Tryk "Enter" for at gå til indhold

Hadet af mange, men jeg ELSKER lupiner

Derfor er jeg heldigvis også ganske god til lupin dyrkning fra frø – så vi kan have mange lupiner i haven.

Lupin blomst dyrkning til haven

Jeg er heldigvis ved at have fået overbevist Martin om, at lupiner hører sig til i haven. Jeg ELSKER nemlig lupiner.

blomster lupiner stendige

Ovenstående bed med lupiner er da også anlagt af Martin. Helt uden jeg vidste det, som en overraskelse. Det var det! Og jeg er vild med det – pink og gule lupiner, så smukt.

Desværre, så har vi en alt for god jord her på Nymølle – hvis man må sige sådan om god jord i haven.

Lupiner drives bedste med en næringsfri og gerne meget sandet jord. Altså det stik modsatte af, hvad vi har… Derfor får lupiner heller ikke lov at leve ret længe her i haven. Planterne dør ganske enkelt af for meget næring. Faktisk ser vi kun lupiner som 2 årige – nogle gange 3 årige, men det er sjældent.

Derfor er jeg heldigvis ved at være ganske god til lupin dyrkning. Planterne er jo ikke helt billige, når de købes på planteskolen. Og vi dyrker derfor vores lupiner til haven fra frø. Det er ganske nemt.

Er lupiner ikke invasive?

Lupiner har fået lidt af et dårligt ry, da de – nogle steder – spreder sig voldsomt. Det gælder specielt i vestjylland, hvor lupiner hurtigt spreder sig og tager totalt over.

Jeg synes det er noget så smukt, når vi besøger Martins familie i holstebro. Forstår dog også godt dilemmaet. Alle andre planter kvæles jo og totalt udkonkurreres.

Sådan sker det dog ikke her i haven, som jeg allerede har nævnt. Vi har tværtimod svært ved at holde liv i lupiner. Vi sørger dog for at fjerne frøstande, efter blomstringe. Netop for at undgå ukontrolleret frøspredning.

Læs om lupiner i haven

Vi skal nok selv så de lupinfrø, som vi skal have i haven – og plante dem ud, når planterne er store nok.

Guide til formering og lupin dyrkning

Det er muligt at tage stiklinger af lupiner. Det har vi tidligere gjort, men må erkende vi er stoppet. Det er bare langt nemmere at så lupiner fra frø. Ikke minst nu vi har fået vækslys.

For succes med dyrkning af lupin fra frø, så skal man nemlig tidlige igang.

Såning af lupiner fra frø?

lupiner såning lupinfrø formering dyrkning frøformering

Det er nærmest blevet en fast tradition, at jeg begynder dyrkning af lupin i januar. Omkring 6 januar begynder jeg med såning af lupinfrø.

Midt februar er planterne klar til at blive priklet om første gang. Og fra marts flytter planterne ud i drivhuset.

Læs om såning af lupiner fra frø

lupin dyrkning fra frø

Der har jeg netop været ude og hente en bakke med lupiner. Små fine planter, som nu skal fordeles rundt i havens bede.

Plantning af lupiner i haven

De små planter på ovenstående foto ser ganske vist ikke ud af meget nu og her, men når vi kommer til maj har vi store flotte planter. Og ved årligt at supplere havens bede med nye planter, så har vi også nye forsyninger – og de små nye planter blomstrer side om side med de fra sidste år.

2 årig lupin i haven

Ovenstående foto er af en lupin, som blev forspiret 2023. Plantet ud i haven i april 2023 og blomstrede fra maj. I år står en noget større plante. Og den skal nok levere et ekstra flot blomsterflor i år.

Er vi heldige kommer planten igen, næste år. Vi plejer at have lupiner 2-3 år i haven. Også derfor vi årligt supplere med dyrkning af nye lupin planter – netop for at vi konstant har en ny forsyning af planter.

Vi kunne lade planterne smide frø selv, så skulle de nok spire – og stå for formering af lupiner til haven selv. En lupin smider dog rigtig mange frø, så det ville hurtigt blive til mange nye planter. Og man kan ikke styre farverne. Så vi ville hurtigt ende med et virvar af farver – nok nærmere lilla, da de lilla dominerer.

Også derfor vi vælger at købe frø til såning af lupiner. Fremfor at høste frø fra haven, som vi nu ellers helst gør med havens andre planter.

Dyrkning af lupin i krukker

I år vil vi desuden forsøge os med lupiner i krukker. Ved faktisk ikke, hvorfor vi ikke tidligere har gjort det. Måske fordi vi har så meget andet i krukker – eller fordi haven allerede har mange lupiner, rundt i havens bede.

lupin dyrkning i krukker

Men nu prøver vi med dyrkning af lupiner i krukker. Mon ikke det nok skal blive en succes. Kan ligefrem være, at vi får mulighed for at have planterne i flere år.

Men lupiner i krukker kan vi i hvert fald begrænse gødning – altså undlade at gøde – og vi har plantet i pottemuld, som er blandet med sand for at give en mere sandholdig jord. Præcis, som lupiner foretrækker det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *