Tryk "Enter" for at gå til indhold

Jeg ELSKER valmuer…

Valmuer er en skøn sommerblomst. Jeg er især glad for den vilde valmue, som ofte ses i kornmarker. Den er så fin. Kæmpevalmue – også kaldet staudevalmue – er jeg dog også glad for til haven..

Såning af valmue

De fleste kender den vilde valmue, som vokser på marker og vildt i naturen – den er ganske let genkendelig med sin kraftig røde farve. Noget så smuk.

Hvad de færreste måske ved, er at birkes – ja, det du spiser på rundstykker og franskbrød – stammer fra valmuer. Dog ikke hvilken som helst valmue, men opiumsvalmuer – ja, præcis den samme der bruges til opium. Birkes er frø fra opiumsvalmuen, korrekt kaldet Papaver somniferum.

Opiumsvalmue og den vilde valmue dyrkes fra frø, ganske nemt. Blot strø frø i sensommeren – eller i løbet af vinteren – og til foråret vil det vælte op med tusindvis af valmuer.

Læs om såning af valmue

For både den vilde mark valmue og opiumsvalmue gælder det, at det er etårig planter. De såes ét år, blomstrer indenfor 12 måneder og dør derefter. Sådan er det dog ikke for staudevalmuer – mere korrekt kaldet kæmpevalmuer. De opfører sig præcis som stauder. Blomstrer år efter år og visner ned henover vinteren – sådan mere eller mindre i hvert fald, for helt væk forsvinder denne type valmue ikke. Der vil hele vinteren være en grøn krans af planter, som bliver større og større – det er plante, som deler sig.

Det er ganske tydeliget at se på ovenstående foto til venstre, at der ligesom er to rosetter fra samme plante – min fingre viser “deler” planten, så det er mere tydeligt at se der faktisk er to planter.

Formering af kæmpevalmue sker ikke ved frø, men sker ved deling – præcis som det gælder for de fleste stauder. Ikke sagt at man ikke kan så kæmpevalmue, men det er besværligt og succes dårlig. Deling af stauder er en enormt nem måde at få flere planter.

Formering af kæmpevalmue

Her i det tidlige forår, er det helt rigtige tidspunkt til deling af kæmpevalmue. Deling af stauder skal helst gøres førend planten er i vækst over jorden – da planten derved hurtigere sætter rødder og etableres.

Det kan hurtigt blive til temmelig mange planter ved deling af stauder. Det er blot at fatte spade – eller en kniv – og skære ned i stauden, hvor man ligesom kan fornemme at det giver mening. For kæmpevalmue er det meget tydeligt, da der netop laves denne roset af blade. Del hver plante i antallet af rosetter. Vil lige tilføje, at det er en GOD ide at dele stauder, da de bidrager til at forynge planten.

Deling formering såning kæmpevalmue staudevalmue valmue

Efter deling, så er det blot at grave et nyt hul – og plante planten. Man kan naturligvis også tage de nye planter med ind og potte op, og lade vokse til.

Deling formering såning kæmpevalmue staudevalmue valmue

Jeg planter nu blot direkte i haven igen. Og får derved lavet flere og flere planter i haven, såvel endnu flere af de KÆMPE store blomster.

Kæmpevalmue får nemlig nogle ENORMT store blomster. Det ligger også nærmest i navnet, at her er tale om en stor plante. En blomst bliver hurtigt større end en knytnæve. Fantastisk smuk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *