Juni er højsæson for deadheading, spooning, chelsea-chop og meget andet – ting, som vi ikke har ord for på dansk. Nå ja! Også er det tid at se resultatet af min test med planteafstand for løg.
Deadheading af roser
Overskriften lyder nærmest som indledning til en krimi. Det handler ganske enkelt om at klippe afblomstrede roser væk.
Med mange roser i haven, så er det lidt af et arbejde. Vi tager et bed af gangen – klipper alle afblomstede roser væk. Også videre til næste bed med roser.
Gevinsten er at roserne skyder igen, med nye skud – og endnu flere roser. Vel at mærke, når der er tale om remonterende roser (vi har ikke andet i haven).
Det er nærmest potpourri, når man deadheader roser. Og sikke en duft. Herligt!
Vi gemmer dog ikke rosenbladene, men smider på komposten – og det er faktisk eneste fra beskæring af roser, som kommer på komposten. Når vi klipper roser ned i februar, så ryger alt afklippet på forbrændingen. Netop for at undgå at sygdomme spredes.
På dansk har vi ikke rigtigt noget ord til deadheading af roser – eller bare deadheading generelt.
Deadheading er et ganske alment brugt udtryk på engelsk. Og handler om at fjerne afblomstrede blomster fra ens planter – klip dem væk.
Der er faktisk mange haveord, som vi ikke har på dansk. Tag bare chelsea-chop, som handler om at klippe ens stauder lidt tilbage. Netop for at sikre større blomstring senere på sæsonen.
Spooning for dyrkning af store løg
Endnu et engelsk ord – denne gang godt nok amerikansk – er spooning. Bruges i forbindelse med dyrkning af løg.
Spooning af løg handler helt enkelt om – med en ske (spoon på engelsk) – at fjerne og løsne jorden omkring løget. Gevinsten er at løget vokser sig større, uden forhindring. Løg kan nemlig ikke lige at stå i kompakt jord. Det giver små løg.
Det kræver, at man ved håndkraft går samtlige løg igennem. Det er dog hurtigt gjort, trods det lyder voldsomt. Vi har ca 400 løg i køkkenhaven, et højbed med løg tager vel 30-40 minutter at komme over.
Samtidigt en god anledning til at få luget omkring ens løg.
Jeg må sige, at jeg ikke bruger en ske. Jeg bruger blot fingrene. Og fjerner lige jorden i 2-3 cm dybde omkring løget – således at løget står helt frit. Og kun lige holdes på plads af løgets rødder.
Sørg desuden for rigeligt med gødning. Og med rigeligt, så menes meget. Løg er ganske sultne planter, specielt hvis ønsket er dyrkning af store løg.
En månedstid mere, så skulle vi gerne kunne høste nogle store flotte løg fra køkkenhaven.
Planteafstand imellem løg
Jeg har forresten et lille forsøg kørende i år. Normalt anbefales det at sætte sætteløg med 10-15 cm afstand. Og 40-50 cm imellem rækkerne med løg. Den store afstand imellemrækkerne giver mulighed for at sætte f.eks. en række gulerødder.
Det er i hvert fald den generelle anbefaling. Altså i forhold til planteafstand for løg dyrkning. Det kræver dog også temmelig meget plads. Derfor et lille forsøg, hvor jeg har sat løgene med 8-10 cm afstand og kun 20 cm imellem rækkerne, hvor jeg tilmed har sat en række gulerødder.
Jeg har et højbed med begge løsninger i forhold til afstand imellem løg. Og trods den tætte afstand, så er det faktisk løgene i højbedet med korteste afstand, hvor løgene er størst.
Ikke at jeg skal argumentere, at tættere planteafstand giver større løg. Det er nok en tilfældighed. Det er dog ikke nødvendigt med helt den store – anbefalede – planteafstand ved løg dyrkning.
Dermed – er jeg ret så glad for – kan der være flere løg pr højbed. Faktisk kan vi presse alle ca 400 løg ned i to højbede, fremfor at skulle til at udvide dyrkningsområdet.