Tryk "Enter" for at gå til indhold

Næste års jordbær høst skal sikres…

September er det perfekte tidspunkt til plantning af jordbær. Der er pludselig plads i køkkenhaven igen, efter høst af andre afgrøder – og plantning af jordbærstiklinger i september sikrer, at planter når at vokse til før vinter.

Plantning af jordbær stiklinger

Tilbage i juli måned – efter høst af jordbær – tog jeg stiklinger af jordbær. Det er noget af det nemmeste at lave sine egne jordbærplanter. Alle jordbærplanter laver massevis af udløbere, som kan forvandles til nye planter.

Læs om at tage jordbærstiklinger her

I august klippede jeg de mange jordbærstiklinger fri fra moderplanten. Nu er det blevet september og det er tid til at de mange jordbærplanter skal plantes ud i køkkenhaven.

jordbærstiklinger dyrkning jordbær plantning udplantning formering hvornår plantes guide 1års planter jorddække

Egentlig kan man fint foretage jordbær plantning tidligere. Også dem, som slet ikke potter jordbærstiklinger op – istedet bare planter de mange stiklinger af jordbær direkte ud i køkkenhaven.

Vi venter til september. Ganske enkelt af den årsag, at vi bedre kan sikre skygge og vanding af jordbærstiklingerne – når de er pottet op.

Mest af alt, så er forklaring til at vi venter med plantning af jordbær, at der ikke er plads i køkkenhaven førend nu. Der har været tomater, squash og asier på den jord, hvor vi udplanter jordbær.

Frilandstomaterne blev høstet starten af september. Squash og asier er netop blevet høstet. Og Martin høstede alt basilikum, som voksede under tomatplanterne, den anden dag.

Læs om at fryse basilikum til vinter her

Jorddække til jordbær

For at undgå at de mange plantede jordbærplanter ikke vokser til at ukrudt, så dækkes jorden med græsafklip. Dette formuler ned i løbet af vinteren, hvormed der også sikres næring til jorden – og dermed gødning til jordbærplanter.

Når vi kommer til foråret, så kultiveres jorden. Og der lægges et lag af halm, for at holde på fugten i jorden. Har man ikke halm, så er et jorddække af græsafklip en god ide – altså at lægge igen, i foråret.

Halm fungerer dog bedre, da det tørrer hurtigere op. Og dermed undgår man at få jord på jordbær – og dermed grimme jordbær.

Endnu en fordel ved halm omkring jordbær – eller nyt lag græsafklip – er at det forhindre ukrudt i at spire frem.

Så ja! Altså mange fordele ved at lække jorddække omkring jordbær. Vil anbefale halm i foråret – og græsafklip i efteråret. I hvert fald sådan vi gør for 1.års jordbær.

2års jordbær halm omkring jorddække jordforbedring gødning klip ned beskæring

2.års jordbær får ikke ny jorddække. Her ligger haml allerede, som endnu ikke er formuldet ned. Det lader vi ligger. Ingen grund til at gøre det mere besværligt. Når foråret kommer, så får 2.års jordbær et lagt halm omkring – præcis som 1.års jordbær får halm omkring i foråret.

Efter vi har taget stikliner af 1.års jordbær – de jordbær som giver 2.års jordbær næste år – så klippes de mange jordbær planter ned. Dette for at sikre ekstra sunde planter.

Læs om beskæring af jordbær her

Efter høst af jordbær fra 2.års jordbærplanter, så graves 2.års jordbærplanter op. Med alderen giver jordbær mindre og mindre jordbær – derfor dyrker vi kun et og to års jordbær.

Ovenstående foto med halm omkring jordbær er de jordbærplanter, som tilbage i august blev klippet ned. Altså de jordbær, som vil give 2.års jordbær næste sommer. Se lige nogle store flotte planter. Væk er alle grimme blade – ikke et eneste brun eller vissent blad. Dermed heller ingen svamp eller andet utøj, som overvintre fra blad til blad. Dette skyldes at jordbær blev klippet ned i august.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *