Tryk "Enter" for at gå til indhold

Efterårsdyrkning af broccoli

I køkkenhaven i september er det tid til udplantning af broccoli. Derved kan vi sikre lækre friske broccoli klar til høst i foråret – perfekt tidspunkt til dyrkning af broccoli.

Udplantning af broccoli i køkkenhaven i september

Jeg ved det! De fleste er ved at gøre køkkenhaven vinterklar. Langt de fleste tænker næppe på såning eller udplantning i køkkenhaven her i september. Slet ikke slutningen af september. Frost og vintervejr lurer jo lige om hjørnet.

Det er da også ved at tynde ud i vores køkkenhave. Flere af vores højbede i køkkenhaven er tømt for afgrøder og dækket med grøngødning eller dækket til med græsafklip, for at beskyttet jorden igennem vinteren.

Grøngødning tilfører næring. Ganske meget næring til jorden. Ikke alle afgrøder, som foretrækker dette. Derfor bruger vi også græsafklip. Her tilføres lidt næring, men hovedsageligt dækkes jorden af. Derved slipper vi for at bruge massevis af tid på lugning af ukrudt i køkkenhaven, når vi til foråret skal igang med at så og plante på ny i køkkenhaven.

Læs om vinterklargøring af køkkenhaven her

Vi er dog slet ikke færdige med at dyrke køkkenhaven her i september. Idag – sidste dag i september – har jeg f.eks. været i køkkenhaven og sørge for udplantning af broccoli.

I morgen skal alt vintersalat udplantes. Det vil sige udplantning af de frost tolerante salatsorter – herunder især ruccola og spinat. Vi dyrker dog også helt almindelig salat på friland henover vinteren – Dubacek er helt vildt lækker. Klart en favorit her på matriklen. Den er både smagsfuld, blød lækre salatblade og sprød. Desuden dyrker vi Little Gem, som giver nogle små fine salthoveder.

Nå! Det skulle handle om broccoli i dette blogindlæg.

Præcis ligesom grønkål og palmekål, så trives broccoli med kulde. Det er muligt at dyrke brocoli om sommeren. Broccoli har dog – ligesom salat – en tendens til ganske hurtigt at gå i stok, hvis broccoli får for meget varme.

Netop derfor har vi droppet at dyrke brocooli om sommeren. Der er desuden såååh meget andet lækkert, som nemt kan dyrkes om sommeren i køkkenhaven. Hvorfor så kæmpe med dyrkning af broccoli, når det kan gøres nemt henover vinteren? Og vi kan høste lækre friske broccoli i foråret.

Dertil kommer, at der nærmest ingen skadedyr er for broccoli henover vinteren. Vi kan derfor have vore broccoli for os selv – uden brug af insektnet eller anden beskyttelse mod utøj og skadedyr, som nemt ødelægger ens brocolihøst henover sommeren.

Forspiring af broccoli – og gentagne omplantning af broccoli

Såning af broccoli skete tilbage i august måned. Helt præcis bør såning af broccoli til udplantning i efteråret sås i løbet af 1 uge af august.

Jeg såede broccoli 3 august. Allerede 7 august var de såede broccoli spiret.

Læs om såning af broccoli her

forspiring dyrkning broccoli efterår sensommer såning

Såning af broccoli gør jeg i én bakke. Dette trods fremspiring sker ganske hurtigt. Den meget varme i august gør nemlig at broccoli hurtigt spirer frem. Samtidigt har tendens til at blive lidt ranglet i starten. Dette pga varmen.

Ved at så i en bakke, så prikler jeg efter en lille uges tid de fremspirede planter op i individuelle potter.

Såning af broccoli bør desuden ske i et køligere lokale. Jeg fremspirer broccoli i værkstedet. Dette er det sted på matriklen, hvor vi har laveste temperaturer i løbet af dagen i august måned.

Vil ikke sige at såning af broccoli er svært. Frøene spirer fint, hvis man blot er opmærksom på temperaturen. Altså sørger for at finde et lidt køligere sted til fremspiring. Broccoli frø vil ikke spire ved 24-25 grader. Det er trods alt en plante, som gerne foretrækker kulde – helst frost.

I første omgang prikler jeg broccoli i 7×7 cm potter. Det er måske lige stort nok, for de helt små – kun lige fremspiret – broccoli. Det plejer dog at fungere fint. Sørg for at plant dybt, ligesom man gør med tomater. Det klarer broccoli rigtig fint – faktisk trives broccoli med at blive plantet dybt, da nye rødder skyder fra stænglen.

Mindre potter kan bruges – 5×5 cm ville være ok. Broccoli må dog ENDELIG aldrig blive klemt i potten. Derved stopper væksten.

Endnu en årsag til at jeg foretrækker 7×7 cm potter til plantning af broccoli er at de bliver temmelig ranglede i løbet af august. Forklaringen er igen varmen. Det er dog intet problem, når man sørger for løbende omplantning og samtidigt sørger for løbende at plante dybdt. Ved at plante i 7×7 cm potter, så kan jeg – føler jeg – bedre styrer planterne.

forspiring dyrkning broccoli efterår sensommer såning

Slut august er det dog nødvendigt med endnu en omplantning af broccoli.

forspiring dyrkning prikling omplantning broccoli efterår sensommer såning

Denne gang plantes om til 10×10 cm potter. Dog nogle temmelig dybe potter, som jeg har. Bemærk at de ranglede broccoli virkelig er plantet dybt. Kun lige toppen stikker op. Nogle at de plantede broccoli er stænglen nærmest langt i cirkler, i potten, for at sikre at mest mulig af stænglen er begravet.

Udplantning af broccoli på friland

Nu skriver kalender 30 september. Sidste dag i september. Det er tid til at få plantet broccoli i køkkenhaven.

plantning udplantning broccoli dyrkning efterår september køkkenhave køkkenhaven

Se lige nogle super fine broccoli planter. Helt vildt som planterne er vokset til den sidste måned. Nu er planterne 40 cm høje, har nogle kraftige stængler og store flotte blade.

Siden anden omplantning af broccoli i slut august har jeg haft broccoli stående i drivhuset. Egentlig ikke pga varmen, men for at beskytte planterne. Imens planterne er små, så er de en lækkerbisken for både snegle og fugle. Nu har planterne en størrelse, så de nok skal klare sig på friland.

Jeg kunne godt have plantet broccoli ud i køkkenhaven for 14 dages tid siden. Det havde ikke været noget problem. Nu skulle der dog lige været plads i køkkenhaven. Indtil for 24 timer siden, så stod der her i højbedet spidskål og kinakål. Disse er nu høstet og spist. Tilbage er kun en række grønkål, som ses i baggrunden.

I et tilsvarende højbed har vi massevis af kæmpe store hvidkål, rødkål og palmekål. Så aftensmaden skulle være sikret til de næste par uger. Og martin har netop igår været igang med opgravning af kartofler. Ikke den bedste kartoffelhøst i år. Dog okay! Vi har rigeligt til vinteren, men sammenlignet med sidste år – som var et fantastisk kartoffel år – så har vi 30-40% mindre udbytte i år.

Bemærk forresten lige at jeg har lagt tagetes omkring grønkål. Det kan jeg kraftigt anbefale. Faktisk vil jeg anbefale at så tagetes imellem kålplanter. Tagetes fungerer både som gødning til jorden, imens de vokser – og nu igen, når de er hevet op. Samtidigt med at tagetes bidrager til at skræmme skadedyr væk, pga den kraftige duft fra tagetes. Specielt godt i kampen mod kålmellus – de voldsomte generende små hvide fluer i kål.

plantning udplantning broccoli dyrkning efterår september køkkenhave køkkenhaven

Nu er udplantning af broccoli sket. Igen planten ganske dybt. En solid bambuspind er sat ved hver af de 9 broccoli planter. Her skal de nok komme til at vokse godt.

Sidste step er at få lagt tagetes på jorden, ligesom jeg har gjort omkring grønkål. De mange tagetes har været dyrket imellem kålplanterne. Som vi har høstet spiskål og kinakål, så har vi hevet tagetes op. Nu bruges de mange tagets planter som jorddække og gødning.

Har man ikke tagetes, så vil jeg anbefale at lægge et lag af græsafklip omkring ens kålplanter. Ikke så meget for at beskytte mod udtørring, trods vi netop nu har ganske varmt og tørt vejr. Mere for at undgå at ukrudt spirer frem i løbet af vinteren, såvel for at undgå at næringsstoffer i jorden udvaskes i løbet af vinteren.

Husk desuden at sørg for løbende opbinding af broccoli. Kan godt være at broccoli ikke er udsat for utøj og skadedyr henover vinteren, men blæst er en faktor, som ikke må overses.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *