Tryk "Enter" for at gå til indhold

Den ultimative efterårsafgrøde…

En af mine favorit grøntsager her i efteråret er majs. Ikke mindst fordi høst af majs sker i efteråret – og virkelig er sprød, saftig og lækker – når alle andre grøntsager fra køkkenhaven begynder at blive lidt mindre.

Dyrkning af majs på friland

Mærkeligt nok, så har majs et ry for at være temmelig besværlig. Det oplever vi nu ikke. Tværtimod, så synes vi at majs er ganske nemme. De passer stort set sig selv. Kræver igen opbinding, klarer fint en tørkeperiode og giver et pænt udbytte.

Nå ja! Endnu en fordel ved majs er at de bidrager med skygge til køkkenhaven, når solen bager ekstra hørt i august. Netop derfor dyrker vi også majs i rækker imellem kartofler – altså vinterkartofler, gemme kartofler om man vil.

Endnu en misforståelse ved majs er nemlig, at dyrkning af majs optager meget plads i køkkenhaven. Det er altså forkert forstået. Bevars, majs fylder i højden – gør det noget? Rodnettet er dog ganske lille.

Rodnettet til majs er faktisk OVERRASKENDE lille i forhold til hvor god majs klare vind og tørke.

Majs har kun rødder lige i overfladen. Dette gør majs genial at dyrke side om side med kartofler.

klargøring jord dyrkning majs udplantning plantning friland forspiring såning majskolber majsdyrkning

Vi starter forspiring af majs i maj måned. Forspiring af majs sker i vindueskarmen og straks der er spiret frem, så flyttes planterne i drivhuset – hvor temperaturen er noget lavere i maj måned.

Plantning af majs i køkkenhaven sker engang midt juni. Udplantning af majs gør vi efter vi har hyppet kartofler anden gang. Planter majs i rækkerne imellem kartoflerne, så de i juli og august kan yde skygge for kartoflerne – dermed kan vi begrænse vandingen meget mere. Faktisk oplever vi at få en langt bedre kartoffelhøst, siden vi er begyndt at dyrke majs side om side med sene kartofler. Dette tænker vi især handler om vand. Jorden tørrer nærmest aldrig ud, da majs hurtigt skygger af.

Læs om dyrkning af majs på friland

Høst af majs

Med udplantning af majs i juni, så er vores majs klar til høst i september. Vi høster længe – nemt indtil november. Se lige forberedelsen til et lækkert aftensmåltid, på skærebrættet nedenfor.

høst af majs dyrkning opskrift opskrifter modne modner hvornår

Menuen er lynstegte bladbede, friske bønner – bare lige let blancherede – og kogte majs. Det blev noget af et festmåltid, leveret fra køkkenhaven. Og ganske nem aftensmad. De mange grøntsager var hurtigt tilberedt. Serveret med pasta og parmesan. Mums et måltid.

høst af majs dyrkning opskrift opskrifter modne modner hvornår

Der var kogt ganske rigeligt med majs. Langt flere majskolber end vi kunne spise, når der også var alt det andet lækre mad. Når det nu alligevel skal koges majs, så kog endelig altid rigeligt. Gratineret majs er noget af det lækreste – perfekt brug af overskudt majskolber, efter høst af mange majs.

Opskrift på gratineret majs i ovn

Har man rejst i mexico, så vil man helt sikkert have smagt gratineret majs – det spises ganske meget derovre. Det er desuden ENORMT nemt at lave. Og tænker alle altid har i køleskabet til at lave det. Altså når man vel at mærke har kogt for mange majs, til et tidligere måltid.

ovnbagt opskrift majs gratineret ovnstegt friske

Lav en dressing af mayonaise, chiliflager, salt, peber – eller hvad man nu ønsker af smag. Vend majskolber i dressingen, kom i et ildfast fad, drys med rigeligt ost og tilbered 20 minutter ved 200 grader. Og voila, så er der gratinerede majs. Virkelig en lækker måde at bruge majs.

ovnbagt opskrift majs gratineret ovnstegt friske
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *