Tryk "Enter" for at gå til indhold

Skulle tro, at vi var ved at lave potpourri…

De færreste tulipaner har duft, så det ville næppe give mening at lave potpourri af tulipaner. Nej! Vi er ved at klip tulipaner ned. Det er VIGTIGT for næste års blomstring.

Flerårige tulipaner til haven

Jeg skrev forrige uge et blogindlæg om flerårige tulipaner – også kaldet sikre tulipaner til haven.

Læs om sikre tulipaner her

Med fare for at der går spam i det, så lad mig igen-igen fremhæve vigtigheden i at klip tulipaner ned. Det er altså noget af det vigtigste, som man kan gøre for at sikre sine tulipaner kommer igen.

De frøkapsler, som tulipaner sætter er ellers ganske dekorative. Det er dog spildt energi for løget.

Tulipaner bruger MASSEVIS af energi på at sætte frø. Frøene vil aldrig modnes. Og frøformering af tulipaner er ikke en vej at gå, når man har med de forædlede tulipaner at gøre. Så det er virkelig spildt energi. Energi, som tages fra løget – og dermed næste års blomstring.

Det er altså vigtigt at klip tulipaner ned efter blomstring. Det bidrager til at sikre næste års blomstring –ganske enkelt fordi ALT energi føres ned i løget, såvel til sideløg.

Sideløg er måden at formere tulipanløg på i Danmark. Ét enkelt tulipanløg sætter hvert år 2-5 sideløg – og hvert sideløg bliver en ny tulipan. Derved sikres ny tilføjelse af tulipaner til havens tulipanbede. Ganske gratis. Vel at mærke, hvis man sørge for at klip tulipaner ned.

Har man mange tulipaner i haven, så kan det være noget af et arbejde at få klippet alle tulipaner ned. Så er det dog heller ikke værre – og det har altså stor betydning for næste års blomstring.

Tricket gælder desuden for alle forårsløg – og andre blomsterløg. Så klip endelig også hyacinter, påskeliljer og lignende løgplanter ned efter blomstring.

Guide til at klip tulipaner ned

Nu skriver jeg godt nok at man skal klippe ned. Det er så alligevel ikke pointen. Lad ENDELIG værre med at klip blade og stilk væk. Det er kun blomsterhovedet, som skal klippes ned.

I industrien klippes blomsterhovederen af alle tulipaner, straks de blomstre. Dette for at sikre større løg, endnu hurtigere. SÅ drastisk behøver man dog ikke gå til værks. Det vil også være synd! Blomstringen skal jo nydes.

Straks en tulipan begynder at se kedelig ud og miste kronbladene, så fat dog saksen og klip blomsten væk.

klip tulipaner ned flerårige tulipanløg sikre

Det er blandt andet det jeg skal til med opsætningen af de gule krukker. Kigger man nærmere på billedet, så vil man se at jeg faktisk allerede har været ude med saksen – nogle krukker står blot med bladgrønt.

Andre krukker står med påskeliljer, som er afblomstret. Her klipper jeg blomsterne væk. Også får tulipanerne lov til – for nu – at pynte, som de eneste. Om 1-2 uger, så klippes også alle tulipan blomster væk. Altså når de er afblomstret.

Se forresten lige nogle skønne gule tulipanløg. Mange er ikke begejstret for gule tulipaner. Det forstår jeg ikke. De er fantastisk smukke. Specielt, når de står samlet i flot, som her i krukkerne med guletulipaner. Krukkerne står ved vores hoveddør og lyser op, selv på en regnvejrsdag. Elsker det.

De gule tulipaner er sorterne: Yokohomo, Jan Van Ness, Golde Oxford og Yellow Pomponette. De springer ud på forskelligt tidspunkt. Afblomstrer også på forskellig tid – først afblomstres Yokohomo, som så klippes væk.

Netop ved at vælge sorter, som blomster forskelligt, så sikrer jeg en LANG blomstring.

Klip tulipaner ned – uden at det kan ses…

Når jeg anbefaler at klippe tulipaner ned – altså klippe blomsterhoveder væk – så bliver mange sådan “bliver det ikke grimt”. Det oplever jeg ikke. Jeg har dog også netop fokus på at vælge tulipanløg, som blomstrer på forskelligt tidspunkt. Det gælder alle havens krukker, men naturligvis – og måske netop vigtigst – for havens bede.

Se bare de to fotos ovenfor. Fotoet til højre er taget for 14 dage siden, lige ved afblomstringen af første hold tulipaner. Dengang var farveskalaen hovedsageligt pink. Alle blomsterhovederne er nu klippet ned – og på fotoet til venstre ses at nu er farveskalaen pludselig mere lilla.

Her i bedet har jeg 5 forskellige tulipaner, som hver blomstrer på forskelligt tidspunkt. Det både sikrer en LANG blomstring. Det sikrer også at det aldrig kommer til at se voldsomt ud, når jeg med min saks træder ind i bedet og klipper tulipaner ned – altså klipper blomsterhovederne af, som er afblomstret.

Endnu en fordel ved at vælge tulipaner, som blomstrer på forskelligt tidspunkt er at de nye blomster skjuler for de blomster, som er ved at visne ned. På ingen af ovenstående fotos ses det f.eks. at der tidligere har været dækket af nogle tusinde krokus, som er ved at visne ned – altså har grimme gule blade. Det er skjult af de nye tulipaner. Og når de sidste tulipaner visner ned, så har de tidlige stauder overtaget – og alt vil være skjult af pæoner og løjtnantshjerte.

lilla tulipan tulipanløg tulipaner bed

Samme gælder for havens nyeste bed. Coronabedet, som vi kalder det – nemlig anlagt under første lockdown i 2020. Nu er det første år, hvor tulipanerne blomstrer. Næste år vil det stå ligeså tæt, som den pink have – fra tidligere foto. Allerede nu virker de “få” tulipaner dog, som fint skjul for de påskeliljer, som er ved at visne ned – såvel de mange krokus, som også er ved at visne ned.

Coronabedet starter nemlig blomstring i marts med 7 forskellige farver af lilla krokus. Dernæst følger gule og hvide påskeliljer, førend farveskalaen ændres til mørk lille – med lidt kontrast fra de hvide tulipaner med en lilla stribe.

Lang sæson med tulipaner

Stensætningen langs hækken – bagerst i haven – er også tænkt over en langs blomstring. Nu står her hvide tulipaner – Spring Emperor – som jeg allerede har været ude og klippe en del af væk. Før de hvide tulipaner har her været dækket af vintergækker.

Kigger man godt efter, så vil man se at der småt titter pink og sort frem.

Efter de hvide tulipaner, så overtager nemlig Queensland og Queen of Night. Den ene er en lav tulipan og den anden en meget høj tulipan. Det er så smukt, nå de blomstrer sammen.

I år er tulipansæsonen ekstra lang. Normatl ville de hvide tulipaner være afblomstret og her ville stå massevis af sorte og pink tulipaner. Det lader dog vente på sig i år, men om 1 uges tid tænker jeg at her ikke længere vil være hvidt – men kun sort og pink. Smuk kontrast med bøgen i baggrunden, som til den tid vil være sprunget ud.

Nå ja! Og blomstringen med blomsterløg stopper ikke her. Efter de pink og sorte tulipaner, så overtager massevis af alium, førend her udplantes sommerblomster – mamelukærme – som vil blomstre indtil frosten.

Okay! Det blev vist lidt meget spam med skønne tulipaner. Budskabet er, at klip tulipaner ned – det er vigtigt – for at sikre ligeså flot blomstring næste år. Og lad mig da tilføje ENDNU en fordel ved de mange tulipanløg – udover det skønne blomsterflor – det dækker jorden fuldstændigt, fra tidligt forår. Dermed behøver vi ikke bruge tid på at luge ukrudt. Det når ganske enkelt ikke at spire frem.

Så er det straks lidt sjovere at klip tulipaner ned, trods det tager tid – vi slipper dog for ukrudt og vi får dette fantastiske blomsterflor. Win-win 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *