Tryk "Enter" for at gå til indhold

Høst af persille

Vi dyrker store mængder persille. Starter med såning af persille i maj eller juni – og begynder høst af persille fra oktober indtil august. Altså næsten 12 måneder med høst af persille og dyrkning.

Såning af persille

Ved at mange har problemer med såning af persille og dyrkning af persille fra frø. Det havde vi egentlig også førhen, da det kan være svært at få persille til at spire.

Det vi gør idag, for at få succes med såning af persille, er at vi begynder såning af persille i maj eller juni måned. Og fremfor at så direkte i køkkenhaven, så forspirer vi. Vi forspirer i en såbakke på bordet i værkstedet. Frøene dækkes kun lige lidt af jord. Også handler det egentligt bare om at vente.

I værkstedet er der køligt på denne årstid. Og trods persille ikke vil spire ved temperaturer under 10 grader, så vil persille heller ikke spire ved temperaturer over 18 grader. Derfor er juni måned ideelt til såning af persille, da vi i værkstedet nemt kan holde 15-18 grader hele døgnet. Samme temperatur, som salat helst spirer ved – til dem, som har problemer med såning af salat om sommeren.

Ved forspiring af persille så behøves heller ikke lys. Så at såbakken står på værkstedsbordet, ved et vestvendt vindue er helt ideelt.

Nå ja! Også hav tålmodighed. Dyrkning af persille tage tid. Det kan nemt tage 3 uger før persillefrø begynder at spire. Generelt går forspiring af persille enormt langsomt.

Når persille er spiret frem, så prikles til individuelle såkamre. Og her får planterne lov at vokse sig større og større – igen, det går ganske langsomt – førend persille plantes ud i køkkenhaven til september.

Dyrkning af persille i køkkenhaven

hvidløg dyrkning

I køkkenhaven kan vi kraftigt anbefale at dyrke persille og hvidløg side om side. De supplere hinanden rigtig godt, som naboplanter i køkkenhaven. Når vi i september sætter hvidløg i køkkenhaven, så planter vi persille omkring vores hvidløg. 2 rækker hvidløg og 3 rækker persille.

I løbet af september kan det næsten virke, som om ens persille går ud og visner væk. I løbet af oktober skyder planterne dog fint igen. Og henover vinteren kan man høste frisk persille, når det ikke er frostvejr. Ikke meget, men lige så der er nok til en persillesovs – af og till.

persille dyrkning i køkkenhaven og høst af persille

Fra foråret tager væksten fart. Og her i juni står persille, som en tæt hæk omkring hvidløg. I løbet af juni – afhængig af varmen – vil man opleve at persille kan gå i stok. For at undgå dette, så klippes persille helt ned.

naboplanter til persille og hvidløg

Vask den høstede persille grundigt, kom i plastposer og frys ned. Så er der MASSEVIS af persille fra køkkenhaven til gryderetter, sovs og hvad man nu ellers vil bruge ens hjemmedyrkede persille til.

Ved at klip persille ned, når får ens hvidløg også luft – og kan bruge den næste måned på at sætte ekstra store hvidløg. Høst af hvidløg bliver desuden nemmere, når persille er klippet væk.

Klip persille ned før det går i stok

Efter nedklipning af persille, så lad endelig værre med at grav rødderne op. I løbet af 2-3 uger, så vil man se at der begynder at skyde ny persille frem. Og når vi kommer til august, så står der igen en – noget mindre – hæk af persille. Så man hele sensommeren har frisk persille fra køkkenhaven.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *