Tryk "Enter" for at gå til indhold

Dyrkning af majs

Plantning af majs i køkkenhaven, gør vi samtidigt med hypning af kartofler – altså de sene kartolfer, også kaldet gemme kartofler. Forspirede majs plantes ud imellem rækkerne af gemmekartofler.

Klargøring til plantning af majs

hyp hypning hyppe kartofler dyrkning gemme vinter vinterkartofler gemmekartofler senekartofler

Idag handler klargøring til udplantning af majs om at få gjort jorden klar til majs. Rettere sagt få hyppet kartofler.

De sene kartofler – altså de kartofler, som vi skal gemme til vinter – er lagt til forspiring i marts. I maj er de lagt i jorden. Nu er de spiret pænt frem, og det er tid til hypning af kartofler.

klargøring jord dyrkning majs udplantning plantning friland forspiring såning majskolber majsdyrkning

Højbedet er 150 cm bredt. Der er lagt 3 rækker med kartofler. Siveslange lægges henover kartoflerne. Og med de tre rækker kartofler hyppet, så skabes to dale – grøfte – perfekt til plantning af forspirede majs.

Dermed også sagt, at trods klargøring af jord til dyrkning af majs ordnes idag. Så er dyrkning af majs startet for længst.

Forspiring af majs

Dyrkning af majs tager tid. Først nu i juni, at jorden er varm nok til såning af majs – på friland. Og fra nu og før høst, så er slet ikke nok tid til at majs kan modnes. Derfor er det nødvendigt med forspiring af majs.

Jeg starter op med forspiring af majs i starten af april – nogle gange slut marts.

Læs om forspiring af majs

Starter ud med at forspire majs i en såbakke, og straks de er spiret frem prikles de om til individueller potter. Sørg for løbende at prikl majs om, så der konstant sikres nok rodplads. Samtidigt med at der løbende tilføres ny kompost og jord til majs.

Det skulle gerne resultere i nogle ganske store og pæne majsplanter til udplantning her i juni.

Siden slut maj, så har planterne boet i drivhuset. Tidligere år – førend vi fik det lille drivhus – så har jeg båret plastkasser med majs frem og tilbage. Ind om natten og ud om dagen, når vejret var til det. Majs skal helt ikke have under 12 grader på noget tidspunkt af døgnet.

Det er først nu her midt juni, at temperaturen – også om natten – konstant er over 12 grader. Dermed også tid til at få plantet majs ud i køkkenhaven.

klargøring jord dyrkning majs udplantning plantning friland forspiring såning majskolber majsdyrkning

Planter majs med en afstand på 30 cm imellem planterne – og 50 cm imellem rækkerne. Det giver fin plads til majsplanterne.

En lille tilføjelse. Sørg altid for at plant majs i rækker siden om side. Ideelt i en kvadrat. Majs bestøver nemlig hinanden, så ved at plante majsplanter kun i én række – så risikeres det at majskolberne ikke bestøves optimalt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *