Tryk "Enter" for at gå til indhold

Såning af løvemund til buketter

En af skærehavens absolutte favoritter er løvemund – også kaldet snapdragon og
Antirrhinum majus- Dyrkning af løvemund starter i efteråret for at sikre langstilkede blomster til buketter.

Dyrkning af løvemund til buketter

Lad mig starte med lidt fotos af forskellige buketter med løvemund. Buketterne er bundet løbende igennem sæsonen med løvemund, som strækker sig fra juni og indtil forsten sætter ind.

Kalenderen skriver nu oktober. Vi har endnu ikke haft første nattefrost – og lidt nattefrost klarer løvemund fint. Så regner med at høste løvemund indtil engang i november.

Med dyrkning af løvemund til buketter, så taler vi altså en virkelig lang blomstring. Og med de enormt mange forskellige farver, så er løvemund et match til flere sæsoner.

Løvemund alene – blot 3-5 stængler i en vase – er også virkelig smukt. Personligt foretrækker jeg dog at binde buketter og lave større blomster arrangementer. Måske specielt fordi skærehaven altid bugner, så det er faktisk svært at begrænse sig på denne årstid.

Løvemund er dog absolut en af mine favorit blomster i skærehaven. Dyrkning er desuden ganske nemt, trods mange måske vil blive urolige over fremgangsmåden. Lad dog værre at bliv skræmt. Det er virkelig nemt! Og her er hverken behov for varmemåtte, vækstlys eller lignende fordyrende installationer.

Dyrkning af løvemund i skærehaven

Du tænker måske allerede, at det er lidt specielt at tale om dyrkning af løvemund her i efteråret. Det skal jeg nok komme nærmere ind på, men såning af løvemund bør netop ske her i efteråret. Derfor denne guide nu.

Jeg har idag været igang med såning af første hold løvemund – der er dog tid hele oktober. Og jeg vil kraftigt anbefale at komme igang med dyrkning af løvemund her i efteråret. Gevinsterne er nemlig enormt mange.

Ellers kan man også nå såning i januar og februar. Man kan faktisk også nå såning i marts og april, men det giver en enormt kort sæson for løvemund – de marts og april såede løvemund vil nemlig først blomstre slut august. Ved forårs såning af løvemund, så opstår desuden dilemmaet med korte stængler, hvormed løvemund bliver mindre interessant i buketter.

Dyrkning af langstilkede løvemund til buketter

Når det kommer til dyrkning af blomster til buketter, så er målet altid langstilkede blomster. Det er trods alt nemmere at skære lidt af stænglerne, hvis de bliver for lange.

Ikke sagt at en buket med vintergækker i en lille bitte vase ikke kan være pænt, men når vi taler dyrkning af blomster til buketter – så tænker de fleste nok på almindelige vaser, som hurtigt er 20-30 cm høje. Dermed kræves allerede 30 cm stængler – og blomsterne først derover.

Kort sagt! Ved dyrkning af blomster til buketter, så ønskes langstilkede blomster.

For løvemund gælder det at de behøver en kølig periode, for at sikre langstilkede blomster – fremfor ranglede planter. Væksten skal altså gå langsomt, hvilket nemmest klares med dyrkning af løvemund henover vinteren.

Efterårssåning og vintersåning

Med dyrkning af løvemund, så er det virkelig relevant at tale om efterårssåning og vintersåning. Dette fordi det tillader at forspiring af løvemund sker over en kold periode, med vekslende temperaturer, lavere sollys og vigtigt af alt, en enormt lang vækstperiode før blomstring.

Ved dyrkning af løvemund – også kaldet snapdragon eller Antirrhinum majus – så er det også værd at nævne, at frø er lyskrævende. Altså behøves lys for at frøene vil spire, hvorfor såning af løvemund gøres ovenpå jorden.

Samtidigt med at frøene er lyskrævende, så er hele planten det faktisk også. Løvemund begynder først at blomstre, når lysforhold er optimale – altså til sommer, når mængden af dagslys er høj. Dette forklarer også hvorfor løvemund sået i foråret ikke når at blive lange, men forbliver ved nogle 30-40 cm planter. Hvilket måske er fint nok i et bed eller krukke, men ved dyrkning af blomster til buketter, så er det ganske små blomster.

Og ved opstart med såning af løvemund i oktober, så kan man nemt få stængler på 100 cm – hvoraf blomsterne er 30-40 cm lange.

Begreberne efterårssåning og vintersåning siger måske sig selv, men lad mig dog alligevel lige forklare. Efterårssåning er såning af frø i efteråret – oftest i periode september og oktober. Vintersåning er såning om vinteren, oftest i periode januar og februar.

Vintersåning af løvemund

Vintersåning bruges i vid udstrækning indenfor dyrkning af grøntsager til køkkenhaven. F.eks. skal chili, peberfrugt, artiskok og mange andre grøntsager sås i januar for at have lang nok periode til at udvikles. Her bruges dog både varmemåtte, vækslys og andre tiltag til at sikre øget varme og tilstrækkelig lys. Når det kommer til efterårssåning og vintersåning af blomster til skærehaven, så bruges ingen tiltag. Her bruges netop at det er koldt, såvel at lysmængden er mindre.

Så trods det måske kan lyde voldsomt – nærmest skræmmende og forkert – at begynde såning af sommerblomster til buketter i oktober, så kræver det intet ekstra. Udover mulighed for at beskytte planterne mod regn. Dette løser vi ved dyrkning af løvemund i drivhuset.

Vores drivhus er hverken opvarmet, vi har ingen vækslys i drivhuset eller andre tiltag. Vi stiller blot nogle stålreoler i drivhuset, efter drivhus tomaterne er tages ud. Også sker forspiring af løvemund og andre efterårs såede blomster henover vinteren. Får vi hård frost, så dækkes med fiberdug – men det kan de fleste nok klare.

Guide til såning af løvemund

Som med alt såning, så startes med at si så- og priklejord. Dernæst fyldes såbakker, som stilles i en balje vand – så jorden kan suge vand, langsomt.

Dernæst fyldes op med ny jord – jordenfalder altid lidt sammen, når jorden bliver våd.

Dernæst er vi klar til at komme igang med dyrkning af løvemund. Frøene er ganske små. Virkelig små!

Ikke desto mindre, så vælger vi at så ét frø pr. såkammer. Dæk ENDELIG ikke løvemund med jord. Frøene er lyskrævende, så skal blot lægges ovenpå jorden.

forspiring såning og dyrkning løvemund til buketter

Efter såning af løvemund i efteråret, så stilles såbakker i drivhuset – dækkes med lidt plastik. Og herfra får planterne lov til at klare sig selv. Indtil planterne er store nok til at blive priklet op. Dette plejer at være i løbet af december eller januar. Vent dog endelig hellere lidt længere, end at prikle for tidlig.

forspiring såning og dyrkning løvemund til buketter

Jeg skal nok vende retur med tilføjelse til blogindlægget her, når vi når til prikling af løvemund. Det tager vi senere, når tiden kommer.

Præcis ligesom vi tager knibning, udplantning af løvemund i skærehaven og alt et andet.

Min ide er, at dette blogindlæg skal blive en komplet guide til dyrkning af løvemund – en step by step guide fra såning af løvemund, til høst af de første blomster til buketter. Så jeg kommer til løbende at opdatere dette blogindlæg – indtil jeg i november, næste år, graver de afblomstrede løvemund op i skærehaven.

Prikling af løvemund

Nu er tiden kommet, til at få pottet de mange forspirede løvemund om. Siden såning af løvemund, tilbage i oktober, så er dyrkning af løvemund sket i drivhuset – uden varme eller vækstlys. Blot med drivhusets beskyttelse mod blæst, regn og vintervejr. Tilbage i oktober var der nemt 20-24 grader i drivhuset i løbet af dagen – perfekt til fremspiring af frøene. Og rigeligt med dagslys. Sidenhen er dagslys selvfølgelig faldet en del, men i takt med dette er temperaturen også blevet lavere – ganske meget lavere – i drivhuset.

Resultatet er at planterne er vokset rigtig flot, stille og roligt frem. Se lige nogle flotte løvemund.

prikling af løvemund

Kan altså virkelig på det kraftigste anbefale efterårssåning af løvemund. Det giver virkelig nogle FANTASTISKE flotte planter. Nu pottes planterne fra deres små planteceller på 2×2 cm til 4,5×4,5 cm celler. Derved får rødderne mere end 4x så meget plads. Og kan rigtig begynde at vokse.

Jeg behøver næppe at gøre opmærksom på, at jeg allerede har 10-15 cm flotte planter. Jeg er altså LANGT foran de, som først skal igang med dyrkning af løvemund her i januar og februar. Gevinsten er selvfølgelig langt sundere og større planter til udplantning i foråret – og langt tidligere blomstring.

Knibning af løvemund

Samtidigt med prikling af løvemund, så begynder jeg også at knib løvemund. Det jeg gør er ganske enkelt at klippe topskuddet væk, hvilket bør gøres når planterne har sat 2-3 rigtige bladpar.

dyrkning af langstilkede løvemund med vintersåning

Afhængig af højden på planten, så er det lidt en vurdering om jeg klipper over 2 eller 3 bladpar. Ovenstående på fotoet er blevet lidt lang, så den klippes over 2. bladpar.

Pointen med at klippe topskuddet er at få planten til at forgrene sig. Dermed får man LANGT flere blomster pr. plante. Samtidigt bliver stænglen kraftigere fra bunden – hvilket giver planter, som bedre står i vind og vejr.

Foretager knibning af topskud på løvemund – klippe, nippe eller hvad man vil kaldet det – løbende over de næste uger, som planterne vokse til og alle får 2-3 bladpar.

knib løvemund for forgrening

Dyrkning af langstilkede løvemund

Samtidigt med prikling og knibning af løvemund, så sår jeg andet hold løvemund. Netop vintersåning af løvemund. Denne gang sker forspiring i vindueskarmen – over en radiator – for at sikre nok med lys og varme.

Når frøene er spiret, så flyttes planterne ud i drivhuset. Og vokser videre her, sammen med de efterårssåede løvemund.

For at få langstilkede løvemund, så er det nemlig nødvendigt med en kuldeperiode til løvemund. Ellers risikerer man at få ranglede planter, fremfor langstilkede. Kuldeperioden hjælper også til med at sikre at hele stænglen bliver dækket af blomster – fremfor at man får afstand imellem blomsterne på stænglen.

Grunden til at jeg så endnu et hold løvemund – fremfor bare at så alle frø i oktober – det er for at sprede blomstringen. De i oktober såede løvemund vil blomstre engang i løbet af juni og juli – de fra januar såede løvemund vil blomstre august.

Udplantning af løvemund i skærehaven

Ved at være noget tid siden, at jeg lavede en opdatering til dyrkning af løvemund. De i efterårssåede løvemund er blevet så store og fine. Samme gælder det med de i januar sående løvemund.

knibe løvemund

Ovenstående foto viser de i januar såede løvemund. Der knebet og allerede begyndt at sætte fine sideskud. De skal nok blive store og fine.

Nedenstående foto viser de i efteråret sående løvemund. De er noget større, flere har fået toppen klippet af et par gange – for at sikre ekstra forgrening.

efterårssåede løvemund for dyrkning af langstilkede løvemund

Bemærk hvordan den efterårssåede allerede har tre fine stammer. Nu plantes de mange løvemund ud i skærehaven, så vil væksten virkelig tage fart over de næste uger. Og til juni burde vi kunne begynde at høste de første løvemund til buketter.

Udplantning af løvemund i skærehaven

Efter udplantning lægges drypslange, for at lette pasning henover sommeren. For at skærme planterne mod regn – og for skrap sollys – så lægges en plexiglas plade henover højbedet i skærehaven.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *