Tryk "Enter" for at gå til indhold

Forårets uundværlige blomst til buketter

Ranunkler blomstrer i april og indtil juni. Ved at dyrk ranunkel i får jeg en – uundværligt – levering af friske blomster til buketter (imellem tulipaner og sommerblomster).

Forårsløg til buketter

Vil man dyrke blomster til buketter – altså være selvforsynende med blomster til buketter størstedelen af året – så er forårsløg en nødvendighed.

Påskeliljer er de tidligste blomster til buketter. Her på matriklen i hvert fald.

Anemoner kunne være kunne levere blomstrer fra slut februar. Altså lige lidt tidligere end påskeliljer. Jeg er dog endnu ikke kommet igang med dyrkning af anemoner. Måske mest af alt fordi blomsten lige har skullet vokse på mig. Ærligtalt ikke været så vild med anemoner. De virker ligesom bare så voldsomme. Jeg har dog fået et par buketter med anemoner, de sidste år. Og lad os bare sige, at jeg leger med ideen om at komme igang med dyrkning af anemoner.

Efter påskeliljer overtager tulipaner. ELSKER tulipaner. Tulipaner er uden tvivl min favorit forårsblomst.

Og nej! Jeg har ikke glemt vintergækker, men i min verden er det altså for små blomster til buketter. Jeg får da samlet en buket eller to i løbet af sæsonen – men en buket i et snapseglas tæller ikke, som en buket i min verden. Just saying…

Blomster til buketter – som jeg tillader mig at kalde det – i februar er drevne grene med blomster. Ellers er januar og februar to måneder på året, hvor jeg støtter blomsterhandleren. For blomster på bordet skal der til.

NÅ! Det skal handle om at dyrk ranunkel til buketter.

Efter tulipaner, som ca. stopper blomstring i løbet af slutningen af april, så er ranunkler en GENIAL overtager. Ranunkel blomstrer fra midt april og indtil juni. Virkelig lang blomstring og ranunkel er SKØN i buketter. Den perfekte blomst til buketter, førend sommerblomster er leveringsdygtige med massevis af blomster til buketter – rettere sagt i første omgang at havens pæoner er i blomst.

Dyrk ranunkel

Førend vi begynder at tale om dyrkning af ranunkler, så lad mig lige præcisere at teknisk set er ranunkel ikke et forårsløg. Ranunkel er en forårsblomst. Kender ikke noget navn for ranunkel roden på dansk – på engelsk siger man “corms”. Vil dog sige at de fleste bare siger ranunkel løg (eller på engelsk bulbs).

Førend lægning af ranunkler i jorden, så er det en god ide at lægge ranunkler i blød. Det speeder processen med forspring betydeligt op.

Blødlægning af ranunkler skal dog ikke ske i flere dage – og endelig ikke natten over. 3 timer har jeg fundet er det ideelle. Hellere 2 end 4 timers iblødsætning af ranunklel løg.

Det gør dog en kæmpe forskel. Se bare de ovenståede fotos. Til venstre ses de tørrede ranunkle. Til venstre ses løg af ranunkler 3 timer senere – efter 3 timer i koldt vand. Pludselig svulmet helt op og klar til at dyrk ranunkel.

Dyrk langstilkede ranunkler med lægning af ranunkler i efteråret

Ranunkler kan naturligvis dyrkes for at nydes i potter eller plantes ud i haven og pynte i havens bede. Hovedsageligt dyrker jeg dog ranunkler for at bruge blomsterne til buketter – altså som del af skærehaven.

Trods jeg da nu altid får plantet et par potter til med et par ranunkler, som får lov at blomstre i haven – oftest ved hoveddøren.

Når det kommer til brug af ranunkler i buketter, så er ønsket langstilkede ranunkler. Den eneste måde virkelig at få langstilkede ranunkler til buketter er ved at dyrk ranunkel i efteråret. Hermed ment at starte forspiring af ranunkler her i oktober.

Ved godt at anbefalingen på de fleste såpakker er at dyrk ranunkel i foråret – lægning i marts – det giver dog nogle meget korte stængler. Trods blomsten bliver noget større.

Det er desuden ikke mere besværligt i efteråret. Efterårslægning af ranunkler kræver hverken varmemåtte, varmelampe eller vækstlys. Eneste det kræver er et beskyttet sted til dyrkning – et drivhus vil være ideelt. En mistbænk kan også fungere, men så ville jeg dække med lidt fiberdug også.

Det geniale ved at starte dyrkning af ranunkler her i efteråret er desuden at temperaturen er helt rigtigt. Når temperaturen er under 20 grader i drivhuset – og dagslyset daler – så er det tid at begynde at dyrk ranunkel. Slut oktober er ideelt tidspunkt til efterårslægning af ranunkler.

Jord til dyrkning af ranunkler

Ranunkler tåler ikke at tørre ud, så stopper væksten. Omvendt tåler ranunkler heller ikke at stå vådt. Og den største udfordring med ranunkler er overvanding, så er man – som mig – ihærdig med vandkanden, så skal man med ranunkler VIRKELIG være varsom.

Sørg desuden for godt dræn ved lægning af ranunkler. Jeg laver en blanding af lige dele mursand og jord. Mursand er 0-4 mm, som jeg blander med almindelig så- og priklejord.

jord ranunkler ranunkel vanding vand rådner

Dyrk ranunkel med lægning af ranunkler i efteråret

Jeg lægger ranunkler i hver deres såkammer. Ganske enkelt for at give løgene ro indtil jeg prikler om i januar. Fylder såbakkerne med jord halvt op. Lægger de iblødlagte ranunkler ovenpå og topper op med endnu mere jord.

dyrk ranunkel ranunkler dyrkning forspiring blødlægning lægning plantning forspir plant

Ganske nemt.

Mine såbakker har en praktisk underbakke til vanding. Det hjælper enormt meget med at mindske overvandning. For ranunkler må der ALDRIG stå vand i underbakken. Jeg vander i underbakken, lader jorden trække vandet i 2-3 timer. Og hælder overskydende væk. Også holder jeg ellers øje med at jorden ikke bliver tør.

Læs nærmere om mine såbakker her

Efter lægning af ranunkler så venter jeg 2-3 dage førend jeg vander. Løgene er jo allerede våde fra iblødsætning, så ingen grund til at vand fra start.

De første par dage lader jeg desuden bare såbakkerne stå på gulvet i værkstedet. Ingen grund til at bære i drivhuset nu og her. Giv lige løgene et par dage, ved lidt højere varme for at vågne op – ikke at der er varme i værkstedet, men da lidt varmere end i drivhuset.

Efter 2-3 dage så vander jeg mine ranunkler. Vander i underbakken, lader trække nogle timer og hælder vandet fra. Også stiller jeg såbakkerne i drivhuset. Her holder jeg bare løbende øje med at jorden ikke tørrer ud. Ellers er det bare at vente. Fremspiring af ranunkler sker 2-3 uger efter lægning. Væksten forstætter indtil det bliver rigtig koldt – altså til engang i december, oftere januar.

Til denne tid er planterne ved at være så store, at de skal prikles om til større potter. Når vi kommer til start marts, så planter jeg ud i skærehaven – dækker med fiberdug og afventer blomstring midt april.

Blomstringen fortsætter indtil temperaturen bliver 20 grader, som normalvis sker engang i løbet af juni – hvis ikke allerede maj.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *