Tryk "Enter" for at gå til indhold

Trist ser det ud – også lige før høst af kartofler

Vi er blevet ramt af kartoffelskimmel. Normalt plages vi ikke af sygdomme i vores kartofler. Sidste uge stod kartoffelbedet flot og med grønne toppe. Nu er alle toppe sorte og visne pga. kartoffelskimmel.

Sygdom i kartofler

Vi har aldrig tidligere kæmpet med sygdom i vores kartofler. I år er vi dog blevet ramt af kartoffelskimmel. Sorterne vi dyrker skulle ellers være forholdvis modstandsdygtige overfor sygdomme i kartofler, men ikke helt resistente.

Problemet med resistente sorter er, at der ofte går noget andet tabt. Det kunne f.eks. være smagen, holdbarhed eller sådan. Derfor dyrker vi Sava og King Edward. Super god smag, god holdbarhed som gemmekartoffel og forholdvis resistent overfor de fleste sygdomme i kartofler

Den helt store synder i forhold til kartoffelskimmel, som er en luftbåren virus der rammer kartofler, er vådt, fugtigt og varmt vejr. Vist ikke nogen, som kan benægte at vi sidste uge har haft det hele.

Mandag, tirsdag og onsdag fik vi ikke mindre end 80 mm vand. Torsdag, fredag og lørdag var temperaturene fine, men det var overskyet og der sneg sig et par byger ind. Søndag sluttede ugen af med et brag af en sensommer solskinsdag. Kort sagt, jorden var møg våd. Dernæst 3 dage med høje temperaturer og høj luftfugtighed efterfuldt af en meget varm dag. Perfekte vilkår for kartoffelskimmel.

Når først kartoffelskimmel rammer, så går det stærkt. Sidste uge stod alle kartoffeltoppe flotte og grønne. Søndag bemærkede jeg godt nok at nogle var begyndt at visne, men tænkte det også er høsttid snart. Jeg troede vitterligt bare, at det var fordi vi var sidst på sæsonen. Og at toppene bare væltede, som de normalt kan ske.

Sådan var det dog ikke. Vi var blevet ramt af kartoffelskimmel. Og torsdag var det klart, at angrebet var temmelig voldsomt.

Behandling af kartoffelskimmel

Den dårlige nyhed er, at der faktisk ikke er nogen behandling mod kartoffelskimmel. I hvert fald ikke en økologisk. Når først ens kartofler er ramt af skimmel, så er skaden sket.

Når det er sagt, så kan høsten endnu nåes og reddes.

kartoffelskimmel sygdom kartofler behandling

Klip alle toppene væk. Og sørg for at få smidt alt det grønne til forbrændingen – endelig ikke på komposten eller på genbrugspladsen.

Er man ude, hurtigt nok, så har svampesygdommen endnu ikke nået at sprede sig til kartoflerne. Kartoffelskimmel ses på kartofler, som brune pletter og buler på skrællen. Ikke særligt pænt. Ikke noget farligt i at spise kartofler med skimmel, men det er ikke særlig pænt og holdbarheden er ikke ligeså god.

Nu er her netop tale om vores vinterkartofler – Sava og King Edward. Altså de kartofler, som vi skal gemme til vinter og spise hele vinteren – indtil næste forår, hvor vi igen skal dyrke kartofler.

Jeg har haft gravet en enkelt top op. Og umiddelbart ser det ikke ud til at kartoflerne er ramt, men det ved vi først rigtigt, når vi får gravet alle kartoflerne op. Jeg er dog optimistisk. Vi er desuden sidst på sæsonen. Kartoflerne skal høstes i løbet af nogle uger og vi var hurtige til at reagere og få klippet alle toppene væk.

sygdom i kartofler kartoffelbed

Sørgeligt ser et kartoffelbed dog ud, når det bare ligger hen uden grønt. I foråret vil et sådan syn opildne til håb om snarlig høst. På denne årstid, så er det bare sørgeligt.

Lad det også hurtigt blive tilføjet, at i forhold til sygdom i kartofler, så er et godt sædskifte nødvendigt. Kartoffelskimmel er godt nok en luftbåren sygdom, men sund jord bidrager til sundere kartofler. For sund jord, så er det nødvendigt at kartofler ikke dyrkes samme sted, år efter år.

I forhold til øvrige sygdomme i kartofler, så har det afgørende betydning med et godt sædskifte i køkkenhaven. Faktisk bør der gå minimum 4 år førend der igen dyrkes kartofler i dette højbed. Det kommer der naturligvis til at gå. Samtidigt med at vi konstant har fokus på optimering af jorden – f.eks. med grøngødning og kompost.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *