Tryk "Enter" for at gå til indhold

Blomstring om 11-12 måneder

Fingerbøl er uundværlig i cottagehaven. Virkelig en skøn plante til bondehaven! Dyrkning kræver dog tålmodighed – fra såning og forspiring af fingerbøl går et år til blomstring.

Det bliver hurtigt VILDT!

Fingerbøl er skøn. Vil næsten sige uundværlig i en bondehaven. Det kan dog hurtigt tage overhånd med fremspiring af fingerbøl – overalt.

Nogle vil måske sige det er skønt med massevis af selvsåede blomster. Dyrker man en vild have, så er det måske netop ønsket. Vil man – som mig – gerne have styr på havens farver, blomstring osv, så er det vilde ikke lige ønsket. Og fingerbøl bliver hurtigt vild.

En enkelte plante sætter massevis af frø. Og den naturlige måde for fingerbøl at sprede sig på er, at planten blomstrer, sætter frø, tørrer ind og visner. Vinteren igennem står planten med sine frøstande, som langsomt drysser ned på jorden i takt med at planten visner ned.

Når foråret kommer, så begynder frøene at spire – og fra maj begynder de bladene at dække jorden, som hurtigt kvæler for alt andet. Hele sommeren, efteråret og vinteren står selvsåede fingerbøl som et fint grønt tæppe. Når næste forår kommer, så begynder den virkelig vækst. Og fra maj, indtil slutningen af maj, vokser fingerbøl høj – blomstringen begynder slut maj og varer indtil juli.

Ovenstående lyder måske fantastisk. Ulempen er dog tusindvis af planter, som dækker jorden – for alt andet. Og hver enkelt plante sætter igen, MANGE frø, som bliver til flere planter.

Inden længe har den skønne plante overtaget hele haven. Lidt ligesom akeleje, lupin og jernurt meget hurtigt spreder sig voldsomt – og for at tage nogle decideret ukrudt, så også mælkebøtte, snerle og flere.

Løsningen er fjernelse af alle blomsterstande efter blomstring. Og selv håndtere såning og forspiring af fingerbøl. Dermed sker det hele under kontrollerede forhold – og i de mængder, som man ønsker.

Kontrol for spredning med forspiring af fingerbøl

Jeg forspirer knap 50 frø årligt, som bliver til 30-40 planter til haven. Går ganske nemt. For bedste resultat, så kopierer jeg naturens gang – såning gjorde jeg i maj. Nu det tid til at prikle om, så planterne kan vokse sig større.

Læs om såning af fingerbøl her

Vil lige indskyde. Det er muligt at så frøene i august/september, efter frøstandende er tørret ind på planterne. Fordelen er blomstring allerede året efter, men først i juli og augus, men ikke så høje planter – 60-80 cm høje.

Ved såning i maj, så blomstrer i slutningen af maj – året efter – og MEGET større planter. Får nemt fingerbøl på 150 cm, som det bør og skal være for fingerbøl.

Forspiring af fingerbøl

Fingerbøl platning dyrkning

Sår virkelig tyndt i såbakkerne, for at planterne kan vokse til temmelig store planter – førend jeg prikler om. Min erfaring er, at planterne har det bedste ved at jeg generer rødderne mindst muligt i starten af forspriring af fingerbøl. Derfor sår jeg tyndt i såbakken, så planten har plads til at spire frem – og vokse til i løbet af 1 måneds tid, førend jeg priker om.

Hvor mange frø der blev sået ved jeg ikke 100%, men ca 60 frø. Frøene er høstet fra sidste års fingerbøl. Forspiring af fingerbøl skete i to 10×15 cm såbakker. Og nu prikles planterne om. Med 50-60 frø, så er et resultat på 47 planter temmelig godt – og endnu en fordel ved at så tyndt. Der spirer bare flere frø frem. I hvert fald min erfaring.

4 Kommentarer

  1. Shirley
    Shirley 25. juli 2022

    Kære Martin,
    TUSIND tak for det fine og udførlige svar!
    Jeg er lige flyttet i villalejllighed med min søn; alt have er helet nyt for mig, så jeg sætter stor pris på dit udførlige svar.

    Jeg sætter igang med halvdelen af frøene nu, og sætter ud i haven når de er lidt større og krydser fingre, og forsøger mig med resten til foråret.

    Jeg købte nogle fingerbøl i år, som er afblomstret nu, så disse skal jeg vel egentlig fjerne nu/evt høste frø fra?

    Jeg ville ønske , I var på Instagram også og delte hver gang, I har blog indlæg, lidt ala Camilla Plum <3.

    Rigtig god dag.

    • Martin
      Martin 26. juli 2022

      Velbekom 🙂

      Dejligt at kunne hjælpe… OG KÆMPE TILLYKKE med haven. Spændende!

      Du kan sagtens høste frø fra dine fingerbøl nu. Det vil være helt rigtigt, så har du gratis frø til næste år 🙂 Gem dem blot tørt og mørkt.

      Og ja, fjern blot planten. Den blomstrer ikke igen næste år 🙂

      Vi er faktisk på instagram, men ikke så gode til at dele… men ja, måske vi bliver bedre – vi gør det jo dog kun, ren hobby… og nemmere at fortælle og guide her på bloggen, hvor insta mere er til fotos.

      Rigtig skøn sommer, vh. Martin

  2. Shirley Bredal
    Shirley Bredal 23. juli 2022

    Skøn artikel!
    Hvis man nu gerne vil forsøge sig med at forspire . bare nogle af frøene, i sensommeren, er det så i frø bakker eller direkte på voksestedet mon?
    Med andre ord, skal de i drivhus over vinteren eller må de stå ude ? Hvad sker der så ed planterne over vinter mon?

    mange tak for svar.

    • Martin
      Martin 25. juli 2022

      Hej Shirley

      Mange tak! Dejligt du kan bruge informationen…

      Vil du så fingerbøl, så bør du få det gjort nu … så de kan nå og spire frem, før vinteren.

      Det er lige på det sidste, men du kan sagtens nå det 🙂

      Ellers bør du vente til næste år. Normalt sås fingerbøl i slut juni, start juli. Og blomstrer året efter. Sår du først til august, så risikerer du at planterne er altfor små til at blomstre næste år – og blomstrer først 2024.

      Og lad ENDELIG planterne være ude, henover vinteren. De er fuldt hårdføre.

      Du kan sagtens så ved at smide frø direkte på voksestedet. Det er helt super!

      Jeg forspirer dog i såbakker, og prikler planter om sidenhen. Eneste grund til at jeg gør dette er fordi plantestedet pt er dækket af andre blomster 🙂 Plus jeg vil gerne styre – med hård hånd – hvor jeg har fingerbøl. De kan sprede sig voldsomt meget, hvis man ikke er opmærksom på at få klippet frøstande væk, efter blomstring.

      Du kan godt lade stå i potter udende og plante ud til foråret, men vil næsten anbefale du planter ud til efteråret… når planterne er vokset til. Planterne står flot grøn hele vinteren.

      Min man har faktisk lavet et fint blogindlæg om udplanting af fingerbøl, hvilket vi gør i november… Når vi lige har ryddet lidt op i bedet, såvel luget.

      Læs blogindlægget her:

      https://nymolle1900.dk/blomster-stauder-prydhave/plantning-af-fingerboel-digitalis/

      Rigtig meget held og lykke med det. Fingerbøl er en fanstastisk planten i haven – specielt brombasser er helt tosset med den.

      Vh. Martin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *