Mange opskrifter på porretærte indeholder bacon, kylling eller andet kød. Ikke min! Min porretærte er vegetar og består hovedsageligt kun af porre – elsker porretærte.
Super lækker og nem vegetar porretærte
Jeg elsker tærte og jeg virkelig ELSKER porre. Derfor er det næppe nogen overraskelse at jeg virkelig knus elsker porretærte.
Det smager bare godt!
Rune er heldigvis også vældigglad for porretærte. Og vores datter Ingrid har også fået smag for det – hun er bare glad for alt med brød.
Men seriøst! Er de ikke også bare det fantastiske ved tærte. Der er sprød tærtedej, samtidigt med at der er et lækkert fyld. Et fuldt måltid i ét. Herligt!
Endnu en stor fordel ved tærte – specielt vegetar porretærte – er at det er GENIALT fastfood til en travlhverdag.
Misforstår mig ikke. Det tager tid at bage en tærte – især, hvis man bager ens tærtebund selv.
En tærte er dog genialt til at fryse ned. Og kan hurtigt varmes i ovnen, så den er nærmest som friskbagt.
For at få succes med at fryse en tærte, så skal fyldet dog helt ikke være for vådt. Det giver en smattet bund og en virkelig kedelig tærte, når den varmes op. Og derfor er en vegetar porretærte genial. Porre, æggefyld er på igen måde smattet eller sjasket, når det varmes op.Tilføjes bacon, kylling eller anden kød, så har man straks problemet – derfor vil jeg klart anbefale en vegetar porretærte, hvis man vil bage tærte til fryseren.
Ellers kan jeg også anbefale kylling, som fungerer fint i tærte – også til optøning.
Opskrift på min bedste vegetar porretærte
Det hele starter med en virkelig god tærtebund – og ja, den skal man selv bage, hvis det virkelig skal være godt.
Det er super nemt.
Når jeg bager tærte, så bager jeg altid 4 tærter på en diameter med 18 cm. Opskrift på tærtebund dertil laver jeg af 300 g mel, 1 tsk sukker, 1 tsk salt, 225 g smør og ca 1,5 dl vand.
Bemærk at jeg skrev mel. Hvedemel vil være det oplagte, men jeg foretrækker at bruge grahamsmel. Det giver en lidt grovere tærte, som vi godt kan lide. Ellers kan lige dele rugmel og hvedemel også anbefales – især til en tærte med fisk.
Smørret og vandet skal være VIRKELIG koldt!
Tag smørret ud af køleskabet. Skær det i små firkanter og stil i fryseren 10 minutter. Vandet tages koldt fra hanen og stilles i køleskabet.
Bland nu alle de tørre ingredienser. Dernæst tilsættes smørret og presses ned i melblandingen med en gaffel – eller en tærte ælter (pastry blender). Dette tager noget tid. Smørret skal virke findeles ned i melblandingen.
Dernæst tilsættes vandet lidt ad gangen og med en træske presses dejen sammen. Nær alt vandet er tilsat og dejen begynder at hænge sammen, så brun hænderne til hurtigt at forme en kugle. Del i 4 lige store dele – hvis der skal bages fire tærter. Kom dejen i plastpose og stil i køleskabet minimum 30 minutter.
Når dejen er kølet af, så rulles dejen – tærtedejene – ud i passende størrelser til ens forme. Lad værre at rul tærtedejen for tynd – skal gerne være 0,5-0,75 cm tyk.
Kom tærtedejen i en smurt bageform. Trim tærtedejen, så den stikker 2-4 cm ud over kanten, som dernæst presset ned – bagved tærtedejen – i formen. Dernæst prikkes huller i bunden. Og formen stilless i køleskabet 30 minutter.
Tænd samtidigt ovnen på 200 grader. Når tærtedejen er afkølet, så fores formen med sølvpapir.
Bare tag et stykke sølvpapir og kom i formen, som presses let rundt langs siderne. Vælg af brug sølvpapir, da det giver den bedste afbagning. Bagepapir gør bare at tærtedejen bliver dampet, fremfor bagt.
Fyld tærteformene med tærtekugler – tørre ris eller kikærter kan sagtens bruges. Og bag nu tærten i oven i 15 minutter.
Straks tærten er taget af ovnen, så fjern tærtekugler og staniol. Nu er det tid til at få fylden – som nu gerne er forberedt – hældt i tærten, så vi kan få bagt vores porretærte færdig.
Fyld til hjemmebagt porretærte
Burde sige sig selv, når vi taler vegetar porretærte. Porre er hovedingrediensen i fyldet til vores porretærte. Mærkeligt nok, så ser jeg mange opskrifter med alt muligt andet, som overtager for porre.
Det kan altså ikke være en porretærte, hvis andet fylder mere.
Men okay! Jeg er virkelig også vild med porre! Nå ja! Og ved da godt at porre er dyre, så nok derfor mange vælger at erstatte en stor del af porre med andet.
Min porretærte består dog af rigtig mange porre. Alt det porre, som der kan være i tærten.
Ellers består fyldet til min porretærte blot af æg, lidt revet os – og selvfølge salt og peber. Virkelig simpelt. Dertil en et par dl. kogte ris – alternativt lidt kogte kartofler, men ris er genial i en porretærte.
Porrerne vaskes, snittes i skiver. Og kommes i en stor skål med ris og rigeligt revet ost. Der skal i hvert fald 1 dl. revet ost til sådanne fire tærter på 18 cm. Jeg bruger 2 dl. Og brugte 3 dl kogte ris.
Nå ja! Og ville da elske, at jeg kunne sige porrerne er fra haven. Sådan er det dog ikke denne gang. Vi har allerede spist vores porrer for i år – må dyrke flere næste år. Og er allerede godt igang med såning af porrer, så vi kan få ekstra mange porre i år.
Æg slås ud og tilsættes til hele blandingen med salt og peber. Jeg bruger 10 æg til denne portion af porretærte.
Det hele vendes sammen i en stor skål, hvorefter det kommes i de forbagte tærteforme. Og dernæst straks ind i oven på 200 grader i 30-35 minutter.
Hjemmebagt rugbrød
Okay! Et sidespring – men et godt råd, når nu der skal bages tærte.
Oven er varmet godt op – og har allerede været brugt både til forbagning af tærtebund, såvel til endelig bagning af min fine vegetar porretærte. Og når det at bage tærte alligevel er noget, som skal planlægges – og sættes tid af til – så vælg da at optimer brugen af den opvarmede ovn.
Jeg startede f.eks. dagen med at lave dej til rugbrød. De er hævet fint i køkkenet – ekstra godt med varmen fra ovnen, som har givet en god varme i køkkenet. Og er nu klar til at komme i ovnen, netop som tærterne er færdige.
Det behøver selvfølgelig ikke være rugbrød. Kunne også være en kage, eller noget helt tredje.
Her på matriklen bager vi – det vil sige jeg – dog alt vores rugbrød. Det smager bare bedst. Når jeg bager, så bager jeg altid 4 rugbrød. Det passer til en plade i ovnen. Og nu er ovnen varmet godt op, så perfekt anledning til bagning af rugbrød.
Få min opskrift på hjemmebagt rugbrød her
Forresten… Du skal også lige se den bagte porretærte. Det blev dagens aftensmad – en af de bagte vegetar porretærte, serveret med en lækker salat til.
De tre andre porretærter kom i fryseren, til nem aftensmad en anden dag.