Tryk "Enter" for at gå til indhold

Tid til at vende komposten

Komposten er fyldt. Nu er det tid til at vende komposten – stikke vores kompost om, som det hedder på “fagsprog”. Resultatet er FANTASTISK gødning til haven.

Nem kompost

Lad mig starte med at slå fast. Det er virkelig ingen sag at lave sin egen kompost i haven. En bunke med haveaffald bagerst i haven, fungerer ganske fint som kompost. Med andre ord, så behøver man ikke en decideret kompostbeholder for at komme igang med kompostering af ens haveaffald.

Ulempen ved en kompostbunke er at nedbrydningen går langsomt. Det kan let tage 2-3 år, før man kan hente kompost fra en kompostbunke.

Alternativt kan man vælge en lukket kompost – også kaldet en ormekompost. De fleste kender sikkert de grimme plastikbeholdere, som mange haver har stående. Det er en ormekompost. Her går nedbrydningen hurtigt, da orme nedbryder haveaffaldet ganske hurtigt.

Ulempen – eller rettere sagt udfordringen – ved kompostorme er, at det er levende dyr. Ormene skal konstant fodres. Tillige skal kompostbeholderen beskyttes mod vintervejr.

Både en åben kompost – en kompostbunke – og kompostbeholder med kompostorme har den fælles ulempe at kompostjorden ikke er fri for ukrudtsfrø. Desuden er der stor risiko for at kompostjorden indeholder sygdomskim, da de ikke nedbrydes ved kompostering på disse to måder.

Bedste løsning til at kompostere – og undgå sygdomskim og ukrudtsfrø – er varmekompostering.

Vi arbejder med varmekompostering. Det er lidt mere tidskrævende, da komposten skal vendes – helt korrekt hedder det sig at “stikke kompost om”. Også skal det ikke gøres værre!

Det giver varmen – resultatet er FANTASTISK gødning til haven

Jeg skriver godt nok, at varmekompostering er den mest tidskrævende kompost. Resultatet er så også meget bedre. Fantastisk gødning til haven, fri for ukrudt og sygdomskim.

Arbejdsindsatsen med at lave kompost ved varmpostering tager desuden slet ikke så meget tid – og arbejde – som at låne en tråler, fylde traileren, køre på genbrugspladsen, tømme traileren.

Plus man har glæden af at få genbrugt ens haveaffald. Det er der altså bare noget utroligt tilfredsstillende over. Nu jeg skriver, tænker jeg, så måske i sær i forlængelse af mit forrige blogindlæg om jord til haven. Læs blogindlægget her

Kompost er ikke jord! Kompost er gødning, som blandet med jord forvandles til jord. Derfor skal kompost også bruges varsomt i haven – der er virkelig energi i sådan en bunke kompost. Planterne elsker det.

Ved løbende at samle haveaffald og forvandle det til kompost, så bidrages med jord til haven – først gødning og sidenhen jord. Ens haveaffald får altså pludselig nye egenskaber. Det er da herligt!

Kommer i tanke om et citat – noget grafiti – på en naboejendom, som jeg cyklede forbi hver dag på arbejde. Det var dengang Martin og jeg boede på nørrebro.

Citatet var: “One mans trash, another mans treasure”

Med det citat i tankerne, så bliver haveaffald og kompostering pludselig helt poetisk. Eller måske jeg bare er i søndags-have-hygge-humør?

Uanset hvad. Det tog mig en halvtimes tid, at stikke vores kompost om. Det gav varmen og sved på panden. Tidssmæssigt, så er det dog ikke noget at tale om.

Tilføjes skal det, at vi med den nye kompostbeholder virkelig også har gjort arbejdet nemt. Den har Martin bygget godt! Fungerer bare!

Læs om vores hjemmelavede kompostbeholder i træ her

Guide til at lave kompost

Vores kompostbeholder har 3 kamre – side om side. Vil man igang med kompostering, så vil jeg klart anbefale at få lavet sådan en. Det fungerer altså bare! Og det gør virkelig arbejdet nemt.

Glem desuden alt det der med at samle haveaffald sammen først i forskellige bunker. En bunke til grønt, en anden til brunt osv osv. Det er kun for at speede processen op. Med tre kamre er det unødvendigt!

Haveaffald fyldes i altid i samme beholder – kammer om man vil. Har vi en periode med meget grønt, så kommer efterfølgende en periode i haven med meget brunt – så komposten bliver naturligt sammensat af både brunt og grønt, som den skal og bør.

Efter 6 måneder, så stikkes komposten videre til næste kammer. Og igen efter 6 måneder, så stikkes komposten videre til tredje og sidste kammer. Der går altså 12 måneder fra første kammer er fyldt og inden vi høster lækker kompost til haven.

Stikke kompost om

Når vi stikker vores kompost om – altså vender til et nyt kammer – så tilføjes nyt grønt til komposten.

Kompostering gødning haveaffald

Ovenfor ses foto af en fyldt kompost – første kammer – komposteringen er allerede godt igang. Nu er det tid til at stikke om. Det er denne, jeg har stukket om idag. I kamret, som jeg vender over i har vi de sidste 1-2 ugers tid løbende tilføjet grønt – kun grønt. Derved tilføjes nyt grønt materiale til komposten, så der er mere at arbejde med – se fotoet nedenfor – lidt rosenafklik og alt det grønne fra lavendelbuskene kommet til at gøre bunden af komposten.

Kompostering gødning haveaffald

Mellemrummene imellem kamrene i kompostbeholderen kan løftes op, så det er ganske let at fylde komposten fra et kammer til det næste.

Jeg har som regel også ekstra grønt, som jeg kommer ind i midten af komposten – når jeg vender den rundt. Det hjælper med til at sikre at der er nyt at nedbryde og arbejde med for komposten.

Efter komposten er vendt – stukket om – så er det blot at vente igen-igen. Og om 6 måneder, så kan komposten tømmes og bruges, som gødning i haven. Der er desuden rigeligt plads til at tilføje ekstra, da haveaffaldet virkelig faldet sammen under kompostering.

Nedenstående foto viser komposten efter den er stukket om. Næste gang der klippes græs, som samles græsafklippet og dækkes henover komposten – derved øges varmen i komposten ganske hurtigt. I løbet af et par dage kommer temperaturen nemt op på 60 grader, hvorved alt ukrudt nedbrydes.

Kompost kompostering kompostbeholder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *