Tryk "Enter" for at gå til indhold

Succes med dyrkning af knoldselleri

Vi ELSKER knoldselleri. Heldigvis er dyrkning af knoldselleri også ganske nemt, men der er nogle begyndefejl ved forspiring og plantning af knoldselleri… som nemt kan undgås.

En af efterårets favorit grøntsager

Har du ikke allerede gættet det, så skal det handle om knoldselleri i dette blogindlæg. Helt præcis skal det handle om at få succes med dyrkning af STORE knoldsellerier i køkkenhaven – fremfor små travelige knolde, som mest minder om en tennisbold.

Lad mig dog starte med at anbefale denne skønne rodfrugt. Virkelig en lækker grøntsag at dyrke i køkkenhaven. Vi er enormt stor fan af den.

Vækstsæsonen er lang, fremspiring tager tid og dyrkning kan gå galt flere steder. Når man blot har styr på at komme tidligt igang, såvel følger de råd jeg kommer med her i guiden, så er det dog en ganske nem grøntsag at dyrke.

Knoldselleri er desuden perfekt til at erstatte de tidlige grøntsager i køkkenhaven, sådan bruger vi den. Vi planter ud efter tidlige kartofler – planter ud løbende, som vi får høstet rækker med de tidlige kartofler fra køkkenhaven.

De tidlige kartofler er godt nok spist, når knoldselleri er høstklar i efteråret – til den tid er de sene kartofler (vores gemme kartofler) dog klar til høst. Og den bedste brug af knoldselleri er at koge med kartofler og lave mos. Kartofler og knoldselleri fungerer genialt sammen i mos.

Virkelig lækkert!

Nå! Det skulle handle om at få succes med dyrkning af denne skønne rodfrugt.

Såning af knoldselleri

Her i april er det for sent til forspiring af knoldselleri, men mange stede kan købes forspirede planter – mange planteskoler sælger dem, men så også i går, at Rema1000 har.

Såning af knoldselleri er dog ganske nemt. Vel at mærke, når man husker tålmodighed og husker at knoldsellerifrø er lyskrævende – altså behøver lys for at spire.

dyrkning af knoldselleri forspiring prikling

Jeg begynder såning af frøene i januar. Fylder en såbakke med så- og priklejord, lader trække vand og drypper af. Dernæst drysser jeg frøene ovenpå jorden. Dæk ENDELIG ikke frøene med jord.

Stil i en plastikpose og stil i et vindue. Vil anbefale østvendt – og sikre en temperatur på 20-24 grader.

Nu kommer tålmodighed ind i billedet. Knoldselleri spirer enormt langsomt. De første 2 uger sker intet, men 3 eller 4 uge begynder frøene at spire – og når vi kommer til slut februar, så har man små planter som på ovenstående foto.

Hvornår skal man så knoldselleri?

Jeg vælger at så knoldselleri i januar – ca. 3 januar er ovenstående sået.

Jeg har dog vækstlys til den videre vækst. Har man ikke det, så vil jeg anbefale at vente med at så knoldselleri til start februar. Men det gør altså enormt meget at komme tidligt igang.

Denne rodfrugt vokser virkelig langsomt. Ovenstående foto er taget 5-6 uger efter såning, som vist ganske godt beviser hvor langsomt væksten er.

Forspiring af knoldselleri

Efter succes med fremspiring af de såede frø, så er det tid videre forspiring af knoldselleri – og midt februar er det tid til at prikle om, første gang.

Jeg prikler om til en potte på 10-15 cm højde. Fylder 5 cm jord i bunden – og prikler 4-6 små planter over i.

Pointen med ikke at fylde bakken helt med jord er, at planterne nemt vælter – og dermed knækker i jordoverfladen. Ved at have 5-10 cm kant omkring, så har jeg skabt noget støtte.

Jeg bruger væktlys for at sikre sunde og kraftige planter, men vi har tidligere klaret os fint uden – nu har vi dog, så vi bruger det idag.

forspiring af knoldselleri

Nu er vi kommet til april. Helt præcis 16 april – og 2 måneder siden jeg priklede om første gang. Og se lige nogle flotte planter jeg pludselig har.

Nu skal planterne deles og plantes i individuelle potter.

Dyrkning af knoldselleri

Deling gør jeg med en kniv, for at undgå at hive rødderne i stykker. Vigtist af alt, for at undgå at forstyrre det grønne mest muligt – altså det over jorden.

Lad mig desuden lige tilføje, at selleri – uanset om vi taler blad eller knold – behøver meget vand. Virkelig meget vand, specielt ved forspiring. Fra første prikling så må jorden ikke tørre ud. Faktisk skal jorden helst holdes konstant fugtig – nogle vil nærmest sige våd.

Det skal dog ikke dryppe fra jorden, men trykkes på jorden skal der komme et par dråber – ved ikke lige, hvordan jeg bedre skal beskrive det.

Siden prikling i midten af februar, så har jeg desuden ugentlig vandet med tanggødning. Derved tilføres ny næring, på en skånsom måde. Og har sprøjtet planterne med vand 2-3 gange om ugen, for at undgå udtørring.

Plantning af knoldselleri

Første prikling af de små planter kan man fint plante dybt, hvis planterne er blevet lidt ranglede. Anden prikling, her i april, må man dog ENDELIG ikke!

En af de største fejl ved dyrkning af knoldselleri er at prikle eller plante knoldselleri for dybt. Det gør nemlig at knolden bliver lille – og at planten bruger alt energi på at sætte blade. Det er jo virkelig ikke målet.

plantning af knoldselleri

Sørg derfor for at plante i samme dybde, som tidligere. Dertil hjælper de fine små firkanter, som jeg har skåret planterne ud i også. Jeg laver blot et hul i potten, og dumper planten derned.

Trykker jorden godt fast omkring planten.

Jeg planter desuden over i god kompost – ikke så- og priklejord, eller pottemuld. Jeg bruger kompost direkte fra vores kompost i haven. Som med alle rodfrugter, så gælder det samme, det er næringskrævende rødder. Og god kompost må der til for at sikre store knolde.

forspiring dyrkning såning

Nu får knoldselleri lov at vokse videre i drivhuset, siden om side med bladselleri – bladselleri står til venstre i billedet. Begge vokser her i april i drivhuset, uden væktslys eller varme. Så sker væksten lidt langsommere, men sådan skal det også være.

Faktisk vælger jeg at flytte knoldselleri udenfor, når vi kommer til maj. Netop fordi der hurtigt bliver for varm i drivhuset om dagen – også tager jeg knoldselleri ind om aftenen, hvis det tegner på en kølig nat.

knoldselleri dyrkning plantning forspiring

Jeg bruger nogle plastkasser, fra byggemarkedet, til at bære planterne frem og tilbage fra drivhuset – såvel give støtte til planterne, så de ikke vælter i vinden. Eller køles ned af vinden, når de står udenfor i maj.

Hvornår kan man plante knoldselleri i køkkenhaven?

Planting af knoldselleri i køkkenhaven kan man til juni. Her er temperaturen i jorden høj nok til at planterne vil drives.

Vi vender dog til slut juni, nogle gange start juli med plantning af knoldselleri i køkkenhaven.

Ganske enkelt fordi vi først til den tid har plads i køkkenhaven – plantning gør vi nemlig efter de tidlige kartofler er høstet. Dermed fungerer knoldselleriplanterne, som anden afgrøde efter tidlige kartofler.

Det fungerer super fint.

Endnu en fordel ved at vente lidt med udplantning af knoldselleri, er at vi bedre kan styre vanding og gødning i såpotterne og plastkassen. Og med de enormt varme forår, som vi har haft de sidste par år, så gør det bare det hele nemmere.

udplantning af knoldselleri dyrkning forspiring køkkenhave

Ovenstående foto er fra juli, sidste år, men viser ret godt hvordan plantning af knoldselleri gøres i køkkenhaven – for at undgå at plante for dybt. Vi planter rodklumpen 1-2 cm højere end den omkring liggende jord.

Rodfrugter behøver vand og gødning

Efter plantning i køkkenhaven, så husk desuden vanding og fortsat fokus på gødning. Vi taler om virkelig tørstige, såvel sultne planter her. Som det er gældende for alle rodfrugter – med undtagelse af gulerødder, som trives fint med en mindre vand og gødning.

Stop gødning, når vi kommer til august. Husk dog fortsat vanding, da sensommeren i Danmark ofte er tør.

Vi har automatisk vandingsanlæg til køkkenhaven, men vores knoldselleri får ugentligt en ekstra dosis vand med vandkanden – hvis ikke to gange, hvis sensommervejret er varmt.

Plantning af knoldselleri i køkkenhaven

dyrkning af knoldselleri i køkkenhaven

Dette afsnit er en opdatering til ovenstående blogindlæg – her 2,5 måned senere end blogindlægget først er skrevet. Har nemlig netop lige været igang med udplantning af knoldselleri i køkkenhaven. Og tænkte det derfor nærliggende at lave en tilføjelse.

Planter de forspirede selleri ud i køkkenhaven, hvor vi har høstet det første tidlige kartofler i køkkenhaven. Plantning sker ikke kun fordi, at der er plads i køkkenhaven. Plantning sker også fordi det er absolut afgørende at jorden i køkkenhaven ALTID er dækket af afgrøder – eller græsafklip, grøngødning eller lignende, for at sikre en sund og udbytterig jord.

Nå ja! Også hjælper det til bekæmpelse af ukrudt i køkkenhaven, at jorden altid er dækket af. Vi bruger stortset ikke tid på at luge køkkenhaven. Ellers ville det også være helt umuligt for os at dyrke en stor køkkenhaven, stor prydhave og skærehave, hvis vi også konstant skulle rundt og luge ukrudt.

Vigtigst af alt, så er temperaturen dag og nat perfekt til dyrkning af knoldselleri. Der skal nemlig helst være 12 grader døgnet rundt, for at knoldselleri vil vokse. Og bliver det først køligere, så stagnerer væksten. Ok i efteråret, før vi hiver knoldene op. Men her i vækstsæsonen, så kan det resultere i små knolde.

Læs om dyrkning af STORE knoldselleri

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *