Figentræerne blev plantet sent, så fignerne er ikke nået at blive modne. Der har også været alt for lidt sol – derfor bliver løsningen syltede grønne figner.
Figentræer i Danmark
Det er normalt ikke noget problem at dyrke figner i Danmark – når blot figentræerne plantes op ad en sydvendt væg, som kan man høste mange modne figner.
Vores figner er dog ikke blevet modne i år. Vi fik plantet vores figentræer for sent. Egentlig er vi blot glade for at få lidt figner, trods de ikke er modne – det er jo gode tegn på, at figentræerne har det godt.
Læs blogindlægget om plantning af figentræer her
Opskrift på syltede grønne figner
Det er som sagt ikke noget problem med grønne figner. Syltende grønne figner smager nemlig fantastisk lækkert! Syltede grønne figner er især lækkert til ost og kiks – så måske vores syltede figner skal bruges nytårsaften.
Vi spiser nemlig som regel ost og kiks til natmad, nytårsaften.
I hvert fald laver vi en portion syltede grønne figner af den smule figner vi har fået i år. Så må vi se, om de får lov at overleve til Nytår – eller om de bliver spist inden. Syltede grønne figner smager nemlig virkelig lækkert.
Opskriften er:
500 g. grønne figner
500 g. sukker
6 dl. vand
4 nelliker
Saften fra 1/2 citron

Sådan laves syltede grønne figner
Vask fignerne. Skær stilkene af. Kog fignerne i 10 minutter i rigeligt vand. Lad dem køle af, så du kan røre ved dem. Nu skal fignerne klemmes forsigtigt, så de ikke sprækker. God ide at bruge gummihandsker, da det farver en del og er temmelig klæbrige.
Fignerne skal klemmes for at få bitterstofferne ud af skallen.
Gentag koge, afkøling og klemme processen en gang til.
Nu koges vand og sukker til en lage. Kom fignerne og nelliker op i gryden og kog videre i 25 minutter. Tilsæt citronsaften og kog yderligere 5 minutter.
Tag gryden af varmen. Med en tang – ikke røre med fingre pga. bakterier – løftes fignerne over i et rengjort glas og kogelagen hældes over, så glasset er helt fyldt.
Voila! Og dermed har du syltede figner.
Smager fantastisk til ost, men også rigtig lækkert i salat – eller andre retter, hvor du ellers ville have brugt rosíner. Lad dog lig fignerne trække i lagen førend de smages. De bliver kun bedre med tiden.

Jeg har endnu ikke fået plukket de fine små grønne figner er det for sent her sidst i januar at sylte dem.
Hej Mimi
Ved det ærligt talt ikke… De vil jo have fået frost, så hvorvidt det har en indvirkning – tænker jeg måske.
Men omvendt, jeg ville da forsøge. De grønne figner skal jo væk før ny sæson alligevel – så du skal jo fjerne dem 🙂
Klemme fignerne? Skal bitterstofferne ud gennem skallen. Jeg har mange grønne, glæder mig til at prøve!
Hanne
Hej Hanne
Du skal ikke klemme hårdt – blot let, for at blødgøre overfladen og indholdet. Ellers bliver det nogle ganske hårde syltede figner.
Og ja, måske nogle bitterstoffer også kommer ud… ved jeg ikke, men du skal lige give et let klem 🙂
Held og lykke med det.
vh. Rune
Har nu lavet det 2 gange.
Ved dog ikke hvordan de smager,men sidste gang var 1 kg og dem havde jeg i fryseren et par dage,og det dufter bedre,og jeg kan også se andre steder,at man gerne lader dem sidde til de har fået frost,men fryseren er jo det ssmne.
Glæder mig til,at smage når de har trukket et stykke tid.
👍👍
Hej Jens
Fedt at du er godt igang med at fosøge med syltede grønne figner….. smart trick med fryseren. Det må også være med til at fignerne bliver mere bløde, så tænker det bliver godt.
Held og lykke.
Vh. Rune
Skal der koges med eller uden låg når sukkerlagen er kommet på?
Hej Heidi
Jeg kommer låg på, for at holde varmen inde – men det har nu ikke så meget at sige. Du kan gøre begge dele 🙂
Held og lykke med det.
Vh. Martin
Kære Rune og Martin
Vi har netop fulgt jeres opskrift på syltede grønne figner, og processen gik fint. Men lidt skuffede blev vi, da der skulle smages: fignerne var melede og tørre.
Er I stødt på det?
Ændrer de sig mon, når de har “trukket” i saften ved opbevaring?
Hej Signe
Fedt at I har prøvet med vores opskrift.
Har aldrig oplevet hvad du beskriver. Nu ved jeg desuden ikke, hvornår I lavede dem – rettere sagt, hvor længe de har lagt i lagen.
De syltede grønne figner skal ligge i lagen noget tid.
Vi plejer at lave i starten af oktober, da det netop er her vi har mange grønne figner – som også har en størrelse til det (de helt små hårde figner skal man ikek bruge)
Også plejer vi at smage i løbet af december. Dermed har fignerne fået i hvert fald 2 måneder i glas. Vi plejer at servere til ostebordet nytårssaften, hvor de er et hit 🙂
Måske det er forklaringen, at de skal trække noget længere tid. Lyder dog mærkeligt at de er melede – konsistensen er som en blød oliven at spise. Aldrig oplevet vores var melede.
Vh. Rune
Jeg er usikker på , om jeg skal komme sukker i det sidste hold kogevand, eller skal det være helt frisk vand??
Hej Kirsten
Du skal bruge rent vand, hver gang du koger op igen…
I det “gamle” kogevand er alle bitterstofferne – så det vil blive noget fælt spise, hvis du genbruger det 🙂
Held og lykke med det. Og velbekom, når der skal smages 😀
Tak for opskrift
Atamon, det bruger jeg heller ikke når jeg sylter.
Men det er ikke helt nok med varmebehandling, når det gælder skimmel- og gærsvampe.
I stedet for atamon bruger jeg spiritus til at skylde de varmebehandlede glas. Rådet fik jeg fra Camilla Plums kogebøger.
Jeg bruger Rom til blommer, whisky til jordbær og cognac til brombær.
Ideen er hermed givet videre.
Hej Sussi
Velbekom 🙂 Dejligt du kan bruge opskriften. Og mange tak for rådet, det må prøves!
Vi har dog (HELDIGVIS) endnu ikke haft problemet med noget vi har syltet. Måske fordi vi får det spist alt for hurtigt… det smager jo godt 🙂
Kan man stadig sylte fignerne, hvis de er små, grønne og lidt hårde?
Andrea jeg har ikke prøvet opskriften for mine figner er blevet modne de sidste år. Jeg har også de små hårde figner på mit træ. Jeg forestiller mig ikke at de er langt nok fremme til at spise.
Jeg har netop syltet grønne tomater for første gang. De mindste af tomaterne er kedelige og hårde.
Er du opmærksom på at du ikke spørger dem som har lagt opskriften op
Hej Sussi
Syltede grønne tomater er virkelig også lækkert. Dem har jeg fået lavet en del af i år 🙂 MUMS!
Herligt at ud er heldig med dine figner modner 🙂 Jeg synes vi får massevis af figner, men synes godt nok også vi har ENORMT mange grønne figner her i efteråret….som bare ikke når at modne 🙁 De bliver forvandlet til syltede grønne figner.
Som jeg skrev til Andrea, når blot fignerne er på størrelse med en valnød, så kan du fint sylte dem. De vil være helt hårde, når du høster dem. Kogning og syltning gør dem dog bløde – super lækre til ost henover vinteren 🙂
Hej Andrea
Det kan du sagtens. Det er netop de små grønne figner, som bruges her.
Ville nok ikke tage de helt små, men de figner, som har en størrelse med en valnød de kan fint bruges – og de er helt hårde, men bliver bløde af kogningen og syltningen 🙂
Held og lykke med det
Tak for uddybende og interessant svar (på et gammelt indlæg). Jeg blev klogere. Nu har jeg smagt på mine figner – og de er faktisk lidt bitre, på trods af mine to klemninger, som nok skulle have været mere “bestemte”. Men skønne alligevel til min elskede brie – og måske til en gang is (og/eller flødeskum).
Velbekom! Dejligt at kunne hjælpe 🙂 Skønt at høre, at dine figner smager dejligt 🙂
Jeg er novice udi syltning. I nævner intet om Atamon, som jeg troede man “altid” brugte ved syltning? Den der klemning, er det bare at mase lidt på hver figen? Mit første forsøg gav ikke noget synligt resultat, hverken på figen eller gummihandske.
Nu glæder jeg mig bare til at se, hvad det ender med Skønt med en relativt enkel metode til at få brugt overfloden af grønne figen, selvom 500 g ikke dækker meget af min overflod, men jeg tager dette første forsøg som en test.
Hej Conny
Du kan sagtens bruge Atamon, hvis du vil. Vi gør det ikke, da atamons opgave er at dræbe bakterier.
Helt præcist er Atamon er et konserveringsmiddel – et e-nummer med forkortelsen E-211.
Og nu er det ikke sådan at et bakteriedræbende middel kan målrettes til kun at dræbe nogle bakterier. Alle bakterier dræbes – også de gode. Des mere Atamon vi spiser, des flere bakterier dræber vi således i mavetarmkanalen.
Du har dog helt ret! Førhen blev Atamon brugt i stort stil. Det er dog en gammeldags måde at tænke syltning på. Når blot du har fokus på renlighed og får skoldes alle glas og remedier grundigt, såvel som opbevarer dine syltede glas mørkt og køligt, så er det ikke nødvendigt med Atamon.
Nå ja! Også skal det du syltes ikke gemmes i flere år, men du skal sørge for at producere en mængde, så det bliver spist indenfor en overskuelig tid.
Uden brug af Atamon kan du nemt sylte figner og gemme i 5-6 måneder. Samme gælder det med syltetøj, rødkål o.l. Ellers kan vi anbefale at fryse – og sylte af flere omgange. Det gør vi med syltetøj. Fryser blot bærrene ned og laver 5-8 glas af gange. Så er det heller ikke den store produktion, som skal igang. Og vi får det spist… Og vi slipper for e-numre i det vi selv producerer. Det er jo især en af årsagerne – og glæderne – ved at gøre det selv 🙂
Rigtig god fornøjelse med din syltning. Håber din figner bliver super lækre 🙂 grønne figner smager skønt til ost! 😀
Hov ja. Og skal lige svare på den med “klemning”. Du kender det fra, du høster de grønne figner. Der kommer sådan en hvid “lim agtig” og meget klistret masse ud af stilken. Det er den, som lige skal “renses” væk ved kogning. Ellers bliver det syltede uspiseligt. Voldsomt bitters. Du laver blot et opkog med fignerne. Handsker på også klemmes ganske let på alle figner, så presses det sidste “klister” ud. Og du er klar til den egentlige syltning.