Kinesiske asters, Kina asters, sommerasters – eller mere korrekt Callistephus Chinensis – er netop gået i blomst. Og jeg har høstet årets første buket med asters fra skærehaven.
Langstilkede asters til buket
I skærehaven skal man dyrke sommerasters af mærket “King Size”. Ikke alene får de kæmpe store blomster, som bedste kan sammenlignes med krysantemum. Den helt store gevinst ved “King Size” Sommerasters er at det er langstilkede blomster – modsat almindelig sommerasters.
“King Size” sommerasters bliver nemt 70 cm lange. De første mange blomster er 30-40 cm lange, når første buket høstes i midten af september. Des længere vi kommer ud på efteråret, des længere bliver stænglerne.
Se blot, hvor fint mine mange sommerasters står. Dækket af mit lille overdække, for at planterne ikke drukner af efterårsregn – det bryder blomsterne sig nemlig ikke om. Temperaturen er dog intet problem. Faktisk begynder sommerasters først at blomstre, når temperaturen falder. Såning sker i maj, udplantning sker i juli.
Læs om såning af sommerasters her
Nuværende ser det måske ikke ud af meget i bedet med sommerasters. Husk dog, at sæsonen for sommerasters – og dermed massevis af høst af asters til buket – kun lige er begyndt.
Hvor mange andre blomster er ved at takke af for i år, og ikke sætter nye skud, så sætter sommerasters fortsat massevis af skud. Idag har jeg kun lige høstet de første blomster. Dette for at give energi til de nye skud.
Der skal nok blive til rigtigt mange buketter med kinesiske asters, før sæsonen er slut. Forhåbentlig engang i december. Får vi en tidlig vinter – altså flere dage med hård frost – allerede i november, som vi af og til har gjort, så stopper sæsonen i november.
Dyrkning af blomster til buketter i efteråret
Netop som den første buket med asters er plukket, så bugner skærehaven fortsat med massevis afblomster. Jeg henter ugentligt i hvert fald 2 store bundter med Gladiolus. Solsikke, Zinnia og løvemund blomstrer også flot endnu. Nå ja! Også står georginer på sit højeste netop nu i september. Høster massevis af georginer til buketter.
September er uden tvivl højsæson for skærehaven. Vi nærmest drukner i blomster. Helt perfekt i forhold til at der også bruges flere timer indenfor. Det bliver trods alt tidligere mørkt, som forhindre det vilde havearbejde. Samtidigt er september også ofte noget vådere i vejret – kontra august.
Kort sagt. Kun dejligt med mange blomster, til at pynte indenfor. Nu vi også er mere indenfor.
Sæsonen med læssevis af blomster fra skærehaven, nærmer sig dog sin slutning. Des mere vi nærmer os oktober, des mere aftager mængden af blomster. Sådan er det dog ikke for sommerasters. Sæsonen for asters til buket er kun lige ved at begynde. Når vi kommer til oktober vi jeg virkelig kunne høste de langstilkede asters – hvilket fortsætter godt ind i november.