Vi høster endnu massevis af grønkål fra køkkenhaven. I vindueskarmen spirer nye planter frem og nu er det tid til prikling af kål – både grønkål og palmekål.
Kål, kål, KÅL! KÅÅÅLLL!
Når vi af og til fremviser køkkenhaven til venner og familie, så får vi næsten altid kommentaren “I er glad for kål” eller “Hvordan får I spist alt det kål”.
Jeg forstår det ikke? Så meget kål dyrker vi nu ikke. Desuden er den lange periode, hvor kål var umoderne, ovre.
Hvorfor kål blev umoderne ved jeg ikke. Måske fordi kål førhen var en fattigsmandsspise? I mange år har det i hvert fald være mere reglen end undtagelse, at kål var umuligt at købe i supermarkeder. Og langt de fleste elskede at hade kål, hvis vi lige ser bort fra glasset med rødkål til jul…
Kål er heldigvis blevet moderne igen. Kål er ligefrem blevet ENORMT sundt – igen, vil jeg sige. Kål har altid været sundt, det var blot glemt i flere årtier.
Både Martin og jeg elsker kål. Kål er vores spise hele vinteren. Vi dyrker ikke sommerkål, men dyrker massevis af vinterkål, palmekål, rødkål og grønkål. Vi dyrker især store mængder grønkål. Vi er enormt glade for grønkål. Grønkål kan vi høste i køkkenhaven hele vinteren. De små balde spises som salat, de større og grovere blade bruges i gryderetter, let kogte eller stegte på panden. Grønkålssuppe er virkelig også et stort hit!
Vi henter endnu massevis af grønkål i køkkenhaven. I løbet af april ryddes køkkenhaven for kål – resterne får fårene og kaninerne. Vi skal dog NATURLIGVIS have kål i køkkenhaven igen i år, hvorfor vi også allerede har forspiret kål. Nu er tiden kommet til prikling af kål.
Prikling af kål
Forspiring af kål gør vi unden varmemåtte, drivhus eller lignende smarte apparater. Vi sår blot frøene i en såbakke, stiller i vindueskarmen og lader spirer frem.
Ved såning af kål i marts, så er der ikke helt lys nok. Og med varmen indenfor, så får vi nogle lidt lange skud. Det er kun en fordel, da vi blot planter dybt ved prikling af kål. Alt det hvide på kålplanterne kommes under jord, så kun det grønne stikker over.
Når vores grønkål og palmekål er spiret frem, så skal der prikles om. Vi prikler om for at give mere plads til planten, såvel bedre jord. Derved sikrer vi større planter og kraftigere rødder, når vi planter ud i køkkenhaven.
Efter prikling af kål, så kommer vi potterne i en stor plastikkasse. Låget lægges på klem, så der ikke opstår fugt i kassen. Låget og plastikkassen fungerer dog, som et større minidrivhus. Og placeres i værkstedet, hvor der er vinduer, så vokser planterne videre.
Vi har ikke frostfrit i værkstedet, men beskyttet i kasserne klarer kålplanterne det fint. Om et par uger, når kålplanterne er vokset til – og risikoen for hård nattefrost er mindre – så stilles kasserne med kålplanterne udenfor. Førend de i løbet af maj plantes ud i køkkenhaven.
Grønkål og palmekål er de første kål vi sår. Når vi planter grønkål og palmekål ud i køkkenhaven, så forspirer vi hvidkål og rødkål – og efter 2-3 uger, så overtager de plastkasserne, førend også disse kål plantes ud i køkkenhaven i løbet af juni.
Hvorfor fjerner I grønkål i april?
Der er stadig friske blade og nye blade springer frem. Når kålen løber i stok, bliver den som et træ med lysende, gule blomster – der kan spises – og der kommer nogle små, friske blade, der også kan spises. De bedste planter kan man lade få frø og på den måde høste sine egne grønkålsfrø.
Hej Tinne
Fedt du kigger med… og tak for dit indspark 🙂
Du har fuldstændigt ret i alt du skriver. Intet til diskussion der.
Vi fjerner kål af den simple årsag, at det passer bedst i vores sædskifte. Med andre ord, så skal der være plads til nye planter…
Kan tilføje at gulerødder og mange andre grøntsager også fint kan blive stående i jorden – gulerødder sætter blomst og frø, andet år.
For de fleste grøntsager så vælger vi dog at købe frø, da det fungerer bedst for os… og sikrer os en god variation i grøntsager 🙂 Nu har vi spist grønkål i store mængder siden december, hvor kålplanterne fik den første frost. Kålplanterne ryger her i slut april, også begynder vi at spise frisk salat istedet… Ligesom vi bruger den næste måneds tid på at få ryddet ud i fadeburet. Alt det henkogte, syltede og nedfrosne spises – så vi starter en ny sæson med tomme skabe, fryser osv 🙂
Men ja, du har ret. Grønkål er en virkelig udbytterig plante. Skal vi vælge imellem frisk salat fra køkkenhaven eller blomster fra grønkål, så vælger vi dog salaten 🙂
Vi har allerede salat, som spirer frem imellem kartoffelplanterne. Og med friske asparges, som vi snart høster… såvel alle de lækre krydderurter, som vælter opad jorden fortiden, så er vi godt kørende 😀 Og rydder derfor kålbedet, for at give plads til nye afgrøder 🙂
Vi har dog tidligere forsøgt at lade kål stå længere. Og ja, de nye blade er da okay – kål er dog nu engang bedst (efter vores mening) når det har fået frost 🙂
Rigtig god uge til dig 😀