Tryk "Enter" for at gå til indhold

Selv i skyggen behøver haven ikke være kedelig…

Skygge – næsten konstant skygge – og massevis af sten og grus. Ikke den normale ide om gode vækstforhold for planter. Det er dog PERFEKT til mange stenbedsplanter…

Planter til skygge i haven

Jeg vil undlade at gennemgå alle de – faktisk temmelig mange – planter, som trives i skygge. Tænk bare på skovbunden, hvor mange planter trives ganske fint.

For lige at nævne nogle hurtige planter til skygger, så kan nævnes, hosta, alunrod, hortensia, rhododendron, azalea… og mange, mange flere planter trives i skyggen.

Jeg vil blot pointere, at der er planter til enhver situation i haven. Og det behøver ikke kun være grønne planter. Der kan sagtens være blomster i skyggen.

De fleste har sikkert også et sted eller to i haven, hvor der bare er mørkts. Det er næsten umuligt at anlægge en have, hvor der ikke skabes skygge flere steder – og mere eller mindre permanent skygge.

Det kunne f.eks. være langt en hæk eller på nordsiden af ens hus. Her i haven har vi en mur, hvor nordsiden er konstant i skygge – langt væggen kommer der måske lidt morgensol, men ellers ligger området i skygge hele dagen.

Spøjst nok, så er modsatte side – stik syd – og her har vi den mest fantastiske gårdhave. Her bliver temmelig varmt om sommeren, så vi både kan dyrke figner og andre eksotiske planter med god succes. Bagsiden af muren er dog i totalt skygge, altid.

For et par uger siden fik Martin lavet en stentrappe igennem en åbning i muren, som han tidligere har fået lavet. Læs om bygning af stentrappe i haven her

Det bliver nu endnu lettere at komme fra hoveddøren til køkkenhaven, hvilket er herligt. Ulempen er dog, at vi nu flere gange dagligt vil opleve dette temmelig kedelig skyggefulde sted i haven.

For at gøre problemet endnu større, så er jorden virkelig dårligt. Hvis man overhovedet kan kalde det jord. Det er nærmest mest af alt bare grus og sten – gruset omkring stentrappen har bestemt ikke hjulpet. Løsningen er at lave et stenbed med massevis af stenbedsplanter, hvoraf mange foretrækker skygge.

Stenbedsplanter til skygge

Igen, så vil jeg ikke begynde at liste alle planter til skygge. På en planteskole eller i et havecenter vil de sagtens kunne hjælpe med guide til valg af planter til skygge. Vi har valgt kæmpe stenbræk og mos stenbræk.

Sidste nævnte bliver 5-10 cm høj og skal bruges imellem trinene i stentrappen, for at bidrage til illusionen at stentrappen har været her altid – i hvert fald siden gården blev bygget i 1897. Og når mos stenbræk blomstrer i løbet af sommeren, så vil det være vældig pænt.

stentrappe stenbed stenbedsplanter

Det ser ikke ud af meget endnu, men om nogle måneder – når planterne er vokset til, såvel at jorden har sat sig, så skal det nok blive flot.

På skråningen omkring stentrappen er plantet kæmpe stenbræk på venstre side. Samtidigt er plantet lidt buksbom – endnu en plante, som elsker skygge og skal være med til at lave en omkransning af vores stentrappe.

Modsatte side af stentrappen – og langt hele muren, som ligger i skygge – skal plantes massevis af ramsløg. Trappen fører trods alt til køkkenhaven, så det er vel meget passende at plante spiselige planter.

Vi havde overvejet at plante rabarber, men jorden er for dårlig. Rabarber foretrækker ellers skygge, men skal så have en temmelig næringsholdig muldjord for at trives. Ramsløg trives fint i en næringsfattig jord og gror kun i skygge.

Ulempen ved ramsløg er dog, at sæsonen er vældig kort. Derfor påtænker vi også at bidrage med en klatrehortensia senere på sæsonen. Klatrehortensia trives godt i skygge og det vil være pænt opad muren med noget grønt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *