Tryk "Enter" for at gå til indhold

Dyrkning af blomster til buketter

Jeg elsker at have en buket blomster på bordet. Jeg er dog ikke meget for at klikke fra havens bede. Derfor har jeg lavet en skærehave i køkkenhaven, hvor pointen netop er at ALLE blomster skal klippes væk.

Skærehave – dyrk blomster til buket

Naturligvis sker det, at jeg klipper lidt blomster fra havensbede. Det er dog mest, når blomsterne alligevel er ved at være færdige – eller for at fremme ny blomstring, som f.eks. gælder for Georginer, ærteblomst og lignende.

Generelt er jeg ikke meget for at klippe blomster i haven. Ikke fordi jeg ikke elsker en buket blomster. Det gør jeg virkelig!

Et af de punkter, hvor jeg virkelig fråser – en “guilty pleasure” kan man måske sige – er at jeg altid har mindst en buket. Det er naturligvis ikke videre miljøvenligt at købe blomster i januar, som er fremavlet i drivhus med kunstig lys og varme. Hvis ikke ligefrem transporteret fra den anden side af verden – herlig har jeg dog reglen, at jeg helst køber dansk, for at mindske transport.

Faktisk er det kun i december, hvor jeg ikke har mindst en buket i huset. I december får juledekorationer, julepynt og kalenderlys lov til at pynte. Resten af året, så skal der være en buket på spisebordet.

Når jeg virkelig slår mig løs – i højsæson for buketter fra haven – så vil jeg ogå gerne pynte med friske blomster på sofabordet, en skænk og flere andre steder i huset. Jeg virkelig elsker buketter, hvor Rune nok mere er til grønne planter.

Vi er heldigvis begge enige om at grønneplanter hører til i vindueskarmen – på gulvet eller på en kommode. Ikke på spisebordet og sådanne steder, her skal stå en buket.

Nå! Det var en lang intro. Pointen er, at jeg er glad for at pynte med buketter. Det tænker jeg mange er, ligesom jeg. Derfor dette blogindlæg.

Jeg har netop sat fokus på dyrkning af egne blomster til buketter. Jeg har i køkkenhaven lavet en skærehave, hvor jeg med god samvittighed kan klippe alle blomsterne væk – i min skærehave er blomsterne nemlig ikke plantet, for at skulle pynte i havensbede. I skærehaven er blomsterne plantet og dyrket med det ene formål, at blive klippet ned og forvandlet til skønne buketter til indenfor.

Plantning af buksbom hæk – for “stor” afstand…

krydderurtehave krydderurter urtehave

Jeg har godt nok MANGE gange fået spørgsmålet, er de buksbom ikke plantet med lidt stor afstand. Og nej, det er det netop ikke. Det er fuldt bevidst.

NATURLIGVIS er det fuldt bevidst. Ikke ret meget, som er overladt til tilfældighederne her i haven. Faktisk er næsten alt i haven nøje planlagt, gennemtænkt over længere tid og planlagt ned til mindste detalje – førend vi går igang med at etablere. Ganske enkelt, for ikke at skulle gøre tingene om…

Selv nu, når vi tager fat på 4 forår i haven, så følger vi fortsat den planlagte haveplan – som Rune og jeg, lavede da vi overtog Nymølle og begyndte på at etablere haven.

Afstanden imellem de små buksbom hække, som er plantet omkring krydderurtehaven, skal netop bruges til blomster. Helt præcis plantekasser med blomster, som skal bruges til buketter.

skærehave skærehaven dyrkning af blomster til buketter

Ved at lave denne afstand imellem de små buksbomhække, så kan jeg placere en plantekasse imellem.

Plantekasse er måske forkert sagt. Det er blot en altankasse, købt til 30 kroner. Virker dog forkert at skrive altankasse, når den ikke hænges på en altan 🙂

Tulipaner på versailles

Inspirationen er hentet fra noget så fint, som Versailles. Yeps, slottet i Frankrig – lige udenfor Paris.

Går man en tur i haven, så vil man opdage at der er mange dobbeltplantede hække med afstand imellem. I foråret fyldes mellemrum med krukker med forårsløg. Højsommeren står mellemrum tomme idag, men førhen har der været fyldt med krukker med sommerblomster – måske georginer, liljer og sådan.

Det vil dog være alt for dyrt at opretholde den blomsterpragt idag, så kun forårsløgene fastholdes. Og det er et fantastisk syn. Virkelig et besøg værd! Hvilket have er på enhver årstid… helt fantastisk!

Her i haven er gengivelsen godt nok skaleret temmelig meget ned. Kan ikke prale af flere millioner tulipanløg i mine altankasser. Her bruges opsætningen heller ikke, som paradehave for fine damer, kongelige eller elskerinder – blot som skærehave for at kunne dyrke blomster til buketter.

Jeg bruger desuden disse altankasser til at fremavle flere tulipanløg, til brug i havens bede og krukker. Og for at sikre større løg, hurtigere, så er det netop vigtigt at fjerne blomsten. Derved bruges alt energi på at forstørre løget, fremfor at blomstret og sætte frø. Så skærehaven har flere egenskaber – flere løg og dyrkning af blomster til buketter.

Nå ja! Og i denne mindre skala, så udskiftes forårsløgene senere på sæsonen med sommerblomster – igen for at dyrke blomster til buketter.

Skærehave med forårsløg og forårsblomster

Når der er tale om skærehave, så handler det oftest om sommerblomster. Det er på sin vist også fint, men jeg synes det er ærgerligt at forårsløg glemmes. Hvem nyder ikke en buket med tulipaner? Eller måske en buket med påskeliljer?

Det gør jeg, så jeg lægger massevis af forårsløg i altankasser, som får lov at sætte knop med det formål at skulle forvandles til en buket. Og forstørrelse af løgene, til senere års blomstring.

Læs om tulipanavl her

skærehave skærehaven dyrkning af blomster til buketter

Lægger også en del forårsløg i små plastpotter. Her bruges blomsterne ikke til buketter, men jeg tager ganske enkelt hele potten om kommer i en urtepotteskjuler – hvor blomsterne får lov at til pynte.

Ved at tage disse potter indenfor, så holder blomsterne længere. Tager desuden potter ind, når væksten er godt igang – og førend der er blomst – for at kunne nyde hele udviklingen fra blad, til knop til blomst. Det er så smukt!

Vil lige tilføje. Altankasserne med forårsløg, som placeres imellem de små buksbomhække står for forsyningen af forårsblomster til buketter. Skærehaven til sommerblomster udvides dog en del. Har fire bede på 1,5 x 1,5 meter som plantes til med gladiolus, fresia og mange andre skønne sommerblomster.

Sommerblomster fylder bare noget mere end forårsblomster – både i volumen over jorden, men også i jorden. Altankasserne er derfor ikke nok for os, til at kunne forsyne os med blomster til buketter. Men for forsløgene er det rigeligt. Der kan nemt være 60-80 læg i sådan en altankasse på 1 meter. Det bliver til MANGE bundter med 10-15 tulipaner.

Når sæsonen for forårsblomster er færdige, så sås altankasserne til med etårige sommerblomster – hvor de fire bede på 1,5×1,5 meter fungerer til de mere pladskrævende blomster. Gladiolus kræver bare en del plads, samme gælder det for fresia, georginer og sådanne skønne sommerblomster.

Og hvor jeg altså bare elsker at have et område i haven, dedikeret til at måtte klippe ALLE blomster. I skærehaven er der ingen fokus på at det skal se flot ud. Tværtimod, så handler det ene og alene om at når der er knop, så klippes til buket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *