Såning af valmuer gøres normalt på blive stedet – blomstrings stedet. Netop fordi valmuer ikke bryder sig om at få forstyret rødder, hvorfor decideret forspiring af valmuer for senere udplantning, normalt ikke gøres. Sådan hedder det sig, men nu forsøger jeg.
Såning af valmuer
Såning af etårige valmuer skal gøres, således at planterne får frost. Dette for at sikre at planten vil blomstre. Derfor har jeg normalvis sået valmuer i januar eller februar. Normalt har jeg desuden sået valmuer i krukker, hvor valmuerne skal blomstre.
Læs om såning af valmuer i krukker
Med mit større og større fokus på dyrkning af blomster til buketter, så vil jeg også gerne dyrke valmuer til buketter.
I først omgang for at have valmueblomster til buketter, men også for at kunne gemme de flotte frøstande til brug i buketter i efteråret.
Frøstande kunne jeg selvfølgelig bare høste fra de valmuer jeg har i krukker. Det gør jeg nu også. Jeg kunne egentligt også bare høste blomster fra valmuer sået i krukker.
Ved dyrkning af valmuer til buketter, så er mit fokus dog langt mere kraftige stænger – såvel langstilkede blomster. Fremfor, hvad jeg gør i krukker, sørger for en storslået blomstring. Og det er måske alligevel vildt nok at reservere en krukke til 2-3 valmuer. Normalt har jeg jo flere hundrede valmuer side om side i en krukke.
Dog så også med den konsekvens at stænglerne bliver noget mere skråbelige. Hvorfor jeg også sørger for opbinding af mine valmuer i krukker. De vælter ganske enkelt i vinden.
Jeg vil altså forsøge at dyrke valmuer til buketter. Mere præcis vil jeg plante valmuer i skærehaven. Netop nu er alle bede i skærehaven dog optaget, hvorfor jeg ikke kan så valmuer direkte. For at sikre de kraftige stængler og ekstra langstilkede blomster, så tror jeg desuden ikke at det vil fungere at vente til januar med såning af valmuer. Når det altså drejer sig om dyrkning af valmuer til buketter.
Forspiring af valmuer
Derfor er jeg igang med et lille efterårsforsøg. Inspireret af mine øvrige efterårssåninger af etårige sommerblomster – hvilket netop giver langt bedre blomster til buketter.
Ganske enkelt fordi jeg får langsstilkede blomster, såvel kraftigere stængler, på de etårige sommerblomster jeg sår her i efteråret. Det skal dog være de såkaldt hårdføre etårige sommerblomster. Ellers vil det ikke fungere. Valmuer er hårdføre, hvilket vil sige at frøene fint spirer henover vinteren – trods kulde, frost, sne og meget regn.
Dilemmaet er at valmuer ikke bryder sig om at få forstyrret deres rødder. Sådan hedder det sig i hvert fald. Må sige at jeg aldrig har testet det af, hvilket jeg så gør nu.
Nogle vil måske spørge “hvorfor forsøge” eller “hvorfor ikke bare stole på anbefaling”. Nu er det så sådan at det også anbefales at så de fleste etårige sommerblomster i marts. Hvorfor forstår jeg ikke, når det giver langt bedre blomster med efterårssåning. Så ja, jeg forsøger.
Læs om forspiring af etårige sommerblomster i efteråret
Jeg undlader dog at bredså valmuer i en bakke. Jeg vælger at så ét frø pr kammer i en såbakke. Præcis som jeg gør med alle øvrige sommerblomster, som jeg sår i efteråret. Netop for at jeg ikke skal prikle om i oktober og november.
Min erfaring er desuden at det giver langt sundere planter at så i individuelle kamre – altså ét enkelt frø per såkammer. Fremfor at bredså. Jeg har næsten 100% fremspiring. Frøene klemmes eller presset ikke af andre rødder, hvilket gør at planterne vokser langsommere – og dermed giver kraftigere stængler og kraftigere rødder, helt fra start.
Startede op med forspiring af valmuer 12 september. Allerede nu 21 september – og altså kun 9 dage senere – så er langt de fleste frø allerede spiret. Og der står flotte små planter i drivhuset, i såbakkerne.
Såbakken med valmuer til forspiring får lov at stå i drivhuset vinteren over. Der skal nok blive minusgrader i drivhuset henover vinteren, som der skal til for at valmuer vil blomstre.