Tryk "Enter" for at gå til indhold

Klargøring til jul, december og vinter

Jul i haven behøver ikke være kedelig, trist, grå og våd. Med lidt gran, juletræer, kranse af gran og lys rundt i haven, så kan haven hurtigt – og nemt – gøres rigtig hyggelig.

Jul i haven

Jeg må hellere starte med at sige, at jeg ikke kan tage æren for juleoppyntning i haven. Det er Martin, som står for det. Jeg har blot været rundt og fotografere, og tænkte jeg lige ville lave et lille blogindlæg om jul i haven.

Først og fremmest. Lad os være ærlige. Fra midten af november, så begynder haven at være temmelig kedelig. Og sådan fortsætter det – stort set – indtil marts.

Misforstå mig ikke. Der er mange skønne ting ved vinter i haven. Dækket af sne og frost, så er næsten enhver plante smuk. Størstedelen af vinteren, her i Danmark, er dog mere våd, mørk og fugtig. Resultatet er en temmelig kedelig og bare vissen have.

Haven behøver dog ikke være totalt kedelig. Med nogle små tiltag, så er det ganske nemt at pynte haven op – og gøre haven mere pænt, såvel skjule noget af alt det visne.

jul i haven juletræer nordmansgran

Et par juletræer placeret i hjørnet i gårdspladsen skaber hurtigt rigtig meget stemning. Og en super erstatning for de mange krukker med forskellige blomster, som er kørt væk henover vinteren – mange netop taget ind for frosten.

Læs om vinteropbevaring af stauder i krukker her

Andre steder haver vi krukker med små juletræer, buksbom kugler, bukskom kegler osv osv osv – disse gemmes væk størstedelen af året, men findes frem i efteråret og henover vinteren. Ganske enkelt for at erstatte krukker med blomster, som er afblomstret og taget væk.

juleroser Jul i haven opsætning af krukker julekrukker udenfor

Der skal ikke være læst ret meget her på bloggen, førend det bliver tydeligt at Martin er temmelig tosset med krukker – mere præcis forskellige opsætninger af krukker.

Ved indkørslen til huset, har vi nogle en lille plads til en af Martins mange krukke opsætninger. Her i december er det krukker med juleroser og andre stedsegrønne planter. Sat op med lanterner med lys imellem. Det er noget så flot, når man kommer til huset. Og tænker det kun bliver endnu flottere – og endnu mere “intimt” / “intenst”, som hækken vokser til og fremhæver dette lille blomster spam.

Krans af gran

Oppyntning til jul i haven – nå ja og bare vinter i haven – behøver dog ikke være så avanceret, som ovenstående. Man behøver ikke have 30 krukker med juleroser og andet stedsegrønt.

Man behøver heller ikke købe juletræer og stille op i haven.

Endnu en årsag til at vi køber flere juletræer hjem og pynter op med rundt i haven – specielt i gårdspladsen – er at vi fra februar også fordrer vores dyr med juletræerne. Både får og kaniner er VILDE med nåletræerne. Og et lækkert supplment til dem, på denne årstid, hvor der ikke er meget andet grønt.

Det kan gøres langt mere enkelt. En krans på hoveddøren. Måske også en krans af gran på døren til skuret gør utroligt meget.

Martin binder hvert år flere kranse af gran, som hænges både på stalddøren, vinduerne indtil værkstedet – og naturligvis også en stor krans på hoveddøren.

Har man en havelåge, så er det også et GENIALT sted til en krans – måske med lys i.

Jul i haven oppyntning dekoration juledekoration julepynt udenfor udendørs

Jul i haven kræver lys i haven

Det bedste og nemmest trick til at skabe stemning i haven – både julestemning, men også bare hygge – er lys i haven.

Lyskæder med lys på træer og buske er et åbentlyst valg. Men hvad med lanterner med lys, det gør også utroligt meget.

Generelt er det bare super fedt med massevis af lys i haven på denne årstid, hvor man forlader hjemmet i mørke – og solen er gået ned, førend man når hjem igen.

Idag er det desuden muligt at købe lyskæder med batteri og timer, så man hverken behøver tænde og slukke eller behøver trække ledninger rundt i hele haven. Nå ja, og det påvirker heller ikke elregningen, at have en lyskæde på batteri til at køre 4-6 timer hver eftermiddag/aften.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *