Tryk "Enter" for at gå til indhold

Gem ranunkel knolde – og læg senere

Når ranunkler har blomstret, så kan ranunkel knolde graves op og tørres. Tørring af ranunkler gør det muligt at gemme ranunkler til senere lægning – og dermed genbrug af ranunkler igen og igen.

Dyrkning af ranunkel

Okay! Næppe årstiden til at stakke om tørring af ranunkler – kalenderen skriver trods alt november. Ikke desto mindre, så havde jeg nogle overskydeden ranunkler efter lægning af ranunkler til forspiring.

For at sikre tidlig blomstring, såvel langstilkede ranunkler, begynder jeg lægning af ranunkler i efteråret – såkaldt efterårslægning af ranunkel – modsat, om foråret, som mange anbefaler.

Læs om efterårslægning af ranunkel her

Efter at have lagt 88 ranunkler til forspiring – har plads til 44 ranunkler i hver såbakke – så stod jeg tilbage med en lille håndfuld ranunkel knolde. Disse var helt våde, efter at have ligget i blød 3 timer.

dyrk ranunkel ranunkler dyrkning forspiring blødlægning lægning plantning forspir plant

Store fine knolde havde jeg. At gemme disse knolde kan man ikke, først er man nødt til tørring af ranunkler knolde. Og processen er præcis den samme med knoldene efter opgravning – læg først knoldene i vand i 1-2 timer for at vaske jord væk.

Dernæst er de tid til tørring af knoldene.

Tørring af ranunkler – og gemme ranunkel knolde

Det er virkelig nemt at tørre ranunkler. Blot læg de våde knolde i en skål – eller på en avis – i et lokale med god luftcirkulation.

Jeg bruger værkstedet. Her er forholdsvis frostfrist, men stadigvæk så utæt at der sker en helt naturlig cirkulation af luften.

Lad dog endelig værre med at begynd tørring af ranunkel knolde på et fyr, radiator eller henover brændeovn. Det er alt for varmt og fremfor tørrede ranunkler, så får man helt indtørrede ranunkler.

Tørretiden er 3-5 dage. Og bør ske langsomt, så lad værre at forsøg at speed processen op.

Når knoldene er tørret helt, så kan de lægges i papirspose og gemmes mørkt – et tørt sted. Jeg kommer papirsposer med ranunkler i en papkasse – foret med lidt ekstra avis – og stille i værkstedet. Det fungerer helt fint. I værkstedet er der tør og køligt.

Dette sker normalt i juni eller juli måned – efter opgravning af ranunkel knolde, efter afblomstring – og dermed gemmes knoldene blot indtil oktober, hvor det igen er tid til lægning af ranunkler. Vel at mærke, hvis man bruger efterårslægning af ranunkler. Foretrækker man at lægge ranunkler i foråret, så gem blot knoldene indtil foråret. Det er intet problem.

De knolde jeg nu har tørret og gemmer, skal gemmes indtil næste år – og efter de lagte knolde formentligt har formeret sig henover sæsonen, så har jeg (forhåbentligt) knolde nok til at kunne fylde 4-5 såbakker med ranunkler.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *