Tryk "Enter" for at gå til indhold

En af havens skønneste blomster

Elsker roser! Dyrkning af flotte roser kræver dog en del. Medmindre man vil acceptere gule blade på roser, pletter på roserblade og nøjes med få blomstrende roser i haven.

Pasning af roser i haven

Vi har efterhånden temmelig mange roser i haven. Både Rune og jeg er vældig glade for roser. Fortiden er vi igang med deadheading af roser – hvilket Rune nævnte i et tidligere blogindlæg.

Læs om deadheading af roser

Deadheading er dog – spørg du mig – den hyggelige del ved dyrkning af roser. Det er da bare super skønt at gå rundt i haven (ofte en sen sommeraften) og fylde spand efter spand med skønne, duftende rosenblade.

deadheading af roser klip rosen blomster beskæring

Det er virkelig det rene potpourri magi. Så hyggeligt.

Deadheading er måske hyggeligt, men dyrkning af flotte roser kræver en del. Enhver der har planten en rose i haven, ved at roser kræver temmelig meget arbejde for at forblive flotte og pæne.

Dermed ikke sagt, at roser er besværligt. Slet ikke. Altså når man bare sørger for at give roser den rigtige pasning og pleje til roser.

Guide til dyrkning af flotte roser

Det hele starter i februar med beskæring af roser.

Ja! Jeg skrev februar. Ved godt at mange venter til langt senere på sæsonen med beskæring af roser. Det vil jeg dog kraftigt fraråde, da risikoen for at overføre sygdomme fra et år til et andet stiger.

Roser bør beskæres – og alle rosenblade og døde grene fjernes – førend roser begynder at skyde på ny. Her i Danmark vil det sige beskæring af roser i februar.

Læs om beskæring af roser

I marts måned følger en omgang topdressing – altså 4-6 cm kompost omkring planten.

Midt marts følger rosengødning, som gentages igen hver måned indtil 20 juli.

Vi har en lerholdig jord. Sådan er det ikke alle steder i landet. Og jorden er ikke så høj på kalk. Hvorfor vores roser får drysset lidt kalk omkring planten i majmåned.

Fejlagtigt tror mange at gødning handler om at få flere blomster. Og større roser. Det er selvfølgelig en del af gødning, men gødning handler også om at sikre at ens roser trives. Roser er vældig sultne planter og for at sikre en sund rose, så er det nødvendigt med gødning. HVER MÅNED.

Gødning er uden tvivl mit bedste råd til dyrkning af flotte roser. Gødning også at sprøjte ens roser fra maj og indtil august.

Bekæmpelse af gule blade på roser og brune pletter på rosenblade

Ja! Jeg skrev at sprøjte ens roser. Det er nødvendigt for at sikre flotte roser, uden gule blade på ens roser og uden brune pletter på rosenblade. Også kaldet rust på roser.

Det er en svampevirus, som kommer med luften hvert eneste år. Det sker i juni og juli.

Kartofler og tomatplanter bliver også angrebet. Her er problemet dog ikke større, normalvis, end at det giver gule blade. Og gule blade på tomater og kartofler er måske mindre kritisabelt. Ved store anbreb på f.eks. kartoffeltoppen, så må toppe væk. Og kartoflerne skal nok vokse videre under jorden.

Når det handler om roser, så er gule blade på roser temmelig generende. Det gør jo hele forskellen på om en rose er flot eller ej. Samme med brune pletter på rosenblade. Det er bare ikke pænt.

sprøjt sprøjtemiddel økologisk svampefri brune pletter rosenbalde roser gule blade

Normalt vil jeg ikke opfordre til at sprøjte. Jeg er stor modstander af sprøjtemidler og kemikalier i haven. Undtagelsen er dog mine roser.

Lad mig dog hurtigt tilføje, at sprøjtemidlet jeg bruger er økologisk – godkendt til økologisk dyrkning. Jeg sprøjter med ecolabel svampefri til roser. Det er lidt dyrt, men det løser problemet.

Og vi kan nyde vores mange flotte roser, uden gule blade eller brune pletter på rosenblade.

Et brev svampefri passer til 5 liter vand. Det er nok til at jeg kan sprøjte alle havens mange roser – næsten 100 roser – to måneder i træk.

Jeg sprøjter desuden mine georginer. Ligesom kartofler får georginer gule blade, i august. Det er bare ikke pænt! Skæmmer helt vildt på de mange flotte blomster. Ved at sprøjte georginer i juni, juli og august, så er problemet løst – og det på en økologisk måde.

dyrkning flotte roser pasning guide

Ovenfor ses vores rosenhæk. 30 rosenplanter plantet på en lile skråning. Fantastisk smukt, når alle roserne blomstrer. Og en flot flankering af indgangen til frugthaven, hvor også vores høns har til – nå ja og vores duer, som ses i baggrunden på dueslaget.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *