Tryk "Enter" for at gå til indhold

Både til pynt på bordet og smag til maden…

Det er højsæson for høst af frø fra haven. Herunder også enormt mange spiselige frø, som vi høster i haven – efter vi har nydt blomsterne i haven og på spisebordet, som pynt.

Spiselige frø fra haven

Det er kun en lille uges tid siden, at jeg skrev et blogindlæg om tørring af solsikkefrø. De tørrede solsikkefrø kunne jo f.eks. bruges i madlavning. Vi bruger dog mest frøene til fuglene og til såning af solsikker næste år. Solsikkefrø er så billige og fra tørring, til brug i maden, så kræves at skallerne pilles af – det er noget af et arbejde.

Læs om tørring af solsikkefrø her

Vi har dog mange andre spiselige frø i haven – her frø, som vi faktisk høster til madlavning. Nigella frø er vi især glade for, men også birkes og hørfrø høster vi i stor stil.

Nigella frø er meget brugt i det tyrkiske køkken. Har en meget let smag af løg, som gør at Nigella frø passer fantastisk til madbrød, salater eller som drys på humus og den slags. Her hjemme kendes Nigella frø, nok mest som “jomfru i det grønne”. Altid syntes, at det var et mærkeligt navn. Og endnu mere mærkeligt at bede sidemanden ved bordet række skålen med “jomfru i det grønne” til en, så man kan drysse lidt på sin salat. Det ligger Nigella frø bare bedre på tungen.

Dyrkning af Nigella frø er desuden nemt. Blomsten hedder det samme – Nigella blomst – sås i maj og kan bruges i buketter hele sommeren. Meget flot blomst, som fås i både hvid, blå, pink og lilla eller grøn. Meget yndig.

Man skal forresten endelig bare høste blomsterne, hver gang man klipper en blomst, så kommer hurtigt 2, 3 eller 4 nyes skud frem. På et tidspunkt i løbet af august, så begynder blomsten af falde. Herfra er det blot at lade blomsten visne – og sætte frø. Det er disse frøstande, som høstes.

spiselige frø dyrkning frøformering blomsterfrø

Det er nogle ordentlig frøstande. På størrelse med en valnød. Og man kan hurtigt høste rigtig mange. Man behøver dog ikke ret mange, da der i hver frøstand er rigtig mange frø. Nedenstående foto viser frøene fra én frøstand.

spiselige frø dyrkning frøformering blomsterfrø

Frøene behøves desuden hverken afskalles, ristes eller på anden måde behandles. De spiselige frø er klar til spisning, straks de er rystet ud af frøstanden.

Samme med dyrkning af birkes i haven

Ligesom Nigella frø er klar til spisning, når de er rystet ud af frøstanden. Præcis det samme gælder for birkes.

Birkes kommer fra valmuer. Dog vigtigt at det er den rigtige valmue. Det skal være opiumsvalmuerne – med det korrekte latinske navn “Papaver somniferum“.

Opiumsvalmuer er ét årige sommerblomster. Fungerer dog bedst, som toårige, hvor de sås i oktober, blomster i juni og frøene høstes i juli. Man kan dog også så i foråret, men det gør bare noget for planten at den får frosten med, henover vinteren.

Opiumsvalmuer dur godt nok ikke i buketter. Kronbladene falder af, når man plukker blomsten. Valmuer er dog skønne at have i haven. Meget flot blomst, som kvitterer med utroligt mange birkesfrø til boller og andet bagværk.

Hørfrø, som vi især bruges som grøngødning, er også et frø, som spises direkte fra frøskallen. Hørfrø er dog lidt mere besværlige at få ud af frøskallen. Men tager man en buket med tørre hørfrø, stikker ned i en pose, lukker posen og banker løs på posen, så går det fint. Og hørfrø er jo bare helt uundværlige i rugbrød. Martin har i snart mange år bagt alt vores rugbrød selv – det smager bare 100 gange bedre end det købte, måske især fordi det er lavet på rigtig surdej og uden gær.

Få Martins opskrift på rugbrød her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *