Tryk "Enter" for at gå til indhold

Problemer med at hyacinter ikke har en tæt blomst?

Hyacinter kommer nemt igen, ligesom påskeliljer. Mange har dog problemer med at hyacinter ikke har en tæt hyacint blomst andet år. Løsningen er ganske nem…

Kommer hyacinter igen i haven?

Jeg lægger årligt mange hyacinter i krukker. Duften fra hyacinter er så fantastisk. Jeg har også massevis af hyacinter i haven. Det er så skøn en blomst.

Køber årligt massevis af hyacinter, som kommer i potter indendøre til jul og igennem vinteren.. For dernæst at flytte ud i havens bede. Nå ja! Også lægger jeg årligt enormt mange hyacintløg i krukker, som placeres rundt i haven til stor glæde, hele foråret.

Hjulpet godt på vej af Rune, som virkelig elsker hyacinter. Eller rettere sagt duften er hans absolutte yndlings duft.

Og ja, naturligvis kommer hyacinter igen. Præcis ligesom påskeliljer, vintergækker og andre nemme forårsløg, så kommer hyacinter igen år efter år.

Anderledes er det for tulipaner. For tulipaner handler det om at vælge de rigtige sorter, hvis man vil være sikker på at ens tulipaner kommer igen – og trods man taler sikre tulipaner, så er intet sikkert med tulipaner.

Guide til at hjælpe tulipaner til at komme igen

Heldigvis er det ganske nemt at få en hyacint til at blomstre igen. Det sker helt automatisk år efter år. Vel at mærke, hvis man sikre hyacintløget ikke står for vådt henover sommeren og efteråret. Ingen løg kan tåle at stå i vand over en længere periode, men løses det problem så kommer hyacintløg i haven igen og igen, år efter år.

Hyacinter i krukker

Nu har jeg nævnt at jeg lægge massevis af hyacinter i krukker, hvorfor jeg lige vil tilføje i forhold til spørgsmålet om: “hyacinter kommer igen?” og hvorvidt “hyacinter er flerårige?“, at hyacinter i krukker ikke gror godt.

Ligesom påskeliljer og vintergækker, stopper med at blomstret når løgene står for tæt. Gælder det samme for hyacinter. Når løgene står for tæt, så stopper hyacinter med at blomstret. Og når jeg i en krukke med en diameter på 45 cm lægger 25 hyacintløg, så VED jeg at de løg ikke kommer igen. I hvert fald ikke i den krukke. Løgene står ganske enkelt for tæt, hvilket dog er pointen med hyacinter i krukker. Her ønsker jeg jo netop at samle hyacinter tæt, for at lave en flot krukke med hyacinter.

Når løgene er afblomstret, så deles hyacintløg nemlig – og skaber endnu flere løg. Altså massevis af sideløg. 25 løg i en krukke med hyacinter bliver altså pludselig til temmelig mange flere løg – også bliver det ALT for tæt i krukke til næste år.

Løsningen er dog ganske nem. Efter løgene er visnet ned og efter afblomstring, så graver jeg løgene op. Lader dem tørre i en månedstid, førend jeg planter løgene ud i haven. Derved sikrer jeg at løgene kommer igen, næste år. Medmindre jeg bare lader løgene tørre helt, førned jeg til oktober igen lægger løgene i krukker. Naturligvis kun 25, trods der måske er sket en formering af løgene til 30-50-løg.

Få tætte blomster på hyacinter – også andet år, tredje år og igen og igen…

Et kendt problem med hyacinter, når hyacinter kommer igen, er at blomstren ikke længere er tæt.

kommer hyacinter igen tæt blomst

Mange oplever at hyacinter blomster pludselig ikke er en tæt hyacint blomst – altså ikke den flotte tætte stilk med massevis af små tætsiddende blomster, som er så skønt for hyacinter.

Det oplever jeg også her i haven, af og til – som vist på ovenstående foto af en hvid hyacint fra haven. Forklaringen er ganske enkelt, at jeg har glemt at klippe blomsten ned efter afblomstring.

Vil man have en tæt hyacint blomst, så er det ENORMT vigtigt at klippe blomsten væk. Straks, når blomsten begynder at visne – faktisk allerhelst, når blomsten begynder at se kedelig ud.

De to fotos side om side viser en krukke med pink hyacinter. Jeg har allerede været igang med saksen – gør jeg løbende, når blomsterne bliver kedelig. Nu klippes de sidste blomster væk, hvorefter jeg har en krukke med en masse grønt.

Jeg klipper KUN blomsten væk. Ikke nogen af bladene. Bladene skal have lov til at visne ned. Derved føres nemlig energi ned til løget – fremfor at løgene bruger energi på at forvandle den visne blomst til frø, som alligevel ikke vil modnes i vores kolde klima.

Jeg er generelt temmelig omhyggelig med at få klippet både tulipaner, påskeliljer og hyacinter ned, efter blomstring. Der sker dog, at jeg overser en blomst. Også er resultatet en sørgelig hyacint – hvis man spørg mig – hvor klokkerne ikke sidder tær, som på den hvide hyacinter fra tidligere. Det er bare ikke rigtigt!

kommer hyacinter igen tæt blomst andet år

Når jeg blot klikker blomsten væk, så kommer hyacinter igen – og med en smuk tæt blomst. Ovenstående foto viser hvide og pink hyacinter, som nu er ved at være 3 år gamle. De har vokset langs hækken. Jeg har klippet blomsten væk, hver år, efter afblomstring.

Løgene er købt til at stå i hyacintglas indenfor, hvorefter det er plantet ud i haven.

Og selv nu 4 blomstring – første blomstring var i vindueskarmen – så har jeg endnu en flot tæt hyacint. Ganske enkelt fordi løgene har god plads i jorden og fordi jeg husker at klippe blomsten væk, efter afblomstring.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *