Tryk "Enter" for at gå til indhold

Udplantning af bønner i køkkenhaven

Når det kommer til dyrkning af bønner i haven, så er hestebønner vores favorit – udbyttet er højt og vi kan tidligt høste lækre bønner fra køkkenhaven.

Dyrkning af bønner i haven

Vi dyrker forskellige sorter af bønner. Buskbønner er vi mægtig glade for – specielt til at fryse og gemme til vinter, men også til at spise som friske bønner fra haven.

Buskbønner leverer dog ganske sent, som faktisk er gældende for de fleste bønner. Og trods det er herligt med afgrøder også i efteråret, så er der så meget andet der også først er høstklar til efteråret.

Der er jo faktisk ganske lidt, som kan høstes i det tidlige forår af grøntsager fra køkkenhaven. Netop derfor er vores ABSOLUTTE favorit, når det kommer til dyrkning af bønner, hestebønner.

Vi dyrker sorten Aqua dulce – en gammel fransk sort, som er frøfast og vi derfor selv kan høste frø år efter år.

Hestebønner er nogle af de bønner, som er tidligt klart til høst. Når vi blot sørger for tidlig forspiring af hestebønner.

Læs om såning af hestebønner her

Såning af hestebønner i efteråret

Tidligere år har vi faktisk begyndt såning af hestebønner allerede i september. Og plantet hestebønner ud i køkkenhaven i løbet af oktober, for at lade bønnerne vokse udenfor hele vinteren.

Læs om dyrkning af hestebønner om vinteren

Det er også en rigtig god løsning til dyrkning af bønner i haven, hvis man ønsker meget tidlige bønner. Gevinsten var at vi kunne høste friske bønner fra haven allerede i slutningen af april – Et år høstede vi allerede 20 april.

Får vi en meget våd og kold vinter, som vi har haft de sidste par år, så klarer planterne det dog ikke. Man kan selvfølgelig dække af med fiberdug, men med vinterstorm og blæst, så skal det sættes godt fast.

De sidste par år har vi ændret praksis og er begyndt forspiring af bønner i det februar. Og har ladet bønnerne vokse til i drivhuset.

dyrkning af bønner i køkkenhaven med forspiring i drivhus

Resultatet er senere høst af bønner. Vi er henne i midten af maj, før vi begynder at høste bønner fra haven. Gevinsten er dog, at vi har sundere planter – og ikke risikerer at miste vores høst.

Vi har desuden erfaret – trods vi GLÆDER os til nyt fra køkkenhaven, på denne årstid – at vi her i april fortsat har rigeligt med forsyning af grønt fra haven, henkogt og frosset ned. Faktisk er det lidt blevet en årlig tradition at vi i marts og april sætter fokus på at få tømt 100% ud af det vi har gemt. Netop for at give plads til ny sæson og nye afgrøder, som vi begynder at høste fra maj.

Men vil man have meget tidlige bønner, så kan jeg kraftigt anbefale dyrkning af bønner i haven– altså hestebønner – henover vinteren. Det fungerer super godt, men kræver beskyttelse af planterne i de hårde vintermåneder. Specielt i februar.

Super flot bønne plante til udplantning

Se lige nogle fantastiske flotte planter, som jeg netop har været i haven og plante ud her til eftermiddag.

Jeg er lidt sent ude med plantning af hestebønner i år. Normalt planter vi ud i køkkenhaven i starten af april, men tiden er ganske enkelt fløjet afsted. Og planterne har jo vokset fint i drivhuset.

De næste uger vil planterne hurtigt tage fart, så vi omkring maj kan begynde at høste de første bønner. Glæder mig allerede.

dyrkning af bønner i køkkenhaven
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *