Tryk "Enter" for at gå til indhold

Rengøring og tørring af hvidløg

Jeg høstede hvidløg i midten af juli, da hvidløgene var klar til høst. Siden har det handlet om tørring af hvidløg – og netop nu har jeg rengjort hvidløgene, førend de skal tørre videre.

Dyrkning af hvidløg

Det er super nemt at dyrke hvidløg. Hvidløgsfed sættes i jorden i efteråret, hvorefter løgene egentlig passer sig selv indtil høst af hvidløg i juli.

Når jeg skriver “egentlig passer sig selv”, så mener jeg at pasning af hvidløg er nemt. Eneste pasning er at sørge for at løgene aldrig mangler vand og tilføre rigeligt med gødning. Ganske nemt.

En sommer med regn, så vandes ikke. Men når vi – som i år – har haft enormt tørt vejr i hele juni og juli, så er det nødvendigt at vande. Det giver næsten sig selv. Der er godt nok ikke meget i haven, om kan klare sig uden vand – og slet ikke af planter, som ikke har et ordentligt rodnet.

Ordentligt rodnet har planter normalt først, når de har stået i jorden i 3-4 år. Det vil sige træer, buske og flerårige planter. Etårige og toårige planter skal hjælpes på vej med vanding. Hvorfor vanding af køkkenhaven, næsten altid er nødvendigt.

Gødning giver vi køkkenhaven én gang om måneden. Samtidigt med at vi løbende tilfører kompost til køkkenhaven, som det passer ind i sædskiftet i køkkenhaven. Derved sikrer vi, at der er nok næring og mikroorganismer til at planterne trives.

I år er første år med dyrkning i den nyanlagte køkkenhaven. Trods vi har fyldt vores højbede med god kompostjord, så er jorden dog endnu ikke helt oppe til vores krav om god jord. Det kan vi også godt mærke på udbyttet i år. Det skal vi dog nok få løst, så jorden løbende bliver bedre og bedre.

Læs om anlæg af køkkenhaven i højbede her

Udfordringen ved dyrkning af hvidløg er altså ikke pasning af hvidløg. Det er som sagt ganske nemt. Problemer ved dyrkning af hvidløg er tørring af hvidløg, som hurtigt kan skabe problemer – eller i hvert fald så kan tørring af hvidløgene hurtigst skabe forvirring, da der er forskellige anbefalinger.

To metoder til tørring af hvidløg

Helt enkelt handler det om at få tørret hvidløgene, så de ikke rådner igennem vinteren. Og uden at gøre tørring af hvidløg mere besværligt, end det er, så er der to metoder – for at sige det enkelt – til tørring af hvidløg.

tørring af hvidløg dyrkning høst

Den første metode til tørring af hvidløg er at lægge de opgravede hvidløg til tørring, lige efter de er opgravet – og først senere rengøre løgene.

Rengøring af hvidløg kan gøres med en stik vaskebørste. Er der flere lag skræl på løgene – ikke altid at der er det – så kan den yderste lag tages væk, så overfladen er ren.

Den anden metode til tørring af hvidløg er at vaske hvidløgene i en spand vand og nænsomt med fingrene rengøre løgene. Og først derefter lægge løgene til tørring, når de altså er rene og pæne.

Uanset metoden, som vælges, så skal løgene lægges til tørring et sted i skyggen, med god udluftning og naturligvis tørt. En garage, værksted eller anden overdække er helt perfekt. Vi bruger garagen, hvor vi spreder løgene ud på et stykke hegnstråd – lagt henover en stor balje. Det fungerer helt super.

Nå ja! Og uanset metoden, som vælges, så skal toppen blive på løgene de første 2-3 uger. Derefter kan toppen klippes af, men lad 5-10 cm blive tilbage.

Indskyder lige. Vælges metode 1, så er det også efter 2-3 uger at løgene nu rengøres.

Når toppen er klippet af, så fylder løgene mindre. Og det er jo kun rart. Tørring af hvidløg er dog ikke færdig, men bør fortsætte et mørkt og tørt sted med god udluftning i 3-4 uger mere. Det gør vi i en plastbakke.

tørring af hvidløg dyrkning høst

Vi efterlader desuden altid en lang stilk på hvidløgene. Det har vi bedst succes med – og det er desuden nødvendigt, hvis hvidløgene skal flettes.

Når tørring af hvidløg har stået på i 6-8 uger fra opgravning, så kan hvidløgene kommes i løgposer – eller flettes – og gemmes til senere brug.

Forresten! Sørg for at opbevar løgene mørkt, tørt og helst ved 5-10 grader. Derved undgår man at løgene begynder at spire.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *