevelses rate for planterne. Det kræver dog, at man er klar på at vande både forår og især henover sommeren.

Efteråret har flere fordele. De planter som plantes, er som oftest kraftigere – altså bedre rodnet, da stiklinger er lavet forår (eller efteråret før). Dertil kommer at man ikke behøver vande, da planterne får rigeligt vand henover vinteren. Og når vi kommer til foråret er planterne klar til en ny sæson, med et kraftigt rodnet – sjældent nødvendigt at vande henover sommeren, kun om det er virkelig tørt.

Ulempen ved at plante om efteråret er så, at man kan være uheldig at frostvejret kommer tidligt – og det kan tage hårdt på de nye planter.

Så ja, fordele og ulemper ved begge tidspunkter.

Når det kommer til anlæg af nyt staudebed – altså plantning af mange stauder og planter – så vælger jeg altid efteråret til plantning. Skulle et par stykker gå til, så er det næsten billigere at erstatte dem – fremfor at vande hele den første sæson. Dertil kommer tidsforbruget med at vande.

Taler vi plantning af et par stauder, så gør jeg det, når jeg har lyst – dog aldrig midt om sommeren, da det bare er hårdt for planterne.

Anlæg af nyt staudebed

Vi har en stor staudehave. Det kalder vi det i hvert fald. Vi har dog aldrig kun stauder i et bed. Vi har også massevis af roser, ofte buske og træer.

Nå ja! Og naturligvis TUSINDVIS af forårsløg. Specielt mange tulipaner, som virkelig er min store passion – besættelse, vil nogle nok sige.

Anlæg af nyt staudebed er derfor en proces – en proces, som tager tid.

Først plantes roser, træer og buske. Specielt roser skal lige have en fair chance til at få sig selv etableret, førend de klemmest, presses og skubbes af stauder.

plantning af roser barrodsroser dyrkning hvornår

Ovenstående roser er plantet, som barrodsroser, forrige vinter.

Læs om plantning af barrodsroser her

Rundt i det nye bed, som skal plantes til med stauder, er plantet flere forskellige roser.

Helt præcis er her tale om 4 mindre bede, som står side om side – omkranset af en takshæk. Og tilsammen skal her skabes vores hvide have. Altså ene og alene hvide stauder, buske, roser og træer. Det skal fungere lidt som en “pause” i farverigdommen imellem vores pink have, lilla have og gule have.

Henover sommeren har jorden været dækket af forskellige sommerblomster, for at holde ukrudt væk. Såvel for at jordforbedre jorden og dermed skabe en endnu lækrere jord til de mange nye planter, men det vender jeg lige retur til.

Nu er tiden kommet – 12 måneder efter plantning af roser – til plantning af stauder. Næste efterår følger flere tusinde forårsløg.

Så ja! Anlæg af staudebed tager tid – i hvert fald hos os. Ved at dele op i disse etaper, så er det også overskueligt og overkommeligt, samtidigt med vores mange andre projekter.

Klargøring til anlæg af staudebed

Lad mig lige gå lidt tilbage. Førend plantning af roser, så er hele bedet designet. Ikke bare hvor det skal ligge, men hver eneste plante er nøje udvalgt, planlagt og placeret.

Dertil kommer selvfølgelig etablering af selve bedet, hvor alle planter skal plantes.

Foråret 2021 var her græs. Faktisk var hele have en stor græsplæne tilbage i 2017, da vi overtog Nymølle. De følgende år fik vi etableret hæk, stier og derved skabt rum og inddeling i haven.

Foråret 2021 – eller rettere sagt i løbet starten af 2021, da det endnu var vinter – var vi godt igang med at grave græsset væk. Stierne omkring bedene var allerede lavet tilbage i 2018. Indtil 2021, havde bedene dog været græs. Det forsvandt start 2021, hvorefter der blev kørt godt med møg på jorden. Da vi kom til juni blev der sået massevis af forårsblomster, for at holde ukrudt væk. Og samtidigt sørge for at gøre jorden løs og porøs.

November fulgte roser. Og henover vinteren var jorden dækket af græsafklip – igen for at skabe jorddække, men også for at give næring til jorden. Foråret 2022 blev der igen sået massevis af forårsblomster.

Tilbage i oktober var vi igang med at fjerne alle sommerblomster. Bemærk lige, hvor fin og næsten ren jorden er. Det betaler sig altså virkelig at så tæt. De mange sommerblomster har holdt jorden fri for ukrudt. Samtidigt er jorden ubeskrivelig lækker. Helt løs og porøs, hvilket skyldes de mange rødder fra sommerblomster – og regnormenes arbejde i jorden.

Efter fjernelse af de mange sommerblomster, så var der kun behov for let lugning. Dernæst en tur med kultivator og sidenhen blot at rive jorden. Det gør bare planting af stauder og anlæg af nyt staudebed så meget nemmere, hvis forarbejdet er gjort ordentligt. Nå ja! Og den fremtidige vedligeholdelse.

Plantning af stauder

Før jeg rigtigt begynder med plantning af stauder og øvrige planter, så afmærker jeg med et par pinde i jorden – hvis nogle planter kommer senere.

planteskilte plantning planter plante

Ovenstående tre pinde i jorden markerer placering af tre roser, som jeg ikke har kunnet få hjem. Håber at kunne skaffe dem til næste år. Et andet sted har jeg endnu tre pinde til markering af nogle buksbomkugler, som jeg skal have flyttet i hertil fra andet sted i haven – flytning af buksbom bør dog ske i foråret.

Dernæst videre til platning. Eller næsten. Først udsættes alle planter.

Først placeres alle de større, dominerende og kraftige planter.

plantning af stauder anlæg staudebed ny have nyt bed

Dernæst følger de mindre stauder. Jeg følger ganske nøje min tegning for anlæg bedet. Jeg har trods alt haft flere år til at planlægge hver plantes placering – så det bliver helt rigtigt i forhold til højde, størrelse osv. osv. osv.

plantning af stauder anlæg staudebed ny have nyt bed

Med alle planter placeret, så er det tid til en pause. Nogle vil måske springe direkte til at få plantet, men det er bare en rigtig god ide at træde tilbage og observere – endnu bedre gå væk og komme retur med nye øjne.

Trods jeg har en god plan, så ændrer alting sig lidt – eller måske jeg har fået placeret nogle planter forkert. Vejret – rettere sagt manglen på dagslys – gjorde at det blev til 24 times pause, førend jeg fik plantet.

plantning af stauder anlæg staudebed ny have nyt bed

Nu er alle planter i jorden. Hver plante er nøje udvalgt, så jeg sikrer at jorden i bedet bliver HELT dækket hele vækstsæsonen. Samtidigt med at jeg sikre blomstring hele foråret, sommeren og efteråret.

Nu ser der måske ud til at være meget bar jord. Det er der også, men planterne skal nok dække det hele til i løbet af næste år. Det første år kommer vi ikke udenom at luge. Specielt i foråret, hvor der mangler planter til at dække jorden af. Foråret er generelt en udfordring i staudehaven, hvorfor vi også fylder alle bede med massevis af forårsløg. Førend ukrudt tager fat i foråret, så har forårsløg dækket jorden. Derved slipper vi stort set for at luge.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *