Tryk "Enter" for at gå til indhold

En rigtig fødselsdagslagkage

Fik lyst til at prøve noget nyt – eller rettere sagt noget gammelt og klassiske – i anledning af min fødselsdag. Nemlig en gammeldags lagkage med æblemos og makroner.

Lagkage med æblemos og makroner

Jeg er vild med den klassiske æblekage – altså æblegrød lagt lagvis med makroner og pyntet med flødeskum. Æblekage er et hit her i huset og bliver ofte serveret, som kage til kaffen. Det er dog ikke den mest festlige kage – og slet ikke til en fødselsdag, hvor en lagkage naturligvis hører sig til.

Når det kommer til lagkage, så er jeg dog ENORMT træt af alt den fokus på mousse. Det bliver bare lynhurtigt alt for svampet og – for at sige det ærligt – temmelig kedeligt.

I anledning af min fødselsdag i år, så har jeg derfor forsøgt mig med en kombination af æblekage og lagkage.

Må indrømme, at jeg ikke kan tage æren for genialiteten. Jeg har for år tilbage smagt en lagkage med netop æblegrød og makroner på La Glace. Det var dog vist makronbunde, hvis jeg husker rigtigt. Makronbunde har jeg dog droppet og blot bagt helt almindelige lagkage bunde – også har jeg blot kommet knuste makroner i lagkagen.

Nu er lagkagen spist. Jeg kan derfor allerede nu sige, at det var en KÆMPE succes. Nøj, hvor det smagte godt. Det bliver helt sikkert ikke sidste gang, at jeg laver denne lagkage. Makronerne bidrog med noget knas til kagen. Det samme gjorde min æblemos – eller rettere sagt min grove æblekompot – samtidigt med at æblerne tilførte noget syre og sødme.

Virkelig en lækker kombination, men det ved vi jo også fra æblekage. Det smager bare himmelsk sammen. Lagkagebunde imellem lagene af æblemos, makroner og vaniljecreme gjorde kun det hele endnu bedre.

Hjemmebagte lagkagebunde

Det hele startede med hjemmebagte lagkagebunde. Det var så også det eneste traditionelle ved denne lagkage. Nå ja! Også måske også pynten, som var flødeskum.

Udefra lignede denne lagkage enhver anden flødeskumslagkage, som vi kender den klassiske lagkage til fødselsdag – i hvert fald her hos os.

Det var lagene indeni, som adskilte denne flødeskumslagkage fra alle de andre. Hvor den gammeldags lagkage vist er blevet til en lagkage med banan, hindbær og creme. Og de mere moderne lagkager er blevet med fyld af forskellige variationer af mousse.

Takket være “Den store Bagedyst”, så er der virkelig gået sport i at lave kager med mousse. Resultatet er jo nærmest blevet at en bager kun sælger wienerbrød og moussekager. Begge dele får man bare hurtigt for meget af – især moussekager. Personligt er jeg i hvert fald temmelig træt af at spise moussekager. Jeg er dog også barn af 80’erne, så er vokset op med fromage som dessert til næsten alt – hvis det ikke var dåsefrugt. Og forskellen på moussekager og fromage er jo ikke så stor. Konsistensmæssigt er det præcis lige kedeligt, hvis man spørg mig – især, når det er eneste element i en kage.

Jeg har naturligvis bagt mine lagkagebunde selv. De blev bagt tidligere på ugen, for at kunne lægge lagkagen sammen i god tid – få lagkagen på frost – og først pynte på dagen for servering.

Egentlig forkert at sige lagkagebunde. Jeg bagte kun én lagkagebund – en stor en og delte den i tre. Det er det nemmest. Toppen af kagen kom i bunden af lagkagen og ovenpå opbyggede jeg min lagkage med æblemos og makroner.

lagkage lagkagebunde bunde hjemmelavet hjemmebagt

Bemærk at jeg har pakket formen ind i folie. Dette sikrer at de forskellige lag i lagkagen ikke sætter sig fast på formen, som jeg bruger til at opbygge lagkagen. Formen sikrer at de forskellige lag kommer helt ud til kanten på lagkagen – og bidrager til at jeg får en pæn ensartet kant, som senere vil være en stor hjælp til at lave et pænt sprøjtearbejde med fløde på lagkagen.

Hjemmelavet lagkage med æblemos og makroner

Første lag i lagkagen var et lag med æblemos – æblekompot om man vil. Jeg skrællede 5 æbler, skar æblerne i mundrette stykker og kom i en gryde med 2 dl. æblejuice. Samtidigt lagde jeg 8 blade husblas i blød i koldt vand.

De skårne æbler fik et opkog. Tog det af varmen og kom husblas i, under omrøring. Efter 5-10 minutter, så æblemassen lige nåede og sætte sig lidt kom jeg hældte jeg massen henover den første bund. Kom endnu en bund på toppen. Og stillede i fryseren.

Nu er det godt nok en lagkage med æblegrød og makroner. Jeg har dog ikke kogt æblerne helt til æblemos. Det kunne man selvfølgelig vælge at gøre – vil man det, så undlad æblesagt og nøjes med 2-4 husblas. Nu ønskede jeg dog at æblerne skulle have lidt bid. Og jeg ville gerne have et lag af gele af æbler, om man vil, fremfor et lag af æblegrød.

Jeg kom lagkagen på frost, for at få æblegeleen til at sætte sig. Jeg lavede desuden lagkagen i god tid. En tirsdag aften, hvor jeg havde tid. Jeg skulle dog først bruge lagkagen søndag. Jeg kom desuden også den sidste bund med i fryseren – pakket ind i bagepapir og en pose. Lagkagebunde bliver desuden kun bedre af at komme en tur i fryseren – endnu en grund til altid at bage sine lagkagebunde selv.

Fredag eftermiddag fik jeg lavet en vaniljecreme til lagkagen. Jeg havde tid fredag eftermiddag – og creme til lagkage kan nemt holde sig et par dage på køl. Nå ja! Og det er rart ikke at stå med det hele samme dag, nemlig søndag, hvor gæsterne kom og lagkagen skulle spises.

Kagecreme til lagkage

Intet er nemmere end at lave en kagecreme til lagkage. Består blot af æg, majsstivelse, sukker og mælk.

Jeg skulle lave ét lag med creme. Skal der laves en lagkage med to lag kagecreme, så brug den dobbelte mængde.

  • 2 æggeblommer
  • 1,5 tsk majsstivelse (også kaldet maizena – mel kan også bruges, hvis det er)
  • 1 tsk vaniljesukker
  • 2 spsk sukker
  • 3 dl mælk.

Pisk æggeblommer, majsstivelse og sukker sammen i en gryde. Tilføj mælken, under omrøring. Og varm langsomt massen op, under konstant omrøring. Når kagecremen koger, så rør godt rundt indtil massen tykner. Tag af varmen og kom i en skål. Læg husholdningsfilm ned på kagecremen og stil på køl.

Skal kagecremen være ekstra god, så tilføjes 2 dl flødeskum til kagecremen på dagen for servering. Det gjorde jeg. Søndag morgen piskede jeg 2 dl fløde til flødeskum og vendte i kagecremen.

Lagkagen havde jeg taget af frost søndag morgen. 2 timer senere var kagen klar til at få lavet andet lag, som var laget med kagecreme.

Efter kagecremen var kommet i lagkagen, så dryssede jeg et generøst lag af knuste makroner udover kagecremen – pressede dem let ned i kagecremen og kom sidste lagkagebund på (denne lagkagebund var bunden på lagkagebunden).

Herefter blev lagkagen sat på køl et par timer. I mellemtiden fik jeg dækket bord, smurt nogle boller og gjort det sidste klar til gæsterne.

Se min julebordpynt her

Nå ja! Også fik jeg taget formen af lagkagen og pyntet med lagkage flødeskum. Og voila, så var min lagkage med æblemos og makroner klar til servering.

Bemærk de fine lag i lagkagen. Sprøjtearbejdet blev også ganske fint. Ikke ret tit, at jeg arbejder med flødeskum og sprøjtepose, så jeg er godt tilfreds. Smagen fejlede i hvert fald intet. Det var en enormt lækker lagkage.

Lækker fødselsdagslagkage

Helt sikkert ikke sidste gang, at jeg laver denne lagkage med æblemos og makroner. Den var virkelig lækker.

Desuden vældig nem at lave. Ikke mindst fordi jeg på selve dagen, hvor kagen skulle spises, blot skulle lave det sidste lag og pynte kagen. Dejligt at være i god tid. Det er jeg nu altid god til, når vi skal have gæster. Jeg hader at skulle løbe forvildet rundt og have styr på alting på dagen. Det er bare ikke hyggeligt. Og det er slet ikke hyggeligt at skulle stå køkkenet og gøre færdig, når gæsterne kommer.

Jeg havde en rigtig skøn fødselsdag. Helt perfekt.

6 Kommentarer

  1. Karina
    Karina 14. august 2023

    Hej, vil lave denne lagkage, men mener du virkelig, at den skal på FROST? Æblemosen vil blive vandet og det samme sker med cremen. Jeg vil nøjes med at sætte den i køleskabet, mon ikke det er der, den skal stå og trække.
    mvh
    Karina

    • Martin
      Martin 15. august 2023

      Hej Karina

      Fedt du læser med og har lyst til at lave lagkagen.

      Jeg synes egentligt jeg forklarer det step by step i blogindlægget. Og ja jeg kom lagkagen i fryseren tirsdag, da jeg havde lagt lagkagebunde og æble-gele sammen. Lavede creme fredag aften, tog lagkagen af frost lørdag og kom cremen på lørdag aften. På køl med det hele, også pyntede jeg med flødeskum søndag – lige før gæsterne kom.

      Du kan sagtens lavede det hele samme dag, hvis det passer dig bedre. Jeg havde blot ikke tid til at nå det hele søndag, men lagkage skulle der til 🙂

      Held og lykke med det 🙂

      Vh. Martin

      • Karina
        Karina 15. august 2023

        Hej Martin,
        Tak for svaret, jeg laver lagkagen aftenen før, så jeg tænker ikke, det er nødvendigt at fryse den.
        Hvor mange personer rækker den til?
        Mvh
        Karina

        • Martin
          Martin 15. august 2023

          Velbekom 🙂

          Vil altid anbefale at fryse bundene, da det kun gør dem bedre. Men lægger du kagen sammen aftenen før, så er der ingen grund til at fryse bundene med geleen. Så skal du blot give bunden lagt med gele et par timer på køl, hvorefter du kan tilføje creme. Dernæst på køl igen… også vil jeg anbefale du venter med at pynte med fløde indtil før servering ( eller i hvert fald på dagen).

          Vi var 7 og fik et ganske pænt stykke. Og der var lidt til overs…

          Håber det bliver en succes. Held og lykke med det 🙂

  2. Anne Lise Juncker
    Anne Lise Juncker 15. december 2021

    Mange gange tillykke, lidt forsinket fødselsdags hilsen fra genboerne.

    • Martin
      Martin 17. december 2021

      Mange tak, Anne Lise

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *