Tryk "Enter" for at gå til indhold

Indsamling af kastanier

Det vælter ned med kastanier fra træerne i denne tid. Rigtigt mange kastanier er hestekastanier og de er FANTASTISK, som snack til heste, får, geder og andre dyr igennem vinteren. Vi er derfor taget en tur i skoven, for at samle kastanier. Idag samler vi dog ikke til dyrene, men…

Der sankes kastanier til…

Idag samler vi kastanier – eller sanker katanier, for at bruge, et fortiden, populært ord – til en veninde, som skal giftes inden længe.

Okay! Vi har ikke tænkt os at forære kastanier i bryllupsgave. Og vi har heller ikke tænkt os at smide kastanier efter brudeparret, istedet for ris – trods ris virkelig ikke er godt at kaste efter brudepar, da fuglene ikke kan tåle dem.

Apropos sanke: Sanke betyder at samle. Mange gør det allerede, men det er især blevet meget populært de seneste år – især takket være bølgen af “Ny Nordisk” gastronomi og hele syltebevægelsen. Det er f.eks. udbredt at samle svampe og bær om efteråret, og i mange skove kan man købe ret til sankning af brænde. Det er en gammel tradition at sanke og det er faktisk en ret at sanke, som der er lavet lovgivning omkring.

Generelt siger loven om sankning, at man må tage, hvad man selv skal og kan bruge. Sådan er det i hvert fald for svampe, bær, frugt, nødder o.l. – naturligvis ikke på privat grund, men fra offentlige områder.

Desuden må man i begrænset omfang gerne samle grene, kviste og løv, der ligger på skovbunden til privat brug. Man må også klippe grene af løvfældende træer, som er over 10 meter høje. (igen naturligvis ikke fra private skove eller private have, men fra offentlige skove og områder).

Det er desuden også at sanke, når vi samler sten, tang og muslinger på stranden. Og det må man også gerne helt frit, når det er i begrænset omgang – og til privat forbrug.

Vi fik samlet en helt masse kastanier – lover, at der er masser af kastanier tilbage endnu. Kastanierne skal bruges, som bordpynt til brylluppet for en veninde. Det skal nok blive flot. Vi glæder os i  hvert fald mægtig meget til at deltage i brylluppet og fejre brudeparret – et bryllup er bare altid en fantastisk festlighed.

katanier spand skov

Kastanier er geniale snacks!

Vi har tidligere været i skoven for at samle kastainer – og kommer helt sikkert også tilbage efter flere. Kastanier er nemlig GENIALE snacks for dyr igennem vinteren. Rådyrene i skoven er helt vilde med kastanier, så vi tager naturligvis ikke flere end vi selv skal bruge og at der fortsat er mange til rådyrene. Der er dog kommet rigtigt mange kastanier i år og der er temmelig mange kastanietræer i skoven, nærved vores hus. Vores nabo har også 2 kæmpe store kastanietræer, hvorfra vi har fået lov at hente mange kastanier.

Vores får kommer til at få det fantastisk, når de kommer på stald til vinter. Vi har allerede flere spande med kastanier klar til dem. Og vi har desuden gemt en del nedfaldæbler til fårene – fårene er ligeglade med at æblerne har lidt buler og er grimme. Fårene er desuden helt ligeglade med om æbler er friske eller rådne. Det er vi dog ikke, så vi gemmer kun plukket frugt.

Jo tak! Tror nok, at vi kan tillade os at sige vi har temmelig forkælede får.

Fårene kvittere tilgengæld med lækre velsmagende lam. Lammekød fra Spelsau får er virkelig en delikatesse!

Vil du vide mere om vores får?

Du kan læse om vores får her

Efter en tur i skoven…

Afslutter vi dagen med lidt let aftensmad. Rugbrød med varm leverpostej. Naturligvis med hjemmebagt rugbrød og hjemmelavede rødbeder til. MUMS!

rugbrød rødbeder leverpostej

Vil du lave hjemmelavede rødbeder? Tjek vores opskrift på hjemmelavede rødbeder her:

Opskrift på rødbeder

Skøn afslutning på en god dag og en god tur i skoven.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *