Tryk "Enter" for at gå til indhold

Dyrkning af porrer…

Det er ganske nemt at dyrke porrer – og der er mange penge at spare ved dyrkning af porrer. Porrer er nemlig ganske dyre i supermarkedet. Nu er det tid til udplantning af porrer i køkkenhaven…

Dyrkning af porrer

Okay! Nu skal alting ikke handle om penge. Og vi har bestemt ikke vores køkkenhave for at spare penge – dertil er det trods alt for tidskrævende at dyrke sine egne afgrøder. Den helt store årsag – og motivation – for at have en køkkenhaven, er først og fremmest at grøntsagerne bare smager bedre.

Når det er sagt, så må jeg indrømme, at jeg virkelig også nyder at der er penge at spar. Og netop ved dyrkning af porrer, så er der temmelig mange penge at spare. Et bundt med 3-4 porrer koster hurtigt 30 kr i supermarkedet. Det er jo helt tosset, når man sammenligner med prisen det koster at dyrke porrer.

Jeg har købt et brev med porrefrø. Har betalt 18 kr for frøposen og deri har jeg rigeligt med frø til 3 dyrkninger – altså 3 år. Med andre ord, så er vi LANGT mere end selvforsynende med porrer for 6 kr om året.

Dyrkning af porrer er desuden ganske nemt. Slut marts er sået porrer i små plastbakker i vindueskarmen. De såede porrer er nu spiret godt frem og blevet til nogle rigtig fine planter. Og nu er det tid til udplantning af forspirede porrer i køkkenhaven.

Udplantning af porrer i køkkenhaven

udplantning af porrer plantning dyrkning

Det kan nærmest ikke være nemmere at dyrke porrer. Ikke noget med prikling. Jeg sår blot porrer i en plastbøtte og ved udplantning af porrer, så vælger jeg blot klumpen med porrer ud. Også kan jeg tage én porre efter én og stikke i jorden.

For at sikre pæne lige rækker – som letter lugning i køkkenhaven – så udspænder jeg først en snor, som jeg planter de forspirede porrer langs. Virkelig nemt!

udplantning af porrer plantning dyrkning

Jeg sætter de forspirede porrer med 5-6 cm imellem. Ikke nødvendigt med større planteafstand imellem porrer. Jeg ønsker netop at mine porrer står tæt, for at lukke af for ukrudt.

På fotoet ovenfor ses desuden de løg, som jeg satte for næsten 2 måneder siden – jeg satte sætteløg i starten af april. De er spiret godt frem, nu kommer også en række porrer imellem. Dermed bliver dette højbed hovedsagelig fra løgfamilien, hvilket derfor skaber lidt meget monokultur. Derfor sår jeg også med tagetes sporadisk rundt imellem løg og porrer. Jeg sår tagetes efter udplantning af porrer – og gør ganske enkelt det, at jeg strør tagetesfrø udover hele bedet – meget fint.

tagetesfrø tagetes dyrkning såning

Tagetes bidrager både til at forvirre utøj, men er også næringssamlende til bedet – og sikrer dermed bedre vækstvilkår for løg og porrer.

Læs om sætning af løg her

Udplantning af salat

Samtidigt med udplantning af kål, så har jeg også fået plantet min forspirede pluksalat ud i køkkenhaven. Min frost tolererante salat – little gem – er sået direkte i køkkenhaven for længst. Skete samtidigt med sætteløg. Og den første forspirede salat – igen little gem – er udplantet allerede i marts, da jeg lagde de forspirede kartofler.

Og den frost tolerante salat er spiret godt frem. Vi er faktisk allerede begyndt at spise salat fra haven. I starten af april såede jeg desuden en del pluksalat – nogle vil måske kalde de sommersalat. Nu er det vokset godt frem og det er tid til at få plantet den forspirede salat ud i køkkenhaven.

I løbet af en måned har vi formentligt allerede fået spist den frost tolerante salat – så det er også på tide med udplantning af salat, som vi skal spise hele sommeren. Her dyrkes vi egentlig mest bare pluksalat, da det tillader vi kan blive ved med at pluk igen og igen hele sommeren.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *