Tryk "Enter" for at gå til indhold

Dyrkning i oktober i køkkenhaven

Kartoflerne er høstet. Nu er det tid til udplantning af salat. Det er nemlig nu i oktober at vi skal igang med udplantning af salat til dyrkning af salat om vinteren.

Køkkenhaven i oktober

Naturligvis ligger vores køkkenhave ikke bare helt stille henover vinteren. Det ville næsten være spild af køkkenhave. Med de lavere temperaturer, så falder produktionen naturligvis. Og en stor del af vores højbede dækkes med græsklip eller er sået til med grøngødning, for at sikre næste års produktion.

Lad endelig værre med at lad jorden ligge nøgen hen. En ting er at ukrudt hurtigt tager over, så man i foråret står med massevis af lugearbejde. Noget andet, langt vigtigere‚ er at alle gode næringsstoffer i jorden udvaskes.

Grønkål og andre kålplanter står flot i køkkenhaven netop nu. Hvidkål og rødkål høstes før frosten, men grønkål får lov at stå hele vinteren. Nu er planen dog at vi skal spise andet en grønkål – altså når vi taler friske grøntsager.

Gulerødder dækkes til med halm, så de nemt kan hives op i løbet af vinteren. Samme med rødbeder. Og her i oktober er vi godt igang med høst af knoldfennikel, såvel knoldselleri. En hel vinter uden salat dur dog ikke. Og modsat, hvad de flest tror, så er det muligt med dyrkning af salat om vinteren – også på friland.

Dyrkning af salat om vinteren på friland

I første omgang handler det om at vælge frosttolerante sorter. Dertil kan jeg anbefale Little Gem, såvel Dubacek. Dertil kan jeg – godt nok ikke salat, men alligevel – anbefale ruccola og spinat.

Spinat kan høstes hele vinteren. Klarer fint hård frost, men ruccola splatter ud, når vi får rigtig hård frost i januar og februar. Indtil da, så spiser vi store mængder af ruccola.

Forspiring til dyrkning af salat om vinteren startede vi op med tilbage i slutning af august. Priklinge skete start september til hver deres såkammer. Vi bruger Quick Pot, som seriøst bare er smart. Ikke mindst er det genialt fordi der følger undervandingsbakke med. Plus en smart push-plade, til at trykke de enkelte planter ud. Fungerer super smart og virkelig nemt.

Det gør det bare ekstra nemt at plante de mange salat i køkkenhaven.

forspiring dyrkning salat om vinteren såning udplantning

Herlig start på oktober, at fylde et helt højbed med salat. Både fordi jeg ved at vi kommer til at kunne høste massevis af frisk salat hele vinteren. Jeg må dog sige at jeg nu også er ganske glad for at sikre en udnyttelse af køkkenhaven, også om vinteren.

Nå ja! Og måske det er ekstra sjovt med dyrkning af salat – altså om vinteren på friland – når jeg ved at mange slet ikke tænker i de tanker. At man kan høste frisk salat direkte fra haven. Vi overrasker i hvert fald, hvert år, ganske mange gæster – når vi oplyser at salaten er plukket 2-3 timer før middagen, lige ude bagved.

Mange tror at dyrkning af salat kun er muligt i drivhus. Altså når vi taler dyrkning om vinteren. Endnu flere tror at vi har et opvarmet drivhus. Det har vi dog ikke. Vi dyrker frisk salat i køkkenhaven, hele vinteren.

Vi høster løbende, for at sikre køleskabet er fyldt. Og sørger for at høste før længere periode med frost. Når frosten kommer stopper væksten og salaten på friland bliver lidt slatten. Straks vi får et par dage med lunere temperaturer, så retter det sig op igen. Og væksten fortsætter.

Læs om dyrkning af salat på friland om vinteren

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *