Tryk "Enter" for at gå til indhold

Projekt stensætning: Første sten

Lettest er det at placere første række sten i en stensætning. Første række sten er dog også de største, så det kræver nogle tunge løft…

Gør det selv: Stensætning

Det er hårdt arbejde at lave en stensætning. Og det er en god ide at være god til puslespil.

Når det så er sagt, så er en stensætning et fint gør det selv arbejde.

Vi var i hvert fald ikke sport bange for at begynde at lave vores egen stensætning. Stensætning skal være i baggrunden af haven – og sikre at hækken der er en plantekant til hækken øverst oppe, så hækken kan plantet i niveau med vejen.

Vi fik hjælp af en lokal vognmand til at sætte de helt store sten – tak til Kaj Vognmand for hjælpen med det! De store sten havde vi aldrig fået flyttet uden din hjælp.

store sten stensætning sten store have

De mindre sten – som nu også er temmelig store – har vi fået samlet i en stor bunke, så det er nemt at gå til. De fleste af stenene er fundet rundt på ejendommen. Og fra tidligere ejer af Nymølle, ved vi at alle sten på ejendommen er fundet på vores egne marker – sjovt at stensætningen nu skal laves af egne sten.

Nå ja! Også må man ikke glemme arbejdet, som ligger forud! Før vi placerede første sten, så har vi fået gravet den gamle hæk op.

Læs om opgravning af gammel hæk her

Og…

Vi har fået gravet – og fjernet græs – for at gøre klar til at kunne lægge den første række sten.

Læs om forberedelserne til etablering af stensætning her

Første sten er nem!

Efterårsvejret dikterer beklædningen, så iført regntøj, gummistøvler og udrustet med en god sækkevogn, så gik vi igang. Sten for sten.

stensætning regntøj

Første række sten i en stensætning er egentlig nem nok. Og med det store sten på plads, så er det blot at fylde hullerne imellem – det er lidt af et puslespil, men ikke det svære i en stensætningen. I første række sten skal man jo kun tænke på at stenene skal passe i længden.

stensætning regnvejr regntøj sten store arbejde regnvejr

Næste række sten bliver straks svære, da der skal tænkes i længen, men også rigtigt arbejdes med at sikre stenene ligger fast. Desuden skal en stensætning lavet med en hældning indad, så stensætningen ikke vælter – og stenen ikke begynder at poppe ud.

Netop for at stenen ikke skal begynde at falde ud af stensætnigen, så lægges stenene således, at den største del af stenene vender indad i stensætningen. Sten sættes aldrig på højkant, men lægges altid ned – med størst tyngde indad mod jorden.

Puslespillet med at lægge anden række sten, det får lov at vente til en anden dag. Nu er første række sten sat. Nu tager vi et par dage uden stensætning – og de meget tunge løft. Det trænger kroppen vist til, men fedt at første række sten i stensætningen nu er sat. Sejt arbejde!

stensætning hus have stensætning have hæk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *