Tryk "Enter" for at gå til indhold

Korrekt placering af bistader

Placering af bistader er lidt af en videnskab. Bierne skal stå i læ, må ikke stå i skygge og åbningen af bistadet skal stå helt specielt – netop for at sikre rolige bier, som ikke er aggressive. Samtidigt med at åbningsplacering er vigtig for at bierne kommer hurtigt igang med at samle nektar til honning.

Bistader skal placeres ugeneret

Vigtigt ved placering af bistade er at fokusere på, at bistadet skal placeres et sted, hvor det ikke er til gene – hverken for os eller, for andre eller for bierne selv.

Et bistade skal selvfølgelig ikke placeres, hvor der spilles bold eller nær en terrasse. Ej heller selvom man har rolige bier. Bier stikker ikke og er egentlig ganske rolige, men bier tiltrækkes af søde sager – så at have et bistade nær sin terrasse, hvor man i sommermånederne vil nyde is og lækkerier. Det dur ikke ej.

Derefter kommer alle de øvrige parametre, som også skal tages i betragning for placering af bistade.

Placering af bistade

Vi har valgt at placere vores bier ved endegavlen af vores ene staldbygning. Her har vi også en flot stensætning rundt om, som beskytter bierne – og giver mulighed for at plante en helt masse bivenlige planter hele vejen rundt om biernes hjem.

Desuden vil bistadet stå i lå mod nord af stalden og mod vest af stensætningen. En helt ideel placering af vores to trugstader, så de er beskyttet mod vestenvind og nordenvind. Og står ugeneret.

Samtidigt placeres bistaderne, så åbningen står i regning mod øst. Dette skulle være den korrekte placering af flyveåbingen for et bistade, så bierne hurtigt kommer igang om morgenen – og så bierne ikke får det alt for varmt ved åbningen midt på dagen.

stensætning have

Bivenlige planter

Det har ellers været noget af et arbejde at gøre stensætningen klar til beplantning af bivenlige planter. Der voksede græs i 70-90 cm højde. Og der var virkelig mange gamle døde træstubbe, som bare er klippet ned. De er nu gravet op. Jorden er renset igennem for ukrudt – hvilket vi nok kommer til at måtte gøre en del fremover. Der er sikkert mange ukrudtsfrø og græsfrø i dette bed.

Samtidigt har vi plantet bedet til med en masse bivenlige planter. Vi har planet 60 små lavelbuske, som med tiden kan vokse sig store og give masser af lækker nektar til bierne.

Vi har sat rigtigt mange Akeleje, Lupin, Kæmpe Verbena og salvie planter. Alt er holdt i lillafarver og lillanuancer. Bier kan nemlig bedst se farven lilla, hvorfor vores bed omkring bierne selvfølgelig skal være lilla – det vil også være flot med lilla op imod den hvide væg.

bier lavendel bistade
placering bistade trugstade

Ingen honning i år

Noget tyder desværre på, at vi trods vores kæmpe arbejde med at gøre klar til vores to nye bifamilier – ikke får nogen honning i år.

Det har nemlig været et meget dårlig år for bierne i år! Virkelig dårligt! Og mange bifamilier er døde.

avis bier døde bifamilier

Vi har dog gjort alt vi kan, for at gøre klar til vores bier. Og vi er heldige at få bier i år, trods de mange døde bier.

Først har vi malet bistaderne flot hvide – læs om giftfri maling af trugstader her

Dernæst har vi luget og knoklet med at gøre jorden omkring bistaderne klar til at plante. Også har vi brugt en mindre formue på lilla planter.

Vi får dog først vores bifamilie meget sent, hvilket skyldes en utroligt lang og våd vinter. Derfor er bierne meget sent igang, der mange døde bier – og vores fokus i år bliver derfor at sikre en sund, stærk og stor familie til at gå på vinter. Fremfor at fokusere på at skulle høste honning.

Det må så blive næste år, at vi høster store mængder honning. Det bliver lækkert!

2 Kommentarer

 1. Hans
  Hans 11. juni 2017

  Tak for et godt indlæg!

  Går selv med tanker om at holde bier. God inspiration i kommer med.

  • Martin - Nymolle1900
   Martin - Nymolle1900 12. juni 2017

   Velbekom – fedt du kigger med. Og fedt, at du også tænker på at få bier.

   Det kan kun anbefales! Skriv endelig, hvis vi kan hjælpe med information og rådgivning 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *