Tryk "Enter" for at gå til indhold

Anlæg af skærehave til dyrkning af blomster

Jeg har snart været igang med dyrkning af blomster til buketter – snitblomster – længe. Jeg har anlagt min skærehave i højbede, som er dejlig nemt. Netop udvidet skærehaven, så jeg ville komme med en guide til anlæg af skærehave med mine erfaringer.

Dyrkning af blomster til buketter

Det bliver – heldigvis – mere og mere moderne at dyrke blomster til bukketter.

For mig, så startede det for nogle år siden. Og jeg elsker det! Vi har altid haft blomster på bordet, da jeg vokse op. Det har fulgt mig hele livet. Da vi overtog Nymølle i 2017, så hentede jeg massevis af blomster i haven og forvandlede til buketter.

Når jeg hentede blomster i haven, så følte jeg altid at jeg “stjal”.

Blomsterne var selvfølgelig vores egne, men de var jo plantet for at skulle pynte i haven – ikke plantet for at jeg skulle plukke dem, til buketter.

Derfor plukkede jeg også altid kun blomster, som var ved at afblomstre – eller i hvert fald allerede var sprunget helt ud. Resultatet var selvfølgelig at de buketter med blomster, som jeg lavede, kun holdt få dage. Det er jo i sig selv ærgerligt, trods jeg selvfølgelig bare kunne hente ny blomster.

Når man klipper blomster i prydhaven – trods man “forsøger” at tage de fuldt udsprunget blomster, så ryger altid nogle nye skud med. Og dermed begrænses den fremtidige blomstring i haven, som jo ikke er optimalt.

En våd efterårsdag så jeg en genudsendelse af et Søren Ryge program, hvor han fortalte om dyrkning af gladiolus i køkkenhaven. Samtidigt hørte jeg for første gang betegnelse skærehave.

Snak dyrkning af blomster til buketter, var altså meget nyt tilbage i 2018. Trods det idag er mere normalt. Endnu mere tosset var det at tale om anlæg af skærehave – altså en have til dyrkning af snitblomster.

I første omgang kopierede jeg Søren Ryge. Og inddragede nogle rækker i køkkenhaven, til dyrkning af blomster til buketter. Nu var det efterår, så det var ikke sæson for lægning af gladiolus løg. Det var tværtimod tid til lægning af tulipanløg. Og jeg fik fyldt samtlige rækker imellem jordbær med tulipanløg.

tulipaner som snitblomst buket buketter skærehave

Siger bare WAUW! Vi var ved at drukne i tulipaner til buketter det forår. Sådan kom jeg igang med dyrkning af blomster til buketter – og det har kun taget fart sidenhen. Nogle vil måske sige at jeg idag har taget det til det ekstreme. Det synes jeg nu ikke. Og så længe jeg hygger mig med det, så går det nok…

Skærehave i højbede til dyrkning af snitblomster

Rigtig fart tog det under corona epidemien. Og jeg fik udvidet vores køkkenhaven med etablering af en decideret skærehave.

Køkkenhaven er anlagt i højbede, som vi er vældig glade for.

Køkkenhaven er anlagt ovenpå en gammel græsplæne. Og for at undgå at skulle grave alle græstørv af, så lavede vi bare højbede. Læs om vores hjemmelavede højbede her

Ved anlæg af skærehave, så var det derfor nærliggende også at anlæg vores skærehave i højbede.

Ved godt det lyder som mange planter på 3,5×1,5 meter, men hele ideen er at de forskellige planter er færdige med at blomstrer – når næste plante har behovet for pladsen. Og når jeg netop sørger for at klippe alle blomster væk, som bruges til buketter, så når planterne aldrig at fylde ret meget.

Det kan jeg kraftigt anbefale! Det gør det hele så meget nemmere med højbede til ens skærehave – så er bedene afgrænset og kan overskues. Dertil kommer også at rotation er nemt at holde styr på, så man ikke har de samme blomster samme sted igen og igen. Derved sikres langt sundere planter, såvel færre skadedyr.

Henover vinteren og foråret har jeg været igang med udvidelse af skærehaven. Tidligere havde vi 6 højbede til dyrkning af blomster. Nu er 2 ekstra bede kommet til.

lægning af gladiolus dyrkning plantning skærehaven buket anlæg af skærehave i højbede

Antallet af højbede til dyrkning af blomster til buketter afhænger naturligvis om størrelsen på ens højbede, såvel behovet (rettere sagt ønsket) om dyrkning af blomster.

Vores højbede er 150×150 cm. Det er en super størrelse til dyrkning af blomster, hvis man vil igang med anlæg af skærehave i højbede. Mindre kan selvfølgelig gøre det, men 150×150 har jeg fundet fungerer godt.

Vi har idag 9 af sådanne højbede til dyrkning af blomster. 6 er lige i underkanten, da ét bed hurtigt forsvinder til georginer – såvel de andre større planter og pladskrævende blomster.

Min klare anbefaling til anlæg af skærehave er at tænke at man har 9 vækstområder.

Om man så lave 9 højbede, som vi har valgt det. Eller vælger at lave 9 rækker i køkkenhaven. Eller vælger at lave et kæmpet stort højbede, som inddeles i 9 “afdelinger”. Det er jo bare en smagsag…

9 – sædskifte om man vil – passer dog rigtig godt til at man kan sikre dyrkning af en bredvifte af snitblomster til buketter.

Husk flerårige blomster og stauder i skærehaven

De 9 højbede vi har til dyrkning af blomster er desuden til dyrkning af etårige sommerblomster til buketter. Dertil vil jeg kraftigt anbefale at huske plantning af både stauder, såvel flerårige blomster til buketter.

pæoner snitblomster skærehave

Der afhænger pladsen dog meget mere af behov og ønsker, såvel om hvorvidt man “bare” vil høste fra ens prydhave. Jeg har et højbed på 3,5×1,5 meter med 15 pæoner – 3 forskellige sorter. Imellem rækkerne står påskeliljer, liljer og prydløg. Passer med at påskeliljer er blomstret af – klippet til buketter – når pæoner har behov for pladsen. Og pæoner er brugt i buketter før prydløg og liljer skal bruge pladsen.

Som en ny tilføjelse til skærehaven i år, så har jeg i efteråret plantet en række med ridderspore imellem pæonerne. Derved har jeg også glæde af blomster fra dette højbed i sensommeren, når liljer er afblomstret.

Anlæg af skærehave i højbede

Jeg vil altså kraftigt anbefale dyrkning af blomster til buketter i højbede. Jeg har næsten allerede været inde på de forskellige fordele.

Min klare anbefaling vil også være at lave 9 individuelle højbede. Og lave stier på 40-50 cm imellem – samtidigt med at der på én side af hvert højbed sikres adgang på en 80-100 cm sti, så man kan køre dertil med en trillebør.

Det er i hvert fald min erfaring, at det fungerer super godt ved anlæg af skærehave i højbede.

Som tidligere nævnt, så kan dyrkning af blomster til buketter selvfølgelig også bare ske på klassisk maner med lange rækker med blomster – eller ét kæmpe bed, som er inddel til hvert sædskifte. Gentager lige, at jeg vil anbefale 9 sædskifte. 6 er altså lige lidt nok, når man først kommer igang. Det erfarede jeg ganske hurtigt – og har netop udvidet med 3 ekstra højbede til skærehaven.

Vi har valgt at få gravet automatisk vandingsanlæg ned. Det er naturligvis ikke nødvendigt, men med de enormt varme somre vi har, så er vanding nødvendigt. Og med både køkkenhaven, prydhave og en – efterhånden – temmelig stor skærehave til dyrkning af blomster, så ville vi hurtigt bruge alt tid om sommeren på vanding.

Vi vander med siveslange, som er lagt i de forskellige højbede. Vandet er regnvand, som vi opsamler fra vores hus og stald – så det er gratis vanding. Udover at regnvand er gratis, så er det geniale ved siveslange også at man ikke vander bladene eller blomsterne – og derved sikre langt flottere blomster til buketter. Nå ja, og man bruger langt mindre vand ved vanding med siveslange.

såning blomster plantning dyrkning buketter blomsterbuket skærehave dyrkning af blomster til buketter forspiring plante såning dyrkning løvemund Antirrhinum

Læs om automatisk vanding med siveslange her

Indretning af skærehave i højbede

Når det kommer til indretning af skærehave – altså placering af de forskellige blomster til buketter – så handler det naturligvis først og fremmest om at finde ud af, hvad man gerne vil dyrke af blomster. Og hvilke typer af buketter, som man ønsker at lave.

Vi har 9 højbede til dyrkning af etårige blomster til buketter.

  • 1 højbed til dahlia – hvor der forud har været tulipaner, opgraves maj, før dahlia plantes ud.
  • 1 højbed til gladiolus
  • 1 højbed til dyrking af grønt til buketter
  • 1 højbed til solsikke – hvor der forud har været anemoner, opgraves maj, før solsikke plantes ud.
  • 1 højbed til Asters – hvor der forud har været ranunkler, opgraves juli, før asters plantes ud
  • 1 højbed til Nigella, nelliker og scabiosa
  • 1 højbed til skærmplanter – uundværligt fyldt til buketter.
  • 1 højbed til løvemund
  • 1 højbed til Zinnia – hvor der forud har været valmuer, opgraves juli, før Zinnia plantes ud.

Det hele kører i loop. Så ingen planter står samme sted før igen 9 år senere – derved opret holdes et sundt og godt sædskifte, som virkelig minimerer skadedyr og problemer med dyrkning af blomster.

Vil man have andre blomster, så kan man selvfølgelig justere og rette til. Eller inddele ét bed i flere afsnit. Det gør jeg – og dyrker forskelige blomster i samme højbed, det gør jeg f.eks. med skærmplanter og har et højbed med nigella, nelliker og scabiosa.

Bruger blot bambus pinde til at inddele i de afdelinger, som jeg ønsker.

skærehave inddeling inspiration plantning blomtster til buketter

Ellers dyrker jeg hovedsageligt efter metoden monokultur pr. højbed. Det gør det bare nemmest, synes jeg. Specielt i forholdt til at kunne bruge samme bed til nye blomster, når første hold blomster er færdige.

Dyrkning af FLOTTE blomster til buketter

Vil man virkelig tage dyrkning af blomster til buketter seriøst – og er man alligevel igang med anlæg af ny skærehave i højbede, så vil jeg desuden anbefale at sætte fokus på støtte til blomster, såvel overdække til blomster.

Sidst nævnte er virkelig luksus, men gør en kæmpe forskel.

Først nævnt er en nødvendighed, for at undgå at ens blomster vælter. Og trods man synes det går noget så godt og alting står super flot, så er det danske vejr umuligt. Pludselig kommer der en storm også vælter alle ens planter. Tror mig, jeg har oplevet det – og taget ved lære.

Et år mistede jeg alle solsikke, skærmplanter og mange georginer. Ganske enkelt fordi der pludselig var et omskift i vejret. Det er altså bare ærgerligt, når man har brugt tid på at så, forspire og plante – såvel vande, passe og ikke mindst glæde sig til at kunne høste de mange snitblomster.

Okay! Jeg må lige vise den buket jeg fik skabt af den spandfuld blomster i sensommeren. Er det ikke en skøn buket?

sensommerbuket buket hjemmelavet bundet buketter skærehave skærehaven dyrkning blomster

Støtte til blomster i skærehaven

Er du netop igang med at kigge på anlæg af skærehave, så virker nedenstående støtte til blomster i skærehaven måske voldsomt. Det er dog fuldstændigt fantastisk, når sæsonen først er igang.

Ved godt at man kommer langt med bambuspinde, snor og den slags opbinding til blomster. Men når vi taler støtte til skærehaven, hvor hele området er afsat til dyrkning af blomster, så er ekstra fokus på støtte til blomster nødvendigt.

Jeg har lavet nogle stativer omkring mine højbede, som flytter med sædskiftet rundt. Mine stativer til blomster er lavet, så de passer rundt om mine 150×150 cm højbede. Kan nemt løftes op og flyttes til næste højbed. Der er jo nemlig stor forskel på behovet for støtte til blomster, afhængig af blomsterne.

Behovet er der dog for alle blomster i skærehaven. I skærehaven vil man jo nemlig have stort fokus på langstilkede blomster – andet dur bare ikke til buketter.

anlæg af skærehave i højbede med støtte til blomster til buketter

Til solsikke og skærplanter har jeg nogle lavet nogle høje stativer til at give støtte. Løbende op i stativet kan jeg udspænde ned, som giver støtte.

Til de mellemhøje snitblomster har jeg en tilsvarende udgave, men ikke nær så høj.

anlæg af skærehave i højbede med støtte til snitblomster

Gentager lige, at jeg fuldt forstår at det ser lidt voldsomt ud. Det laveste stativ til snitblomster giver støtte op til 50 cm højde over jorden – og langt de fleste blomster, som dyrkes med dette stativ bliver 75-80 cm høje. Og får net udspændt i 2-3 højde op langt stativet.

net til snitblomster for at give støtte til blomster

Ovenstående er det valmuer, som er plantet ud i marts måned. De står nu flot. Fik net henover sig i weekenden, så de kan vokse op igennem nettet og derved selv finde støtte. Igen 20-30 cm højere oppe følger endnu et net.

Valmuer bliver hurtigt 90 cm høje. Valmuer står egentlig godt fast i jorden, men vil man have lange lige stængler, så er net nødvendigt – ganske enkelt for at blomsterne ikke slår knæk og buer, som vinden kaster dem rundt her i foråret.

Overdække til blomster i skærehaven

Sidste punkt er virkelig luksus til skærehaven, men noget jeg har stor glæde af.

Det er nemlig at kunne overdække de enkelte højbede i skærehaven. Endnu en årsag til at jeg kraftigt vil anbefale 9 individuelle bede, når man er igang med anlæg af skærehave i højbede.

overdække til blomster i skærehaven. Luksus ved anlæg af skærehave i højbede

Jeg har brugt polycarbonat, som kendt fra plastik drivhuset. Drømmen er selvfølgelig at få nogle smukke gamle vinduer eller få lavet nogle i glas, men disse fungerer – og de er lette at flytte rundt.

Jeg har ganske enkelt lavet en ramme, som polycarbonat pladen er fastgjort ovenpå – også ligger rammen ovenpå mit stativ til støtte til skærehaven. Virkelig enkelt. I den ene ende er polycarbonat pladen hævet lidt, for at vand løber af – så regn ikke bare ligger sig ovenpå pladen.

Fordelen er mange. Jeg bruger pladerne henover nyplantede blomster i skærehaven, så regnen ikke drukner dem. Jeg bruger desuden pladerne for at skære mod meget regn, hvis vejrudsigten lover dette førend blomsterne springer ud. Og jeg bruger pladerne til at varme jorden op i foråret, så jeg kan komme tidligere igang.

Lad mig lige tilføje, at når først væksten er igang, så er pladerne væk. Og størstedelen af tiden har de enkelte bede ikke sådan en plade henover sig – derfor klarer jeg mig også med 2 stk til mine 9 højbede. Jeg cirkulerer blot pladerne rundt, hvor planterne har behov.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *