Ikke helt den ønskede slagtealder for kyllinger i vores have, men hønemor rugede først kyllingerne sent ud – Her i weekenden mistede kyllingerne hovedet.
Opdræt af kyllinger og slagtealder
Konventionelle slagtekyllinger slagtes efter 36 dage. Lidt længere levetid har økologiske kyllinger, hvor slagtealder er 63 dage.
En økologisk slagtekylling lever altså næsten dobbelt så lang tid, som en kontionel slagtekylling. En økologisk slagtekylling er dermed vokset langsommere. Det giver bedre kød, smag og ikke mindst et fastere kød pga. flere muskler.
I haven er der helt anden slagtealder for kyllinger. Vi kan ganske enkelt ikke opdrætte kyllinger klar til slagt efter 2 måneder – og slet ikke efter lidt mere end en måned.
Det er selvfølgelig også andre høns og kyllinger der holdes i hobby hønsehold, men alligevel.
4 måneder er mere realitisk slagtealder for kyllinger opdrættet i haven. Bedste slagtetidspunkt for kyllinger i haven er efter 5-6 måneder. Efter 5-6 måneder er kyllinger i haven en god størrelse.
Det passer som regel med slagtning i slutningen af efteråret, før frosten sådan rigtigt tager ved – og før ens høns og kyllinger får svært ved at finde føde i haven. Det kræver naturligvis at hønemor ruge kyllinger ud i foråret.
Sene kyllinger – dyre kyllinger
Vi fik ny hønseflok i foråret. Og trods det er lidt unormalt, så begyndte en af vores hønser at ruge i august. 4 Kyllinger blev udruget 22. september.
Det er selvfølgelig altid hyggeligt med kyllinger. Når kyllingerne kommer sent, så bliver kyllingerne dog også des dyrere. Føden, som høns og kyllinger kan finde i haven slipper op.
I år har det dog ikke været så slemt. Nu er det dog ved at være slut med føde i haven. Og vores kyllinger og høns er begyndt at spise temmelig meget korn, fuldfoder og majs. Ender med at blive nogle alt for dyre kyllinger. Derfor måtte hovedet ryge efter 4 måneder – fremfor at vente til 6 måneder, som vi normalt gør.
Søndag morgen blev kyllingerne indfanget og fik hovedet hukket af. Derefter stod den på plukning af kyllinger og sidenhen slagtning af kyllinger.
Læs om slagtning af kyllinger her
Nogle vil måske synes, at det er makabert at slagte kyllinger – og spise kyllinger, som man har kendt fra de var helt små. Sådan er det nu engang. Vi har høns for at få æg og vi har hanen for at få kyllinger.
Vi nyder at have høns og kyllinger i haven, men nyder virkelig også at spise æg og kylling. Tilføjes skal det, at egne kyllinger fra haven smager 100 gange bedre end kyllinger fra supermarkedet. Vores kyllinger har virkelig haft et fantastisk liv. Vokset langsomt og er vokset op på græs og insekter, såvel som har kunnet løbe rundt og hygge sig i haven.
DET MÅ VÆRE EN INDUSTRI I VÆKST, FOR SELV VIDENSKABEN KAN INTET NEGATIVT FINDE VED AT SPISE FJERKRÆ I STEDET FOR RØDT KØD. OG SÅ ER DE JO SÅ SØDE, DE SMÅ KRÆ. (det er kun hanen der er irriterende, men han smager jo også dejligt!)
Hej Birgit
Må sige at jeg ikke lige kender til videnskab om høns – men spiser dem med velbehag. Og ja, de er søde 😀
Vh. Rune