Tryk "Enter" for at gå til indhold

Ingen fødselsdag uden fødselsdagslagkage!

Lagkage hører sig til en fødselsdag – og naturligvis skal lagkagebunde bages selv. Det er så nemt, når man blot har styr på temperatur og husker at si melet.

Fødselsdagslagkage

Tidligere på ugen skrev jeg et blogindlæg om den virkelig lækre lagkage, som jeg bagte sidste weekend – i anledning af min fødselsdag.

Få opskrift på lækker fødselsdagslagkage her

Tænkte jeg ville følge op med min opskrift på lagkagebunde.

Og hej! Tænker du at du er på en haveblog, så tager du fejl! Dette er en blog om Rune og mit liv på landet. Vi skriver om meget forskelligt, trods en stor del handler om vores have. På denne årstid er der dog ikke meget havearbejde at skrive om, så der bliver plads til f.eks. lagkage.

Jeg er hverken kok, bager eller konditor. Jeg elsker blot at lege i køkkenet. Og lever efter mottoet “man kan, hvad man vil” – samtidigt med at jeg gerne vil gøre det jeg gør, rigtigt og godt. Dermed også sagt at jeg gerne bruger tid på at forbedre og ramme det helt rigtige. Øvelse gør trods alt mester.

Først lockdown med corona brugte jeg f.eks. på at lære at lave pasta. Og jeg laver en vældig god pasta idag.

Jeg har faktisk aldrig købt lagkagebunde. Fra første lagkage jeg lave, så har jeg bagt mine egne lagkagebunde. Det er blevt til temmelig mange lagkagebunde igennem tiden, hvormed jeg kan sige at jeg idag har en vældig god opskrift på lagkagebunde.

Opskrift på lagkagebunde

Jeg bager egentlig aldrig lagkagebunde. Jeg bager én lagkagebund, som jeg deler i tre. Det gør det hele noget nemmere – ikke flere forme, som skal i ovnen og mindre rengøring.

Endnu en fordel ved at bage én lagkagebund, som deles, er at der kun kommer en top og bund med skorpe – det giver bare en mere svampet og lækker lagkage.

Min opskrift på lagkagebunde er desuden super nemt. Minder vel om de fleste andre opskrifter på hvide bunde til lagkage. Den store forskel er nogle ekstra trick jeg har.

  1. æg skal være rumtemperatur. Jeg tager æggene ud af køleskabet og lægger dem i varmt vand i 15-20 minutter. Dermed har de hurtigt rumtemperatur.
  2. jeg sigter alle de tørre ingredienser.
  3. jeg vejer mine æg. Der skal KUN bruges 180g – passer med ca. 4 æg.

Der udover er opskriften blot:

  • 4 æg (180 gr). Vej æggene af. Der skal ikke bruges mere eller mindre end 180 gr.
  • 190 g sukker
  • 2 tsk. vaniljesukker
  • 1 knivspids fint salt
  • 1,5 tsk bagepulver
  • 80 g hvedemel
  • 50 g kartoffelmel

Start med at tænd ovnen på 200 grader. Pisk dernæst æggene med sukker og vaniljesukker, så det bliver dejlig luftigt. 10-15 minutter på en røremaskine plejer at passe.

Vej de tørre ingredienser af. Kom i en si og sigt ned i æggemassen. Ved forsigtigt i æggemassen. Pas på ikke at rør alt luften ud af æggene. Hæld det hele i en smurt form og bag i nederste rille i 18 minutter.

Massen passer til en form på 22 cm, så der laves 3 pæne bunde på 1,5 cm tykkelse

Bagning af lagkagebunde

Jeg bager mine lagkagebunde i én justerbar form. Det er ganske praktisk, så jeg kan justere størrelsen på lagkagen afhængig af antal gæster. Det kan anbefales.

Lagkagen vil hæve en smule op i midten. Lad værre at tænkt på det. Når lagkagen køler af, så falder toppen ned igen, så man har en helt fald top.

Lad desuden lagkagebundene køle HELT af i formen. Når lagkagebundene er kolde, så kan ringen nemt løftes af – eller lige løsnes med en kniv langs kanten.

Lagkagebunden deles derefter i tre med en brødkniv. Det er ganske nemt. Bemærk dog, at toppen bruges i bunden af lagkagen. Bunden af kagen bruges i toppen, da det giver en helt flad og flot top på lagkagen.

Hvor lang tid før kan man bage lagkagebunde?

Lagkagebunde kan nemt fryses. Vil næsten sige, at de kun bliver bedre af det. Så bag endelig i god tid. På dagen, hvor lagkagebundene skal bruges, så skal de blot tages ud af fryseren ca. 2 timer før brug.

Ofte er det desuden nødvendigt at fryse bundene, hvis man f.eks. skal have mousse eller gele i lagkagen, så skal det jo alligevel på frost.

Det gjorde jeg f.eks. selv med lagkagen til min fødselsdag. Det var en lagkage med æblemos og makroner. Super lækker. Skulle en tur i fryseren, hvilket kun gjorde det nemmere – da jeg netop kunne bage lagkagen og lave det meste forud, så jeg ikke stod med det hele på dagen for gæster.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *