Det kræver lidt arbejde, men er en SKØN måde at forvandle haveaffald til næring til haven. Jeg er netop starte weekend med at vend vores kompost, for at speede komposteringen op…
Hjemmelavet kompost
Mange vil måske bare køre haveaffald på genbrugspladsen. Det er da egentlig også helt fint – så forvandler genbrugspladsen haveaffaldet til kompost, så intet spildt. Udover turen frem og tilbage til genbrugspladsen…
Vi har temmelig meget haveaffald, så det bliver til temmelig meget transport til genbrugspladsen. Derfor håndterer vi selv vores haveaffald – og forvandler det til lækker kompostjord til havens bede.
Vi bruger især vores kompostjord i køkkenhaven, hvor der nærmest ikke kan tilføres nok næring til produktion af grøntsager.
For 1,5 måned siden fik vi kørt kompostjord på bedene til kartofler – kartofler har behov for en masse næring og energi, for at trives.
Læs om god jord til kartofler her
Siden har vi klippet stauder ned. Og nu er det tid til at få vend vores kompost – altså det haveaffald, som vi har fået samlet sammen de sidste 6 mdr. Nederst i det nye kammer ligger nu alt det tørre afklip fra stauder. Ovenpå kommes den delvist omsatte kompost, som vi har samlet sammen de sidste 6 mdr.
Vend kompost
Egentlig behøves det ikke at vende komposten, men det øger iltningen og derved komposteringsprocessen – kort sagt, så går det hele hurtigere.
Vores kompostbeholder består af tre kamre. Vi kommer haveaffald i først kammer i 6 måneder, derefter vendes komposten til andet kammer – hvor vi i bunden først har tilføjet noget tørt, såsom afklip fra stauder.
Efter yderligere 6 måneder, så vender vi igen komposten. Til tredje kammer, hvorfra vi høster lækker kompostjord.
Ingen tvivl om at komposteringen kunne gøres hurtigere, hvis vi havde større fokus på korrekt opbygning af komposten – altså et lag grønt, et lag brunt, et lag grønt, et lag brunt osv.
Den slags besværliggør også bare hele processen. Ikke mindst at vi først skal have indsamlet alt haveaffald, førend vi kommer igang med komposteringen – og derved er hurtigt gået 6 måneder allerede.
Denne metode fungerer for os. Og når først man er kommet igang, så er der altid to kamre i komposten fyldt – således at vi hver 6 måned kan høste ny kompostjord til haven.
Og trods det kan lyde besværligt at vende ens kompost, så er det ikke så slemt Det går ganske hurtigt. Giver sved på panden, men arbejdet er hurtigt overstået… Det er i hvert fald LANGT hurtigere end gentagne ture til genbrugspladsen, hvormed man også går glip af lækker kompostjord til haven.