Tryk "Enter" for at gå til indhold

De første planter hentes frem fra vinteropbevaring

Risikoen for nattefrost er endnu ikke ovre, men det er TID til at få vores træpæoner frem i lyset. Vi har træpæon i krukke, som sikrer tidligere blomst – pga. planten tages ind om vinteren.

Pæoner i haven

Jeg er vild med pæoner! Pæoner er en skøn plante i haven og en fantastisk blomst til buketter.

Når man siger pæoner, så er det dog et stor begreb. Der er flere sorter. Og meget forsimplet, så er der bonderoser, silkepæoner, hybrid pæoner og træpæoner.

– bonderoser = lave planter på ca. 40-60 cm højde. Meget tidligere pæoner. Og kendetegnet er at blomsterknopperne sidder enkeltvis på hver stilk.

– silkepæoner = oftest silkeponer, som bruges til buketter. Blomsterne sidder to eller flere på hver enkelt stilk. Blomstrer i juni-juli og er 80-130 cm høje.

– hybrid pæoner = en krydsning imellem træpæon og silkepæon.

– træpæon = vokser som en buks, hvorimod bonderoser og silkepæoner vokser som en staude (visner HELT ned og skyder på ny, hver sæson). Træpæoner står som en busk – næste et træ – hele vinteren. Kan nemt blive 2-3 meter høje.

Af en eller anden – for mig mærkelig – årsag, så er dyrkning af pæoner forbundet med en vis nervøsitet. Mange fravælger pæoner af frygt for at det er besværligt. Det er nu ellers ganske nemt. Og træpæoner er da næsten noget af det nemmeste. Her plantes bare også klarer planten sig selv – præcis som enhver anden busk i haven.

For bonderoser og silkepæoner er sagen lidt anderledes, men ikke besværligt. Her skal knoldene blot plantes korrekt – 2 cm under jorden. Også skal der klippes ned i slutningen af vinteren, præcis som for alle andre stauder. Læs om plantning af pæoner

Ved at plante en træpæon i krukke, så gør man det lidt mere besværligt for sig selv. Så er det dog heller ikke mere besværligt – og der er andre fordele ved at have pæoner i krukke

Træpæon i krukke

Træpæoner i krukker skal ind om vinteren – eller i hvert fald overdækkes. Problemet er nemlig ikke frosten, men den meget nedbør (kombineret med frosten). Det krukkerne ikke håndtere, så rødderne kommer til at stå i vand og dermed drukner ens træpæon i krukke. Sørg derfor for at tage krukker under halvtag. Vi har en fin stald, hvor vores træpæoner overvintre.

Vær desuden opmærksom på at træpæoner skal ud i haven igen – tidligt. Og længe førend man normalt vi tage planter ud fra deres overvintring.

Træpæon i krukke pæon

Tegnet er ganske tydeligt! Når ens træpæon begynder at skyde, så skal den udenfor. Sker som regel i løbet af marts.

Alle blade vil til denne tid være helt visne. De skal fjernes, hvilket også pynter gevaldigt. Giv desuden en god portion vand til planten, så den har noget at arbejde med – hele vinteren har jeg ikke vandet.

Træpæon i krukke pæon

Trods der i stalden ikke er opvarmet, så er der alligvel mere lunt end i haven. Og at vi har haft krukkerne i stalden henover vinteren har givet planterne et godt forspring – så vi får en tidligere blomstring. Og tidligere får en flot grøn busk.

Endnu en fordel ved dyrkning af træpæon i krukker er at træpæoner er temmelig dyre planter – selv for en lille plante. Koster nemt 500-800 kr for en plante på 40 cm højde. Samtidigt vokser træpæoner meget langsomt. Ved at plante i krukker, så kan man lade busken vokse godt til, førend der plantes ud i haven.

Træpæoner bryde sig desuden ikke om træk, hvorfor en gevinst ved dyrkning i krukke er, at krukken kan flyttes – hvis man får placeret et sted, hvor planten ikke trives.

Træpæoner i haven

træpæon pasning pleje dyrkning

Endnu ikke meget skønhed over det, men inden længe er det flot. På ovenstående foto er mine træpæoner sat sammen med min skønne japanske ahorn, som allerede har sat massevis af små pink knopper. Og til venstre, bagved den lille træpæon i krukke, har jeg min pink pil.

Er de små gæslinger på min pink pil ikke bare skønne? Det er lid tidligt på sæsonen nu, men der er allerede mange. Jeg synes denne pil er fantastisk smuk. Den skal have en plads omkring vores havedam. Den skal plantes ud her til foråret. Jeg købte den for to år siden og haft den til at vokse til en potte her, men i år skal den plantes ud til havedammen.

Sjovt nok, så har der været meget snak om pik pil i år. Dog i en opstammet version, som kan købes i Bilka. Den er vældig fin, men personligt er jeg ikke så meget til disse mange opstammede planter – hverken pil eller opstammede roser. Men hver sin smag. De små gæslinger er skønne uanset hvad.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *