Intet skriger forår, som forårsblomster. Vi elsker forårsblomster og har haven fyldt med – bogstavelig talt – tusindvis af forårsblomster.
Forårsblomster
Man kan aldrig få for mange forårsblomster. Især forårsløg er uundværlige i en have, hvis man spørger os.
Jo jo. Anemoner, erantis – og hvad de nu hedder de mange fine blomster, som dækker græsplænen og skovbunden, i det tidlige forår – er skønne.
Forårsløg er dog i en liga helt for sig selv! Fantastisk at man i november kan lægge et kedeligt løg i jorden og fra slut februar og indtil juni opleve en overdådig blomstring.
Vi er især glade for scilla, vintergækker, krokus og dorthea liljer – som er de aller tidligste forårsløg til at blomster. Skønt med farve i haven, efter vinterens mørke måneder.
Allers størst sætter vi dog pris på påskeliljer, som utroligt flittigt blomster og spreder sig i haven.
Vi har allerede lagt utroligt mange påskeliljer i haven. Langt hækken er lagt 500 påskeliljer – blandet med flere hundrede krokus og vintergækker. Vi har blomster langt hækken mod vejen fra tidlig forår og indtil midt april.
I frugthaven har vi ligeledes lagt utroligt mange påskeliljeløg. Her er lagt 2000 påskeliljer, som skaber et fantastisk blomsterflor i marts og april. Det bliver skønt, når de mange løg i løbet af nogle år spreder sig og bliver til endnu flere løg.
Nå ja! Også er der rundt i haven sporadisk lagt påskeliljer, ligesom der er lagt mange andre forårsløg.
Buket med forårsblomster
Påskeliljer er det nok mest brugt forårsløg til bukketter – i hvert fald hjemme hos os.
De tidlige forårsløg – såsom krokus, vintergækker og dorthealiljer – funger bare dårligt i buketter. Måske netop fordi blomsterne er så små. De bliver dog hvert år til et par små buketter.
Påskeliljer får vi dog altid lavet rigtigt mange buketter med. Oftest blot rene påskeliljer buketter. Påskeliljer står smukkest alene i en buket.
Vi får måske netop lavet så mange buketter med påskeliljer, fordi vi netop har så usandsynligt mange påskeliljer i haven – og fordi påskeliljer så let formerer sig.
Påskeliljer har desuden en perfekt størrelse til en buket. Stilkene er oftest lange – hvilket naturligvis afhænger af sort. Vi har King Alfred og Dutch Master, som vi begge er meget glade for. De får 40-60 cm lange stængler.
Der skal desuden ikke mange påskeliljer til, for at lave en flot buket. De store trompet-hoveder fylder godt til i en vase.
Tulipaner i buketter
Næst efter påskeliljer, så er tulipaner det forårsløg vi laver flest buketter med. Vi er meget glade for tulipaner! Specielt til buketter. Tulipaner er dog noget mere omstædige at dyrke og have i haven, hvorfor vi har langt færre tulipaner i haven – end vi gerne ville.
Tulipaner skal efter afblomstring visne ned. Derefter skal løgene graves op. Tulipanløg skal tørres og sorteres – dårlige løg kasseres. Til efteråret skal tulipanløg igen lægges i jorden eller i krukker.
Påskeliljer er langt nemmere. Når de er lagt i jorden, så klarer de sig selv – kan være, at de efter 5-10 år skal graves op og deles. Det er det.
Trods arbejdet, så har vi dog mange tulipaner i haven. Vi er især glade for tulipaner i krukker, da det letter opgravningen – efter blomsten er visnet ned.
Ellers er løgkurve også ganske praktiske. Dem bruger vi, når vi lægger løg i havens bede – det fungere, men er fortsat lidt mere omstændigt end at dyrke tulipaner i krukker.
Læs om dyrkning af tulipaner i krukker her
Tror det eneste forårsløg vi ikke bruger i buketter vist er kejserkroner. Faktisk aldrig prøvet. Kejserkroner er det sidste forårsløg, som blomster.
Når kejserkroner blomster, så er der ofte allerede mange tidlige stauder i haven, som er i blomst – f.eks. akeleje og engblomme. Mange af disse tidligere stauder er rigtigt gode i buketter, hvorfor vi aldrig har forsøgt os med kejserkroner i buketter. Måske vi skulle forsøge i år.