page contents Tryk "Enter" for at gå til indhold

Blomstring om 11-12 måneder

Fingerbøl er uundværlig i cottagehaven. Virkelig en skøn plante til bondehaven! Dyrkning kræver dog tålmodighed – fra såning og forspiring af fingerbøl går et år til blomstring.

Det bliver hurtigt VILDT!

Fingerbøl er skøn. Vil næsten sige uundværlig i en bondehaven. Det kan dog hurtigt tage overhånd med fremspiring af fingerbøl – overalt.

Nogle vil måske sige det er skønt med massevis af selvsåede blomster. Dyrker man en vild have, så er det måske netop ønsket. Vil man – som mig – gerne have styr på havens farver, blomstring osv, så er det vilde ikke lige ønsket. Og fingerbøl bliver hurtigt vild.

En enkelte plante sætter massevis af frø. Og den naturlige måde for fingerbøl at sprede sig på er, at planten blomstrer, sætter frø, tørrer ind og visner. Vinteren igennem står planten med sine frøstande, som langsomt drysser ned på jorden i takt med at planten visner ned.

Når foråret kommer, så begynder frøene at spire – og fra maj begynder de bladene at dække jorden, som hurtigt kvæler for alt andet. Hele sommeren, efteråret og vinteren står selvsåede fingerbøl som et fint grønt tæppe. Når næste forår kommer, så begynder den virkelig vækst. Og fra maj, indtil slutningen af maj, vokser fingerbøl høj – blomstringen begynder slut maj og varer indtil juli.

Ovenstående lyder måske fantastisk. Ulempen er dog tusindvis af planter, som dækker jorden – for alt andet. Og hver enkelt plante sætter igen, MANGE frø, som bliver til flere planter.

Inden længe har den skønne plante overtaget hele haven. Lidt ligesom akeleje, lupin og jernurt meget hurtigt spreder sig voldsomt – og for at tage nogle decideret ukrudt, så også mælkebøtte, snerle og flere.

Løsningen er fjernelse af alle blomsterstande efter blomstring. Og selv håndtere såning og forspiring af fingerbøl. Dermed sker det hele under kontrollerede forhold – og i de mængder, som man ønsker.

Kontrol for spredning med forspiring af fingerbøl

Jeg forspirer knap 50 frø årligt, som bliver til 30-40 planter til haven. Går ganske nemt. For bedste resultat, så kopierer jeg naturens gang – såning gjorde jeg i maj. Nu det tid til at prikle om, så planterne kan vokse sig større.

Læs om såning af fingerbøl her

Vil lige indskyde. Det er muligt at så frøene i august/september, efter frøstandende er tørret ind på planterne. Fordelen er blomstring allerede året efter, men først i juli og augus, men ikke så høje planter – 60-80 cm høje.

Ved såning i maj, så blomstrer i slutningen af maj – året efter – og MEGET større planter. Får nemt fingerbøl på 150 cm, som det bør og skal være for fingerbøl.

Forspiring af fingerbøl

Fingerbøl platning dyrkning

Sår virkelig tyndt i såbakkerne, for at planterne kan vokse til temmelig store planter – førend jeg prikler om. Min erfaring er, at planterne har det bedste ved at jeg generer rødderne mindst muligt i starten af forspriring af fingerbøl. Derfor sår jeg tyndt i såbakken, så planten har plads til at spire frem – og vokse til i løbet af 1 måneds tid, førend jeg priker om.

Hvor mange frø der blev sået ved jeg ikke 100%, men ca 60 frø. Frøene er høstet fra sidste års fingerbøl. Forspiring af fingerbøl skete i to 10×15 cm såbakker. Og nu prikles planterne om. Med 50-60 frø, så er et resultat på 47 planter temmelig godt – og endnu en fordel ved at så tyndt. Der spirer bare flere frø frem. I hvert fald min erfaring.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *