page contents Tryk "Enter" for at gå til indhold

Syltede grønne figner

Figentræerne blev plantet sent, så fignerne er ikke nået at blive modne. Der har også været alt for lidt sol – derfor bliver løsningen syltede grønne figner.

Figentræer i Danmark

Det er normalt ikke noget problem at dyrke figner i Danmark – når blot figentræerne plantes op ad en sydvendt væg, som kan man høste mange modne figner.

Vores figner er dog ikke blevet modne i år. Vi fik plantet vores figentræer for sent. Egentlig er vi blot glade for at få lidt figner, trods de ikke er modne – det er jo gode tegn på, at figentræerne har det godt.

Læs blogindlægget om plantning af figentræer her

Opskrift på syltede grønne figner

Det er som sagt ikke noget problem med grønne figner. Syltende grønne figner smager nemlig fantastisk lækkert! Syltede grønne figner er især lækkert til ost og kiks – så måske vores syltede figner skal bruges nytårsaften.

Vi spiser nemlig som regel ost og kiks til natmad, nytårsaften.

I hvert fald laver vi en portion syltede grønne figner af den smule figner vi har fået i år. Så må vi se, om de får lov at overleve til Nytår – eller om de bliver spist inden. Syltede grønne figner smager nemlig virkelig lækkert.

Opskriften er:

500 g. grønne figner
500 g. sukker
6 dl. vand
4 nelliker
Saften fra 1/2 citron

Grønne figner gryde syltning

Sådan laves syltede grønne figner

Vask fignerne. Skær stilkene af. Kog fignerne i 10 minutter i rigeligt vand. Lad dem køle af, så du kan røre ved dem. Nu skal fignerne klemmes forsigtigt, så de ikke sprækker. God ide at bruge gummihandsker, da det farver en del og er temmelig klæbrige.

Fignerne skal klemmes for at få bitterstofferne ud af skallen.

Gentag koge, afkøling og klemme processen en gang til.

Nu koges vand og sukker til en lage. Kom fignerne og nelliker op i gryden og kog videre i 25 minutter. Tilsæt citronsaften og kog yderligere 5 minutter.

Tag gryden af varmen. Med en tang – ikke røre med fingre pga. bakterier – løftes fignerne over i et rengjort glas og kogelagen hældes over, så glasset er helt fyldt.

Voila! Og dermed har du syltede figner.

Sager fantastisk til ost, men også rigtig lækkert i salat – eller andre retter, hvor du ellers ville have brugt rosíner.

syltede grønne figner patentglas

Læs om dyrkning af figner i haven her

4 Kommentarer

  1. conny
    conny 13. oktober 2019

    Tak for uddybende og interessant svar (på et gammelt indlæg). Jeg blev klogere. Nu har jeg smagt på mine figner – og de er faktisk lidt bitre, på trods af mine to klemninger, som nok skulle have været mere “bestemte”. Men skønne alligevel til min elskede brie – og måske til en gang is (og/eller flødeskum).

    • Nymolle1900
      Nymolle1900 14. oktober 2019

      Velbekom! Dejligt at kunne hjælpe 🙂 Skønt at høre, at dine figner smager dejligt 🙂

  2. Conny
    Conny 6. oktober 2019

    Jeg er novice udi syltning. I nævner intet om Atamon, som jeg troede man “altid” brugte ved syltning? Den der klemning, er det bare at mase lidt på hver figen? Mit første forsøg gav ikke noget synligt resultat, hverken på figen eller gummihandske.
    Nu glæder jeg mig bare til at se, hvad det ender med Skønt med en relativt enkel metode til at få brugt overfloden af grønne figen, selvom 500 g ikke dækker meget af min overflod, men jeg tager dette første forsøg som en test.

    • Nymolle1900
      Nymolle1900 11. oktober 2019

      Hej Conny

      Du kan sagtens bruge Atamon, hvis du vil. Vi gør det ikke, da atamons opgave er at dræbe bakterier.

      Helt præcist er Atamon er et konserveringsmiddel – et e-nummer med forkortelsen E-211.

      Og nu er det ikke sådan at et bakteriedræbende middel kan målrettes til kun at dræbe nogle bakterier. Alle bakterier dræbes – også de gode. Des mere Atamon vi spiser, des flere bakterier dræber vi således i mavetarmkanalen.

      Du har dog helt ret! Førhen blev Atamon brugt i stort stil. Det er dog en gammeldags måde at tænke syltning på. Når blot du har fokus på renlighed og får skoldes alle glas og remedier grundigt, såvel som opbevarer dine syltede glas mørkt og køligt, så er det ikke nødvendigt med Atamon.

      Nå ja! Også skal det du syltes ikke gemmes i flere år, men du skal sørge for at producere en mængde, så det bliver spist indenfor en overskuelig tid.

      Uden brug af Atamon kan du nemt sylte figner og gemme i 5-6 måneder. Samme gælder det med syltetøj, rødkål o.l. Ellers kan vi anbefale at fryse – og sylte af flere omgange. Det gør vi med syltetøj. Fryser blot bærrene ned og laver 5-8 glas af gange. Så er det heller ikke den store produktion, som skal igang. Og vi får det spist… Og vi slipper for e-numre i det vi selv producerer. Det er jo især en af årsagerne – og glæderne – ved at gøre det selv 🙂

      Rigtig god fornøjelse med din syltning. Håber din figner bliver super lækre 🙂 grønne figner smager skønt til ost! 😀

      Hov ja. Og skal lige svare på den med “klemning”. Du kender det fra, du høster de grønne figner. Der kommer sådan en hvid “lim agtig” og meget klistret masse ud af stilken. Det er den, som lige skal “renses” væk ved kogning. Ellers bliver det syltede uspiseligt. Voldsomt bitters. Du laver blot et opkog med fignerne. Handsker på også klemmes ganske let på alle figner, så presses det sidste “klister” ud. Og du er klar til den egentlige syltning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *