Vi dyrker MANGE hvidløg. Gemmer hvidløg tørrede, henover vinteren. Når foråret kommer, så begynder hvidløg at spire – dermed tid til at nedfryse hvidløg og lave syltede hvidløg i olie til sommerens salater.
Hvordan gemmer man hvidløg?
Dyrkning af hvidløg er ganske nemt. Fed lægges i efteråret og til juli kan man høste store flotte hvidløg.
Læs om dyrkning af hvidløg her
I forlængelse af dyrkning af hvidløg, som har en ganske lang dyrkningsperiode – og en virkelig kort høstperiode på 2-3 uger – så opstår spørgsmålet: hvordan gemmer man hvidløg.
Dyrkning af hvidløg tager jo lang tid – og man vil jo genre have hvidløg over en lang periode, fremfor blot kun nogle uger efter høst.
Svaret er heldigvis ganske nemt.
Den bedste måde til at gemme hvidløg, henover vinteren, er ved tørring af hvidløg. Dermed har vi friske hvidløg hele vinteren. Herligt!
Det er vigtigt at hvidløg er tørret helt. Det tager nogle uger. Derefter tages hvidløg ned, lægges i løgposer – eller flettes til hvidløgsranker – og gemmes.
Hvor er det bedst at opbevare hvidløg?
Tørring af hvidløg er dog ikke det eneste vigtigt at have for øje, for at kunne gemme hvidløg til vinteren. Korrekt opbevaring af hvidløg er også vigtigt! Altså efter tørring.
Man bør opbevar hvidløg tørt, mørkt og køligt. Køligt og mørkt er ganske nemt henover vinteren, tør kan de fleste nok også klare – vi hænger løgposer med hvidløg på loftet, hvor løgene hænger køligt og tørt.
Vores hvidløg hænger i hvert fald i hvert fald køligt indtil foråret. Når temperaturen begynder at stige udenfor, så vågner de tørrede hvidløg også op. Og begynder at spire.
Det hele handler om temperatur. Derfor varierer det også meget fra år til år, hvornår hvidløg begynder at spire.
Ideelt bør tempetaturen til opbevaring af hvidløg være 8-10 grader. Derover, så begynder hvidløg hurtigst at spire. Lavere temperatur, så mister hvidløg meget af deres smag – også derfor man ikke bør have hvidløg i køleskabet.
Der er som sådan intet i vejen for at spise spirede hvidløg. Des mere hvidløg spire, des mere kedelig bliver hvidløgende dog.
Derfor vælger vi at fryse hvidløg, når foråret kommer – og lave syltede hvidløg i olie.
Syltede hvidløg i olie er virkelig super lækker til salater, som vi snart vil begynde at høste massevis af fra haven. De frosne hvidløg kan nemt tages op og smides i en gryderet, som smagsgiver. Det fungerer super fint.
Når vores hvidløg begynder at spire, så bruger vi en aften på at dele alle hvidløg i fed og få dem pillet – dernæst sorteret i hvidløg, som ikke er spiret og hvidløg som er spiret.
De hvidløg, som ikke er spiret bruges til syltede hvidløg i olie. De resterende hvidløgsfed nedfryset.
Vi trækker tiden længst mulig, før vi begynder denne proces, hvorfor vi også altid ender med langt flest spirede hvidløgsfed.
Syltede hvidløg i olie og nedfryse hvidløg
Nogle vil måske spørge, hvorfor vi ikke bare vælger at nedfryse hvidløg i efteråret – såvel laver syltede hvidløg i olie allerede efter høst af hvidløg.
Det kunne vi også. I efteråret har vi dog massevis af andre gøremål, såvel enormt mange grøntsager der skal syltes, henkoges og klargøres til vinteropbevaring.
Og det haster jo ikke med hvidløg. Vi vil jo også helst spise hvidløg friske. Og det varierer enormt meget fra år til år, hvornår hvidløg begynder at spire. I år er det sket her i april. Sidste år skete det allerede i marts. Året før var vi i slutningen af maj, da vi virkelig have et koldt forår i 2022.
Opskrift på syltede hvidløg i olie
Det er noget så nemt at lave syltede hvidløg. Start med at fjern skræl og skaller på alle hvidløgsfed. Kom i en gryde med eddike, vand, sukker og salt.
Til en portion på ca 0,5 liter hvidløg skal bruges 2 dl eddike, 1 dl vand, 2 spsk sukker og et nip salt.
Hæld hvidløgsfed i lagen, bring i kog og kog i 5 minutter. Hæld det hele i en si, så væden kommer væk – den skal ikke bruges.
Kom hvidløgsfed i et glas, som er skoldet forud.
Skal der tilsættes smag – måske man vil lave syltede hvidløg i olie med chili – så kom et par chili i glasset, eller lidt chiliflager. Vi fryser chili ned hele, når vi høster chili. Og direkte fra fryseren kommes hakket en chili let, som lægges i bunden af glasset. Super lækkert med lidt spice til ens syltede hvidløg i olie. Laver dog også altid nogle neutral, da de også er super lækre.
Hæld dernæst olivenolie henover, så hvidløgene er helt dækket af olie. Kom låg på, stil i køleskabet – eller et køligt lokale – i 14 dage, så er de syltede hvidløg i olie klar til at blive spist.
Super nemt!
Kan man nedfryse hvidløg?
Jeg har allerede afsløret, at vi vælger at nedfryse hvidløg, når de begynder at spire. Sådan holder hvidløgene sig fint. Vi hverken blancerer eller andet. Vi fryser blot hvidløgene ned.
Nogle hakker vi, for at gøre det nemt. Andre fryser vi ned hele, for at kunne smide i i et ildfast fast i ovnen med noget kød. Begge dele fungerer lige godt. Hakkede eller blendede hvidløg er dog det vi bruger mest af, til gryderetter, dressinger og sådan.
Går lidt tabt af smager ved hvidløg, når de fryses ned. Dog lagt fra så meget, som når hvidløg begynder at spire voldsomt. Og ved at nedfryse hvidløg, så har vi hvidløg fra haven også hele foråret og sommeren – indtil vi til juli kan høste friske hvidløg igen.