Dyrkning af majs er enormt nemt, når blot man sørger for forspiring af majs – og før det i blødlægning af majs i vand i 2-3 dage.
Dyrkning af majs af egne majsfrø
Det er enormt nemt at dyrke majs i køkkenhaven. Når først planterne er plantet i køkkenhaven, så klarer planten stort set sig selv. Tåler både meget varme, udtørring og meget vand. Man kan desuden næsten altid være sikker på en vældig stor høst af majs.
Vel at mærke, når man sørger for bestøvning af majs. Det klarer planten selv. Kræver blot at man planter majs i en kvadrat – eller sørger for at plante flere rækker side om side. Èn enkelt række majs dur ikke!
Når først man har majs i køkkenhaven, så er det desuden noget af det nemmeste at høste frø fra majs. Man tager ganske enkelt bare en majskolbe, som man lader tørre. Når alle majs er knastørre, så gnider og vrider man alle majs af – og står tilbage med en masse majskorn, præcis som de kendes fra popcorn.
De tørre majskorn gemmes tørt og mørkt igennem vinteren. De kan poppes til popkorn, hvis man har mange. Lækkert 😉
Når man kommer til april og skal igang med forspiring af majs til næste sæson dyrkning af majs i køkkenhaven, så tager man ganske enkelt de tørrede majs og kommer i vand.
Sørg for løbende – flere gange dagligt – at udskifte vandet. Og i løbet af 2-3 dage, så har man nogle rigtig store og fine majs, som er klar til såning.
Forspiring af majs
De udblødte majs vil jeg dog ikke anbefale, at man sår direkte i køkkenhaven. Slet ikke nu i april, men heller ikke i maj.
For at få succes med dyrkning af majs, så er det nødvendigt med forspiring af majs i vindueskarmen. De udbløfte majs bør altså lægges i såbakker, som får lov at spire frem i vindueskarmen.
Normalt er jeg stor fortaler for at så tyndt, men ved forspiring af majs, så læg gerne de mange majskorn ganske tæt i såbakker. Der bør bruges så-og priklejord til såning af majs.
I løbet af et par uger, så er såbakkerne fyldt med massevis af spirede majs. Herefter pottes hver plante op i hver sin individuelle såbakke, hvor planterne vokser sig større. Til den tid kan man sagtens flytte forspiringen til et drivhus eller et bord i et værksted, som vi gør – når blot der er godt med lys.
De mange majsplanter har vi slet ikke plads til i vindueskarmen. Vi prikler over i såbakker, hvor planterne får lov at vokse sig større i en månedstid, førend vi i slutningen af maj udplanter de mange planter i køkkenhaven.
Vi planter majs i rækkerne imellem vores gemmekartofler til vinter – de sættes slut april og førend vi planter majs ud, så er kartoflerne hyppet et par gange og der er godt plads til majs imellem rækkerne af kartofler.
Majs har små rødder, så generer ikke kartofler. Endnu en gevinst ved at sætte majs i rækkerne imellem kartofler er, at majs skygger for kartoflerne, når vi kommer til højsommeren – og udtørring af kartoflerne er et problem.