Friske basilikum smager skønt. Dyrker massevis af basilikum, under tomatplanter på friland. Her i september er det tid til høst – og heldigvis kan man fryse basilikum og gemme den friske smag af basilikum.
Kan man fryse basilikum?
Sagtens! Det er absolut intet problem. Faktisk er frysning af frisk basilikum en af de bedste måder at bibeholde smagen af frisk basilikum.
Gør det samme med persille. Både persille og basilikum står flottest i køkkenhaven her i september. Og der er gerne meget af det, så jeg fryser til sener brug.
Modsat basilikum, så lader jeg persille vokse videre henover vinteren. Persille kan fint hentes friske henover vinteren. Hård frost, så splatter det sammen – derfor godt at fryse. Basilikum splatter dog hurtigt sammen her i efteråret, så med at få høstet basilikum i tide – og gemt den friske basilikum.
Præcis som med persille, så kan basilikum gemmes på samme måde. Sørg for at rengør godt før frysning. Fjern gerne de store stængler. For basilikum gemmer jeg kun bladene. Persille tager jeg lidt af den mindste stilk med.
Lægger i en stor skål med vand, for virkelig at få vaskes grundigt. Tørrer i min salatslynge og kommer i en plastpose. Pust luft i plastposen og luk. Kom straks i fryseren.
Luft i posen sikrer at bladene ikke splatter sammen af kulden i fryseren og dermed når at blive slatne førend de fryser.
Når jeg skal bruge basilikum, så trykker jeg blot lidt på posen – og knuser de frosne blade. Det gør det nemt at bruge basilikum i maden. Også henover vinteren.
Dyrkning af basilikum i vindueskarmen
Ved godt at frisk basilikum kan dyrkes i vindueskarmen. Min erfaring er dog at henover vinteren falder lysmængden så meget, at basilikum ikke vil vokse og skyde. Dermed står jeg med en sølle plante, som jeg venter på skyder igen til foråret. Ikke videre optimalt, når man gerne vil bruge basilikum i maden.
Dyrkning af basilikum er desuden super nemt henover sommeren. Vi dyrker massevis af basilikum, som dækplante under tomater. Høster enormt store mængder frisk basilikum hele sommeren, som bruges i maden – skønt i salater, på pizza eller bare vendt med pasta. MUMS!
Forspirer i maj og planter ud i løbet af juni, når temperaturen er til det. Oftest midt juni. Og gevinsten med basilikum i køkkenhaven er, at des mere der høstes, des mere skyder planten. Virkelig en produktiv afgrøde.
Og ved at fryse basilikum, så kan man gemme glæden ved friske basilikum også til vintermånederne. Frossen basilikum – frisk plukket fra haven – smager nærmest som frisk basilkum, når det bruges i gryderetter.