Tryk "Enter" for at gå til indhold

Et – uplanlagt – forsøg…

Ideer er der altid nok af – her er en af de, som udføres i sidste øjeblik… Nu må vi se, om det virker og lykkedes. Vi krydser fingre!

Overvintring af artiskok

Vi er blevet rigtig glade for at spise artiskokker, efter at vi er begyndt at dyrke artiskokker i vores køkkenhave – de smager bare super lækkert.

Læs om dyrkning af artiskok her

Desuden er artiskokker i haven en fantastisk flot plante, som bier og sommerfugle elsker. Vi er kort sagt, mægtig glade for vores artiskok i haven.

Egentlig er dyrkning af artiskok ganske nemt. Det kræver blot, at man kommer tidligt igang – allerede i februar skal frøene sås.

Planen var derfor at vi blot ville så nye – og ikke bruge tid på overvintring af artiskok. Det har dog været en meget mild vinter og planterne har haft det rigtig godt i haven.

Nu er frosten dog kommet og det forlyder at vi skal regne med frost i en uges tid – og at foråret derefter skal komme.

Og…

Det bringer os til det spontane forsøg.

vinteropbevaring artiskok overvintring

Vi har idag gravet nogle stykker af artiskokkerne op – sat dem i plastspande, som får lov at stå frostfrit i stalden.

Kunne være skønt, hvis planterne klarer opgravningen i frostvejr – og overlever, så de kan vokse sig endnu større til sommer.

7 dage med frost, var næsten for ærgerligt at skulle være årsagen til at planterne ikke klarede vinteren.

Nu forsøger vi. Går det, så går det – eller er det også ok. Det var et spontant – paniks, måske – forsøg.

Vi har nemlig ikke været heldig med at få taget frø fra vores artiskokker – de blomster hoveder, som vi har høstet og ville høste frø fra er rådnet for os. De er ikke tørret hurtigt nok op – så skulle vi så igen, så skulle vi ud og købe frø.

Lidt sjovere, om dette forsøg kunne lykkes – så kan vi få høstet frø… Og måske undlade at grave op næste op.

Omvendt. Klarer planterne sig i disse plastspande, så kan det være at de bliver gravet op igen til efteråret. Nu ser vi. En del af at arbejde i en have er konstant at forsøge og forbedre – ikke alt lykkedes, men meget gør. Det, som gør det sjovt.

2 Kommentarer

 1. Gitte
  Gitte 16. januar 2019

  Det er vist også sidste chance for at få de planter ind – jeg har selv været i haven og tage nogle sarte planter ind. Troede ellers at jeg kunne lade dem stå. Virkelig været en mild vinter. Fornemmer dog på vejrudsigten at det bliver ret køligt den næste tid.

  • Nymolle1900
   Nymolle1900 18. januar 2019

   Hej Gitte

   Du har ganske ret! Det var lige på et hængende hår, at de kom ind – for sikke masse frost vi har fået de sidste dage. Igår fik vi sne på Nymølle og vågnede til -4 grader. Det havde vores artiskokker nok ikke overlevet. Godt de er kommet indendøre 🙂 Der har de det godt. Faktisk har de det så godt, at vi tænker at droppe at så nye i år.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *