Tryk "Enter" for at gå til indhold

Årets første jordbær fra haven

Jordbærsæsonen er igang – og vi har høstet de første af vores tidlige jordbær. Den perfekte fredagssnak, at starte weekenden med.

Perfekt jordbær år

Indtil videre tegner det til et perfekt år for jordbær. Vi har haft massevis af varme, såvel som rigtig meget sol. Vi har desuden jævnligt fået regn, så vores jordbærplanter stortrives.

Vi smagte det første jordbær tirsdag aften. Der var et til os hver – og et til hønsene, som der havde været en fugl i.

Vi har ellers sørget for at dække jordbærplanterne med net, netop for at undgå at havens mange fugle spiser alle jordbær. Vi kan dog godt undvære et enkelt til en snedig fugl, trods vi skatter vores jordbær virkelig højt. Vi elsker nemlig jordbær. Intet SKRIGER sommer, som nyhøstede jordbær.

Her til eftermiddag var vi i haven og plukket en fin skålfuld friske jordbær – som det ses af billedet ovenfor.

Endnu er det ikke spande vi høste, men lidt har også ret. Og trods aftenens skålfuld skal deles i to, så er der massevis af jordbær til os begge. Den perfekte starte på en god weekend. MUMS!

Ingen kunst at dyrke tidlige jordbær

I forbindelse med vores høst af tidlige jordbær, så skal det lige tilføjes, at det virkelig ingen kunst er at dyrke tidlige jordbær. Vi har hverken brugt fiberdug eller drivhus til at fremavle aftenens fredagsslik – i form af hver sin portion lækre jordbær.

Vi kunne have høstet jordbær langt tidligere, hvis vi havde brugt fiberdug til at opvarme jorden. Eller hvis vi – endnu bedre – havde dyrket jordbær i drivhus, som er sket med mange af de jordbær der sælges i vejkanten fortiden.

Det er dog ikke nødvendigt med alle disse krumspring, for at kunne høste jordbær i starten af juni. Det handler ganske enkelt om at vælge de rette jordbærsorter.

Langt de fleste haveejere dyrker kun en sort af jordbær, hvilket er en stor skam – efter vores mening.

Ved at vælge forskellige sorter, så kan høsten spredes – og dermed kan både sikres en længere høst. Og det undgås at alle jordbær modner på samme tid.

Naturligvis handler valg af jordbær også om smag, farve og holdbarhed. Modningstid bør dog også være del af sortsvalget. Præcis ligesom sygdomsresistens skal indgå i overvejelserne.

Vi dyrker to sorter af jordbær. Honeoye, som er den tidlige, og Polka, som er lidt senere. Begge sorter får en flot rød farve, har god smag og er en god sygdomsresistens på lerjord.

Tidlige jordbær

Honeoye er vi rigtig glade for. Den giver et pænt udbytte og modner tidligt. Alternativt kan også vælges Zefyr, den er også vældig tidlig – og noget sødere i smagen end Honeoye.

Vi foretrækker dog smagen af Honeoye, som heller ikke har tendens til at blive vandet i smagen, hvis der har været meget nedbør.

Ved dyrkning af tidlige jordbær er det dog ekstra vigtigt at dække med halm på jorden – for at undgå meldug og svamp på jordbær og jordbærplanterne. Dette gør selvfølgelig dyrkning af de aller tidligst jordbær lidt mere omstændig.

Uanset sort, så er det dog en god ide at dække jorden. De beskytter jordbær og jordbærplanterne, såvel som mindsker angreb af orm gevaldigt. Så trods man kun dyrker de senere jordbær, så anbefales jorddække alligevel.

I mangel af halm, så kan bruges græsafklip. Det har vi tidligere brugt – og det fungerer ganske fint, trods halm dog er at foretrække, som jorddække til jordbær.

Læs om jorddække til jordbær her

Høj udbytte af jordbær

Med de tidlige jordbær kan man ikke rigtigt tale om højt udbytte. De tidlige jordbær giver en fin høst, men ikke i spandevis af jordbær. Samme gælder det egentligt for de sene jordbær.

Vi dyrker dog ingen sene jordbær. Årsagen er ganske enkelt, at når de sene jordbær modner, så bugner haven af andre lækkerier. Lækkerier såsom kirsebær, sommer hindbær og lignende. Vi gider derfor ikke de sene jordbær.

Præcis ligesom med de tidlige jordbær, så er det heller ikke de sene jordbær der fylder fryseren – tidlige og sene jordbær bør spises efter høst.

Den store høst af jordbær sker med de jordbær som modner slut juni. Og her er høsten gevaldig. Der skal ikke mange planter til, før maven ikke kan følge med – og fryseren derfor må tages i brug.

Polka er en virkelig højt ydende sort af jordbær, som desuden har en dejlig sød smag – og da den netop giver et meget højt udbytte, så er det også perfekt at den er god til at gemme.

Polka smager rigtig fint, når den har været en tur i fryseren – og senere kan bruges i kager, til grød og lignende.

Så skal vi anbefale to gode sorter til haven, så vil vi anbefale Honeoye og Polka. Dermed har man sikret en tidlig jordbærhøst, en lang jordbærhøst og massevis af jordbær til fryseren.

Både Honeoye og Polka er desuden begge meget velsmagende jordbær. Vi er i hvert fald rigtig vilde med dem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *